懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

8月先生,要捱過呢個夏天,有排捱⋯⋯
利申:其實都有偷偷地飲同飲食,但聽大多對ar B 唔好,就開始忍口

子爵府

凍野我有飲少少,雪糕就無食了

翡翠宮

間中飲1-2啖都唔怕嘅,雪糕就唔好食喇

大宅

回覆:好想飲凍野同食雪糕

我有飲凍野 但就少冰 嚟到就隔哂d 冰走先飲
雪榚就無食 因為真係好多大腸桿菌的

大宅

凍嘢我都有飲,雪糕就真係冇吃啦~~~

大宅

最關心BB問題熱投勳章

聽講座個營養師話,少少雪糕OK的 (杯裝果D),軟雪糕(emoji)就真係唔好喇!

禁止訪問

別墅

回覆:manpig0811 的帖子

其實我有食雪糕,不這只食Haagen Dazs,其他唔敢。不過我唔係好岩,唔好學我。35周啦。

別墅

凍嘢我只會飲便利店雪櫃拎出嚟嗰啲支裝。。。雪糕就忍足十個月

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

其實我經常食雪糕,我想問,有咩唔好?

伯爵府

凍飲我間唔中都有飲

珍珠宮

我個時都無戒口,不過就少食

別墅

回覆 poonsun 的帖子

雪糕好易有李斯特菌之前已經有好多新聞叫大肚婆唔好食
中左既話會小產
每年都有呢D case

你可以上網SEARCH 下

其中一個新聞:
李 斯 特 菌 對 孕 婦 和 初 生 嬰 兒 的 傷 害 較 健 康 人 士 嚴 重 , 生 防 護 中 心 接 獲 一 名 懷 孕 四 十 周 的 廿 六 歲 孕 婦 感 染 李 斯 特 菌 個 案 , 她 分 娩 前 一 周 曾 進 食 軟 雪 糕 、 牛 奶 等 奶 類 食 品 , 懷 疑 因 此 受 感 染 , 上 月 廿 九 開 始 輕 微 發 燒 , 本 月 一日 入 院 , 翌 經 自 然 分 娩 誕 下 一 名 女 嬰 。 有 傳 染 病 專 科 醫 生 指 , 軟 雪 糕 對 孕 婦 屬 高 危 食 品 , 孕 婦 不 宜 食 用 。 可 令 胎 兒 染 腦 膜 炎
生 防 護 中 心 最 新 一 期 《 傳 染 病 直 擊 》 公 布 這 宗 個 案 , 該 名 孕 婦 入 院 時 抽 血 化 驗 驗 出李 斯 特 菌 , 母 女 二 人 接 受 抗 生 素 治 療 後 , 沒 有 出 現 併 發 症 , 女 嬰 也 沒 有 敗 血 症 徵 狀。
傳 染 病 專 科 醫 生 勞 永 樂 指 出 , 懷 孕 後 期 的 孕 婦 胎 兒 已 成 形 , 若 孕 婦 感染 李 斯 特 菌 , 細 菌 可 經 胎 盤 傳 給 胎 兒 , 嚴 重 可 引 致 敗 血 症 或 腦 膜 炎 , 嬰 兒 出 生 後 須注 射 抗 生 素 以 防 受 感 染 。 他 又 表 示 , 軟 雪 糕 經 較 多 人 手 處 理 程 序 , 容 易 受 細 菌 污 染, 故 孕 婦 忌 食 。

男爵府

我係好熱既時候食過,不過都係一兩次

大宅

我由有左到依加37周 都有食雪糕 有飲凍野 基本上冇介過口。魚生都有食過

大宅

冇計喇,媽咪就係咁偉大喇。

複式洋房

我其實都有食,不過食完又有少少擔心囉⋯⋯做人就係咁予盾

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

回覆 tracy0609 的帖子

這是軟雪糕,不是雪糕啊!

複式洋房

回覆:poonsun 的帖子

食佐幾次忍吾到嘛

翡翠宮

回覆 babywingwing1 的帖子

我食咗好多次喇,隔日就食,最近熱就日日食,剛剛食咗一枝雪條、一杯雪糕杯和兩個雪米糍,搞到飽過頭!

首頁

尾頁

跳至