心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

童年被祖父非禮,自小父母離世,跟從祖父母長大,寄人籬下的生活就像粵語長片般劇情(不詳盡)!今日都已高0了,幾十年呢些不愉快的往事...記憶約五歲開始祖父經常手多多對我摸手摸腳(包括私處、胸部,隔著衫褲),整完你就笑一笑,細個真係唔識既,可能未有那些感覺,以為佢特登「嚌」你,其實已經好唔鍾意被掂既感覺,屋企有其他人見到都無出聲,可能大家都仲細或者見慣咗,唯有時祖母見到會話兩句:「正經啲啦!」直到十歲八歲開始發育期,都仲有出手,不過我戎心已好強,經常擋開走去祖母附近,最慘係有時瞓著咗,又唔知佢返咗黎,就中招,好似要揸到你先心息,我真係好唔開心,我當時大個喇,成日咁樣無啦啦被人非禮敏感部位,好難形容令心、生都唔舒服既感覺,仲要日夜都在防被狀態,無一晚瞓得冧,因為一聽到腳步聲就醒,要百份百聽到佢行番入房+鼻寒聲才敢入睡,我沒有父母的,可向誰呻訴?!根本唔敢講,只有想過死...應該沒有人感受到每天過著提心吊膽怕被人偷襲的生活係點過!...亦試過屋企只剩自己和祖父,佢竟然用一千元引誘我,叫我「同佢瞓覺」,佢果陣係咁講,我有得十歲再蠢都唔會唔知佢講乜,諗番自己真係好慘當時,佢又坐你隔離攬住你,但我已用盡方法不斷將自己隻手摭住重要部位,早上九點幾開始問,心不斷祈求祖母快啲
返,我當然不停say no!根本無諗過一千蚊有幾多,我仲不斷提佢,我係你個孫,你個仔個女、你係我祖父!...最後佢選擇放棄,我竟然得到既係被稱讚,祖父話我有骨氣,無被金錢出賣自己!我當然無覺得自己叻叻啦,只覺得逃過一劫,咁多年我第一次抒發,點解過咗咁耐,且祖父都已過身,我仲要提?唔係我想,而係我經常發夢都係細個時被非禮的畫面!而現實我已無嬲,無因為咁而唔開心!只不過逃不過我潛意識既夢,令我成日想起,好煩!...係咪因為我從來無同任何一個人講過,鬱住係個心我唔知呢!我唯盼開post講出黎,希望對自己有幫助,完全可以放下!補充:好似自那次我拒絕陪瞓後,記憶沒有被非禮了,或者佢真係被我提到佢:「我係你個仔個女」!之後我並沒有放下戎心,直到住到十八歲,我就搬走!
另,祖父已過身!故唔想各位對他有所欲罵!

民房

回覆:好想磨滅一些不愉快記憶

其實無論幾細個,意思大約兩三歲左右,被非禮過都會記得,在我媽媽未離世前,我大約三歲左右(因我未夠四歲時媽媽就走了),跟她到街坊家打牌,佢有佢地打牌,大家既仔女就玩埋一齊,果家人屋企有張吊床,唔知算唔算角仔,我殘留既畫面係,被個男仔(大我兩三歲)剝光豬,已唔記得佢做過咩,大個啲之後先諗番被個細佬非禮!呢個畫面而家仲記得!

民房

希望我一次過吐出咁多年自己鬱住既陰影!...係我第一次跟老公開始dodo,竟然勾起了我一個回憶,才驚嚇醒!...咁我背住老公,好自然會感到有些東西貼住自己!就係呢種感覺,原來自己一直矇而不知,白痴!又講番細個,其實都係約十歲前(可能最易蝦,最唔識保護自己),寄人籬下,我阿爸個細佬成日襯屋企無人就叫我坐係佢前面,佢平時都好賤,成日打我、恰我,我果陣好驚被打,都服從多,佢只叫我坐,我唔知做乜架,每次都感到有啲東西貼住我patpat,貼下貼下佢就會自己走番入房,又唔會話叫我可以行開!我見無乜動靜之後先敢走開自己去玩!(細個從來無見過男人即部位,更加唔知會硬,所以唔知阿叔用咩貼住我,只知佢越坐越我)呢個陰影至今仍影響我心理,我唔鍾意老公既東西係後面掂到我,有時佢想要,不免會發生,那陰影即時重現!個天點解咁對我...!

