家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我真是無面見人,連6萬蚊都冇。
唯有叫阿女唔好讀禁多書,快些去學賣菜!

怪唔知菜心一斤$14禁貴。

子爵府

原文章由 fatbabymother 於 08-10-12 17:13 發表
我真是無面見人,連6萬蚊都冇。
唯有叫阿女唔好讀禁多書,快些去學賣菜!

怪唔知菜心一斤$14禁貴。

唔好咁講,小販賺的是辛苦錢,你可能要每四點未天光就開工,一星期做足七日,天中無休....

不過,唔明白佢點可以咁勇,將600萬放係一D自己都唔清楚係乜o既投資上.

禁止訪問

畀面勳章

大宅

貪高息囉..

洋房

原文章由 viewer 於 08-10-12 17:35 發表

唔好咁講,小販賺的是辛苦錢,你可能要每四點未天光就開工,一星期做足七日,天中無休....

不過,唔明白佢點可以咁勇,將600萬放係一D自己都唔清楚係乜o既投資上. ...

我做保安員都好辛苦,朝7晚7,未計搭車時間,計埋便朝6晚8,但月入$5xxx,做三世也沒有600萬。我諗我的學歷跟賣菜阿姐都唔会差很遠,英文我都有中三程度,真是同人唔同命。

禁止發言

禁止訪問

洋房

原文章由 cheechee 於 08-10-12 18:43 發表
我覺得香港地穿很企理的可以係最無錢 (d錢可能係借返來駛)
賣菜呀嬏有600萬, 我諗佢主要係慳返來的. 慳左幾十年, 不一定係全部都係賣菜賺回來. 就算一斤菜14蚊, 要買幾多斤才可以有600萬呢!
千其咪叫你個囡讀少d書 ...

我想慳都無得慳,月入$5xxx,洗都未夠洗,現在百物騰貴,就快食都食唔飽!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

其實我最同情嗰啲公公婆婆, 唔知發生咩事就無咗大半棺材本!!!

一日都係啲銀行, 為咗啲 commission 就亂咁叫啲公公婆婆買, 如果依家係好市, 我想啲仔女都可以比返少少錢佢地, 幫補吓, 等佢地無咁傷心, 但依家就............有心無力啦!!

複式洋房

原文章由 littlesister 於 08-10-12 18:44 發表

好多工都辛苦, 佢地賺咁多錢唔係問題, 問題係佢地好多都唔交稅, 而家仲想正苦包底

賣菜唔辛苦,我樓下街市有冷氣嘆,午飯時間又可以去嘆茶,又可以咪馬經聽收音機,自由自在,晚上7時便收鋪,過時過節見到菜販便会輪住休息,新年放足兩個星期,但唔明菜販點解可以賺甘多錢。佢買得600萬迷債,起碼有1000萬身家。豈非我地食貴菜?

唔知佢是否住公屋?????

我地立稅人真唔抵! 仲話要包底,唔使旨意。

禁止訪問

男爵府

原文章由 summichalle 於 08-10-12 20:24 發表
佢都未必靠賣貴菜先有6M,好多年前,.我都笑一个人咁傻,用一生積蓄240K買一間50年800sq.ft.爛樓,當時末有土發,而家佢有幾M.

etc.

佢d 仔女有比$佢儲番黎架.你地唔好係度笑睇d 又睇d , 每一個人d $ 都係辛苦搵番黎架. 當中有人搵多有人搵得少.

禁止訪問

大宅

原文章由 summichalle 於 08-10-12 22:24 發表
我並非雷曼債券受害人,但我同情他們,因我每次去銀行,佢D staff 都向我推銷這些產品,但我嫌佢利潤小,賺咁少息,股市好景,我走一轉買新股一星期都有幾K 啦,我重笑佢D staff 儍儍地。你話雷曼債券受害人眞係唔抵,保守变高風險。 ...

me too, 雖然我唔讚成政府包底,但亦好同情佢地
睇到新聞報導見到d老人家真係好心"o翁"
辛苦幾十年淨d錢一路都做定期就知唔係爭取高風險高回報
我係偏向相信d銀行staff見到佢地有份定期刻意推銷:(

禁止訪問

複式洋房

睇報紙話D錢係佢一家大細連仔女收入一齊儲架.

仲有, 做菜販好辛苦架, 一日要濕著手, 冬天仲慘.

加上一日要看檔, 冇時間用錢, 生活又可以好簡單.

成世人, 一家大細儲錢, 有600萬有乜奇. 人地能夠開個菜檔, 都要勞心勞力日績月累得嚟, 唔好咁都眼紅人啦.

複式洋房

原文章由 summichalle 於 08-10-12 23:28 發表
我見佢D staff 講債券,我己冇心機聽,覺得好保守,唔啱我,雷曼債券受害人都係俾人誤導。

但兩個月前阿誰会估到雷曼会執,銀行D staff 也沒有想到自己做了大騙子。

時也命也,只可以說自己黑仔! 為甚麼薯仔正苦唔救雷曼? Why Why tell me Why?

人在地球,錢在天堂。

複式洋房

原文章由 fatbabymother 於 08-10-12 23:49 發表

但兩個月前阿誰会估到雷曼会執,銀行D staff 也沒有想到自己做了大騙子。

時也命也,只可以說自己黑仔! 為甚麼薯仔正苦唔救雷曼? Why Why tell me Why?

人在地球,錢在天堂。

...

應該是:人在銀行,錢在天堂。(阿米記講,唔恨得甘多,睇開啲!)

首頁

尾頁

跳至