網購天地

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我嘅一咭兩號係鴨記買既中國聯通, 頭先去shop問左, 香港版無需實名, 其他公司就5知道

子爵府

多謝分享,好似有540日上限呢回事
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

子爵府

小雄維尼 發表於 16-5-4 20:18
我嘅一咭兩號係鴨記買既中國聯通, 頭先去shop問左, 香港版無需實名, 其他公司就5知道
...

可惜香港版有月費呢回事~

若果少用量的用家,月費就等於浪費了~

水晶宮

ko3go 發表於 16-5-4 21:57
可惜香港版有月費呢回事~

若果少用量的用家,月費就等於浪費了~

我張5係月費, $50/3個月

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

水晶宮

1號閑人 發表於 16-5-4 21:55
多謝分享,好似有540日上限呢回事

540日咩來? 我間中上去會飛落呢個大陸號碼

子爵府

小雄維尼 發表於 16-5-4 22:22
我張5係月費, $50/3個月

能否影張你張咭的樣來看看?

是否指這張?

呢張既話,開咭後有效期90日
內存66蚊可用
增值30蚊就可以用多90日

不過,除了以上計法,還有一條收費,
就是流動電話服務牌照費:每月$6(從儲值額扣除)
呢個就係月費囉!

若果你乜都唔用,想要養呢張卡,就至少要每三個月增入30蚊
我當鴨記依家賣緊50蚊
頭90日先俾50蚊,之後每九十日增值30蚊,
首一年約要170蚊供養呢張卡(50蚊購買費,增值四次共120蚊)

大宅

ko3go 發表於 16-5-4 22:31

請問這張可以用來上網嗎?收費怎樣?

子爵府

o_Shadow_o 發表於 16-5-4 22:47
請問這張可以用來上網嗎?收費怎樣?

中港共用3G數據通行證,長途短途一樣啱駛
月費通行證 $35/100MB
1日通行證 $38/300MB
7日通行證 $78/500MB

標準收費為$2/MB

國內致電回港 低至$0.45/分鐘
澳門、台灣、日本數據日費 優惠價*HK$68

澳門及台灣優惠期至2015年12月31日;日本優惠期至2015年3月31日。

.尚有其他增值方法,詳情請按此
.網上即時增值/繳費服務只適用於任何中國聯通(香港)發行的儲值卡(南韓上網卡除外)及月費計劃客戶。
.在任何情況下,透過增值所延長之儲值卡有效期(數據卡除外)最多為540日。
.網上一經成功增值,恕不退款。

子爵府

小雄維尼 發表於 16-5-4 22:24

http://www.cugstore.com/hk/prepaid-sim-card/cross-border-king.html
在任何情況下,透過增值所延長之儲值卡有效期(數據卡除外)最多為540日。

1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

水晶宮

ko3go 發表於 16-5-4 22:31
我都5記得係咪甘囉, 2個號碼都無得上網, 香港號碼用黎方便飛線, 大陸號碼就綁淘寶同支付寶同大陸銀行咭
每3個月去便利店充$50 , 大陸號碼終於記得...都費時再轉

水晶宮

1號閑人 發表於 16-5-4 23:07
http://www.cugstore.com/hk/prepaid-sim-card/cross-border-king.html
在任何情況下,透過增值所延長之 ...
多謝賜教...我見充完會有到期日.....到期前再充就算, 轉號碼咩都要改, 咪搞我

珍珠宮

引用:Quote:ko3go+發表於+16-5-4+22:31+能否影張

原帖由 小雄維尼 於 16-05-04 發表
我都5記得係咪甘囉, 2個號碼都無得上網, 香港號碼用黎方便飛線, 大陸號碼就綁淘寶同支付寶同大陸銀行咭
每3 ...
每3個月要充50?

咁買張從化卡啦.唔充個號碼都唔會廢

水晶宮

小草王道 發表於 16-5-5 08:11
每3個月要充50?

咁買張從化卡啦.唔充個號碼都唔會廢

我5想轉號碼喎, 你知大陸號碼水蛇春甘長

子爵府

小雄維尼 發表於 16-5-4 22:24

飛線去大陸號碼嗎? 會計[飛線漫遊]的,要收多幾毫子一分鐘
既然你有一咭兩號,梗係在香港飛線去香港號碼啦......唔使收[飛線漫遊]費嘛~

仲有,記得飛完線後,原咭要離線呀~~ 否則好易又計[漫遊費],仲貴呀!!

水晶宮

1號閑人 發表於 16-5-5 09:25
飛線去大陸號碼嗎? 會計[飛線漫遊]的,要收多幾毫子一分鐘
既然你有一咭兩號,梗係在香港飛線去 ...

係, 我飛去咭個香港號碼度, 我自己電話本來無左漫遊, 點知佢靜雞雞開返, 有次我返上去睇到, 嚇到即刻off左

珍珠宮

引用:Quote:小草王道+發表於+16-5-5+08:11+每3個

原帖由 小雄維尼 於 16-05-05 發表
但咁計好抵,除非你成日用

珍珠宮

引用:Quote:小草王道+發表於+16-5-5+08:11+每3個

原帖由 小雄維尼 於 16-05-05 發表
好蝕先岩

子爵府

小雄維尼 發表於 16-5-4 23:31
每3 ...

到便利店充值?
若果你張卡係香港聯通卡,
可以上香港聯通充值,會抵過便利店充值~

便利店充值最少要充$100
(我試過幫公司在7-11充值人仔台或PCCW既普通電話儲值卡,店員話增值券最低面值$100)
反而想充少一點,就要用其他途徑啦!

我試過用香港聯通網站充值,
有得揀更低既充值金額

至於你話張卡無得上網,我就唔知香港聯通依家邊款卡就無得上網了
若係已經絕牌既舊款卡,我知係有不能上網既~

子爵府

小草王道 發表於 16-5-5 10:59
好蝕先岩

同意~

我以前養過呢款卡:

屬香港聯通出既一卡兩號電話卡

計一計,我養了大約兩、三年
鴨計買咭48蚊,每半年要增值一次$50
由於張卡除了每月扣6蚊行政費外,平時真係少用,
所以每次返大陸都會浪費點儲值額買月費流量(無月費流量就1蚊1MB)
5蚊有30MB、30蚊100MB
但最後決定唔養張卡時,張卡還有百幾二百蚊剩啊!

若問我點解唔養張卡,
就係因為養張卡貴囉!有更平既選擇嘛~
換了大陸聯通一卡兩號,鴨記買大約50-60蚊,
張卡只要有錢就有效,所以我到依家都未曾增值啊!
而且可以玩一起沃,上大陸若在廣州範圍,就連儲值額都不用扣,免費有得上網

水晶宮

ko3go 發表於 16-5-5 20:02
到便利店充值?
若果你張卡係香港聯通卡,
可以上香港聯通充值,會抵過便利店充值~

我屋企附近根本無聯通, 每次去便利店買$50充值卷就算

首頁

尾頁

跳至