跳至

首頁

尾頁

男爵府

hi 玩 DSLR 既媽媽們, 想問問大家意見呀

我有:
Canon 450D (so d mm 要 x 1.6)
一支 18-55mm (kit lens)
一支 50mm 1.4

但係用左支 50mm 之後覺得支 18-55mm 真係唔夠 sharp
想買一支好 d 既鏡, 最好唔洗買幾支鏡啦 :p

大家用開邊幾支鏡覺得好呀?

我考慮緊:
18-200mm 3.5-5.6 IS
17-85mm 4-5.6 IS USM

大家比 d 意見呀! thanks! :)

大宅

aiya! Kimmy媽,
我用Nikon架... 未必幫到你tim.
我啱啱新買咗支55-200mm.
Canon好似少d鏡頭喎... 不過可以佩其他鏡, 唔洗咁貴!!
會唔會17-85mm會多用d呢?? 唔洗成日要換鏡囉 (我估...)
不如你post topic去攝影特區, d uncle好有經驗, 好多意見架... 仲覆得好快tim. 哈哈~~

welcome to audreyMAmi BLOG

男爵府

jojo,
你下次試下catcatma支17-40mm lens先啦, 我覺得好靚, 好有層次感, 我用落我部機出黎既傚果都好正呀 我影既相多數都係用支長鏡18-200mm Sigma鏡, 都OK不過就緊係catcatma支靚鏡好好多啦, 價錢都貴$3xxx架
原文章由 MoJoJoJo 於 08-10-9 09:43 發表
hi 玩 DSLR 既媽媽們, 想問問大家意見呀

我有:
Canon 450D (so d mm 要 x 1.6)
一支 18-55mm (kit lens)
一支 50mm 1.4

但係用左支 50mm 之後覺得支 18-55mm 真係唔夠 sharp
想買一支好 d 既鏡, 最好唔洗買幾支鏡 ...

男爵府

hehe 係啦, 支 17-85mm 又平 d
不過我未用過 200mm, 你同 audrey 影, 有冇要用到咁 zoom 呀?

原文章由 audreybaby 於 08-10-9 13:50 發表
aiya! Kimmy媽,
我用Nikon架... 未必幫到你tim.
我啱啱新買咗支55-200mm.
Canon好似少d鏡頭喎... 不過可以佩其他鏡, 唔洗咁貴!!
會唔會17-85mm會多用d呢?? 唔洗成日要換鏡囉 (我估...)
不如你post topic ...

男爵府

wow 17-40mm 係 L lens bor
好呀, 下次要欣賞吓支靚鏡既 quality 先得!

e, 你都有用 sigma 鏡呀. 我同事買左支 17-70mm, 攞去比佢地 tune 埋都唔係好得. 佢決定要 change 番支 canon 鏡呀. 所以有少少陰影... 不過個 price 真係好吸引呀!

原文章由 chapman媽 於 08-10-9 14:12 發表
jojo,
你下次試下catcatma支17-40mm lens先啦, 我覺得好靚, 好有層次感, 我用落我部機出黎既傚果都好正呀 我影既相多數都係用支長鏡18-200mm Sigma鏡, 都OK不過就緊係catcatma支靚鏡好好多啦, 價錢都貴$3xxx ...

大宅

原文章由 MoJoJoJo 於 08-10-9 15:16 發表
hehe 係啦, 支 17-85mm 又平 d
不過我未用過 200mm, 你同 audrey 影, 有冇要用到咁 zoom 呀?

老實講, 買咗都一陣子都未用過... 呢排忙住搬屋, 等遲下settle down哂先再帶佢去街街試下先!! 用DSLR就好似中咗毒咁. 一時又話買呢支一時又話買嗰支. 真係多多$都唔夠我洗...
哈哈哈哈~

複式洋房

18-200 光圈大一點點,長距離對拍攝小朋友有極大的幫助。
Charles Cheung
http://www.charlescheung.com.hk
http://www.charlesstudio.com.hk

男爵府

係喎,問你取經就最啱喇,hehe,想問下我地黎影相時你會係樹嗎?你要有心理準備我地做問題媽咪喎
原文章由 charlescheung 於 08-10-10 00:28 發表
18-200 光圈大一點點,長距離對拍攝小朋友有極大的幫助。

大宅

我心都想買支鏡., 不過真係唔知買邊支好..又想一支走天涯,又唔可以貴, 又唔可以重woo...好難服侍..