民房

呢些事我唔想係公海講,因公海好多無理人,只管鬧人或自以為給意見等!希望此版明事理些

民房

我所說的,可能大家覺得匪夷所思!但全部都發生係親人對我身上,我都唔知同邊個講好!...最後一個,又係關於交易,呢個係我哥哥,我唔知點解,上天要咁安排!我就只有一個大我多年的阿哥,當時佢約廿幾歲,佢問我可唔可以比佢睇下「下面」,最多比錢我丫,接住解釋就係未見過女人?!(由於我和哥哥同樣自細就無父母,佢性格都變得沉默!莫講話女人,同人溝通都難)我好嬲咁拒絕!之後其實我好心痛,千千萬萬個點解?最親的就係我既哥哥,佢角色唔係應該保護我架咩?點會對我發出咁要求?佢幾時開始無當我係相依為命既妹妹呀?到今日我同關係扮無野,或者佢地都以為我唔記得,但呢幾位屋企人既刺仍刺在我心上,呢世都唔會有人拔得走!

睇到呢度,大家會唔會明白我,可以向誰傾訴?

男爵府

熱血金章

兒時的經歷會直接影響成長的,而且妳還受到最親的人傷害,相信妳一直都係感到羞愧,感到惶恐......

妳今次選擇在這𥚃一口氣抒發埋藏在心𥚃多年的鬱結,證明妳好想走出陰霾,決定解開這個心結。因為這種事比著任何人都未必有勇氣說出口。

希望妳在未來嘅日子係充滿喜樂平安,並祝妳有一個美滿的家庭!加油呀!

大宅

育兒性格勳章

打印出嚟,然後燒咗佢。忘記吧!祝你幸福!

大宅

回覆:愛莎皇后 的帖子

唔識比意見,只想給你一個擁抱和祝福

大宅

只可以祝福你快點忘記加油
有無同你老公傾過?講出黎會舒服d

大宅

忘記唔到架,只有唔去記住

活得好,就是對自己好

子爵府

畀面勳章

你可以去尋求專業協助走出陰霾。。社會福利署約見臨床心理輔導員
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_cps/

男爵府

原來真的有咁樣的事發生在現實生活中(以前一直以為劇集裡才會出現),我睇完之後想哭,但也佩服你的勇氣敢說出來,都係建議你揾專業人士(譬如:心理醫生),才能解開呢的心結。加油,愿你生活幸福!

瑪瑙宮

O, 真係唔知講咩可以安慰的說話.

您一次過將屈住 ge 發洩晒出黎好呀, 應該會舒服 d . 我都贊成搵心理輔導幫下您.

香港基督教女青年會有輔導熱線, 婦女專線http://wad.ywca.org.hk/templates/wad/default.aspx

大宅

引用:童年被祖父非禮,自小父母離世,跟從祖父母

原帖由 愛莎皇后 於 16-03-12 發表
童年被祖父非禮,自小父母離世,跟從祖父母長大,寄人籬下的生活就像粵語長片般劇情(不詳盡)!今日都已高 ...
樓主,活在當下,你記住以前所有事已過去,你祖父咁,佢自有報應,要活在當下,陰影系自己走出,其它人幫唔到你,现在幸福就夠,以前的苦難,已過去,祝福樓主

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

希望講了出來會舒服D,不要讓過去的不快再影響你,過去的已經無法改變,惟有寄望將來,祝福你!

子爵府

引用:童年被祖父非禮,自小父母離世,跟從祖父母

原帖由 愛莎皇后 於 16-03-12 發表
童年被祖父非禮,自小父母離世,跟從祖父母長大,寄人籬下的生活就像粵語長片般劇情(不詳盡)!今日都已高 ...
陰公

水晶宮

男爵府

祝樓主走出傷痛,美好日子係前面。

公爵府

虎到金來勳章

其實我細過也有同樣經歷, 之後個PK肺CAN, 我媽仲叫我睇吓佢, 我拒絕了...有時發夢仲見到個死PK

首頁

尾頁

跳至