自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

問題:
你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去, 用10蚊買返來,又用11賣返出去!

甘你賺左幾多錢?

我同C6玩, 我答中左,C6錯左
(其實我計數係差過C6既,C6計數叻過我,但今次俾我威返次)

大宅

引用:問題:你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去,+

原帖由 Lam-美咲 於 16-04-08 發表
問題:
你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去, 用10蚊買返來,又用11賣返出去!
3蚊?

男爵府

畀面勳章

回覆:你是否答中呢?轉-Viu TV 問題

係咪賺$2 ?

大宅

BK Milk勳章

2蚊

瑪瑙宮

引用:問題:你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去,

問題:
11+9-10-8=2

大宅

2 蚊?

男爵府

減齡達人勳章

睇左,正常人會2蚊,但答案唔係

大宅

主持答:
3蚊-係外星人答案
2蚊-係一般人正常答案(但係錯既)
1蚊-好少人答到(但係正確答案)

別墅

點解是一蚊?

禁止訪問

引用:點解是一蚊?

子爵府

8蚊買入,9蚊賣出,係賺1蚊,但用埋黎買入($9+$1)10蚊...即無賺。
11蚊賣出,所以賺得1蚊
我都答對...竟然

大宅

$3?
$8買入$9賣出賺一蚊
$10買入蝕返一蚊打和
再$11賣出,即$11-$8
等於$3?

男爵府

睇完問題,即答:1蚊

但…睇埋話計數好的會錯,咁,我又諗係未3蚊…

再睇落下面的答案,原來係1蚊…

一開始諗的係:無論8蚊9蚊10蚊都係成本,雖然每次賺1蚊,好似共賺3蚊,但最終成本係10蚊,賣岀1蚊,賺1蚊…

如果係每次都用8蚊買入,賣岀9蚊,三次就係賺3蚊啦…

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:8蚊買入,9蚊賣出,係賺1蚊,但用埋黎買入

原帖由 sandypink 於 16-04-09 發表
8蚊買入,9蚊賣出,係賺1蚊,但用埋黎買入($9+$1)10蚊...即無賺。
11蚊賣出,所以賺得1蚊
我都 ...
唔明,賺咗1蚊變9蚊 (8+1),點解會有 9+1 出現?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:問題:你用8蚊買隻雞返來,用9蚊賣出去,

問題:
如果8 蚊係成本, 賣左9 蚊之後, 再買10蚊時, 就要借人1蚊,之後再賣11 蚊, 咁還返1 蚊之後, 咪有10 蚊袋! 減返8 蚊成本,即係賺左2 蚊先啱喎!

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 sandypink 於 16-04-09 發表8

原帖由 NanaPig 於 16-04-09 發表
唔明,賺咗1蚊變9蚊 (8+1),點解會有 9+1 出現?
就係!

放下自在

男爵府

其實以會計學係咪2蚊?! 我覺得1蚊好似有啲取巧。 要搵高人解答

水晶宮

两蚊!
要两次入脹。
如果第一次赚左一蚊,第一次雖然入贵左, 但贵買貴賣, 都系会賺!

结果每次赚一蚊,全部共两蚊!

水晶宮

如果个答案是一蚊, 咁做一次生意就收得檔啦,洗鬼再做多一次生意咩!
因為做一次已經賺一蚊了!

wcpcelia    發表於 16-4-9 17:09
cattz288    發表於 16-4-9 00:27

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

$2。若果你本身有9蚊,用左8蚊入貨,9蚊賣出,交易完成會有10 蚊。再用10蚊買入,11 蚊賣出,會收返11蚊。比原來既9蚊多左2蚊。

首頁
12345...8

尾頁

跳至