原文章由 chapman媽 於 08-10-10 01:35 發表
係喎,問你取經就最啱喇,hehe,想問下我地黎影相時你會係樹嗎?你要有心理準備我地做問題媽咪喎

男爵府

咁你要試下catcatma個支鏡,真係好正架,不過就貴小小,叫你老公當係聖誕禮物咪得囉
原文章由 angelar 於 08-10-10 01:39 發表
我心都想買支鏡., 不過真係唔知買邊支好..又想一支走天涯,又唔可以貴, 又唔可以重woo...好難服侍..

大宅

佢答案係..."彩你都傻"

原文章由 chapman媽 於 08-10-10 01:42 發表
咁你要試下catcatma個支鏡,真係好正架,不過就貴小小,叫你老公當係聖誕禮物咪得囉

複式洋房

如果以初階,價格功能比率較高既,我會提議呢枝。

平靚正...一鏡走天涯可以試下用 TAMRON 18-250mm,應該大概 $3xxx 左右,呢個價位素質可以接受,RANGE 就當然無敵,用落 1.6X 超正,不過對焦速度唔好同原廠鏡比。
Charles Cheung
http://www.charlescheung.com.hk
http://www.charlesstudio.com.hk

男爵府

haha 係啦. 呢個係一個好貴既 hobby 呀! :p

原文章由 audreybaby 於 08-10-9 16:05 發表

老實講, 買咗都一陣子都未用過... 呢排忙住搬屋, 等遲下settle down哂先再帶佢去街街試下先!! 用DSLR就好似中咗毒咁. 一時又話買呢支一時又話買嗰支. 真係多多$都唔夠我洗...
哈哈哈哈~ ...

男爵府

但係佢冇 USM, 會唔會唔夠 17-85 果支快呢? (好貪心, 又要快又要靚但係又要平 hehehe )

原文章由 charlescheung 於 08-10-10 00:28 發表

男爵府

hahahah 你講中左我既 wish 呀

原文章由 angelar 於 08-10-10 01:39 發表

男爵府

wow 個 price 好吸引 bor!

副廠鏡會唔會好難 calibrate 得好呢?

原文章由 charlescheung 於 08-10-10 01:47 發表
如果以初階,價格功能比率較高既,我會提議呢枝。

平靚正...一鏡走天涯可以試下用 TAMRON 18-250mm,應該大概 $3xxx 左右,呢個價位素質可以接受,RANGE 就當然無敵,用落 1.6X 超正,不過對焦速度唔好同原廠鏡比。 ...

大宅

原文章由 MoJoJoJo 於 08-10-10 09:19 發表
haha 係啦. 呢個係一個好貴既 hobby 呀! :p

但係呢個咁貴嘅hobby又好值好抵, 可以幫囝囝囡囡影到咁多咁多靚相!! 我哋真係唔止學做人亞媽, 一年裡面學做多角色, 攝影師真係其一. 樣樣都係由0開始, 都唔知係亞囡多謝我咁錫佢好, 定係我多謝佢令我識咁多嘢好呀!! 哈哈哈哈~~ 角逐最佳女角一定有我哋份啦!!

我都想一支走天涯, 但確實又忍唔住又睇下, 睇睇下又試下, 試試下又買咗喇... 都皆因中毒太深了~~

男爵府

好媽媽勳章

嘩哈哈, 出席0710生日會前一晚...爸爸就係買左你提及個支17-40勒, 真係唔錯 紅圈鏡黎講佢都算平$5xxx...不過, 對我黎講就 ...
但係, 當你睇翻d相時, 又係值既
要買鏡頭的媽咪, 你地都要考慮埋會否很重...有時真係重到映一陣就好攰...最好可以借人地個支映下拎上手感覺下先

原文章由 chapman媽 於 08-10-9 14:12 發表
jojo,
你下次試下catcatma支17-40mm lens先啦, 我覺得好靚, 好有層次感, 我用落我部機出黎既傚果都好正呀 我影既相多數都係用支長鏡18-200mm Sigma鏡, 都OK不過就緊係catcatma支靚鏡好好多啦, 價錢都貴$3xxx ...
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

別墅

我老公都買咗部40D,而支鏡係TAMRON17-50mm F/2.8,係啲做影相嘅朋友介紹,$2700

禁止訪問

回覆 #17 audreybaby 的文章

首頁

尾頁

跳至