自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

今朝叫佢讀啲數字俾我聽,明明識個 '6' 字,點樣都唔肯讀俾我聽。而家坐係到喊左一個鐘都唔肯講

大宅

呢啲小朋友鬧冇用,我個仔都係咁,心情好叫佢做乜都得,我地嘅做法係讚、鼓勵、令學習變得有趣咁溫書

子爵府

TakMei 發表於 16-5-22 08:28
今朝叫佢讀啲數字俾我聽,明明識個 '6' 字,點樣都唔肯讀俾我聽。而家坐係到喊左一個鐘都唔肯講
...

讀嚟做乜?滿足大人成就感?還是理解細路有興趣“背數字”?

好多學習心就是這樣摧毀的。

talkative    發表於 16-5-22 11:58
Superman-GF    發表於 16-5-22 11:41
topyy    發表於 16-5-22 11:22

男爵府

AngusPakYau 發表於 16-5-22 08:32
呢啲小朋友鬧冇用,我個仔都係咁,心情好叫佢做乜都得,我地嘅做法係讚、鼓勵、令學習變得有趣咁溫書
...

初時系好聲好氣講概,講講吓佢好似覺得我唔知點咁,跟住就黎料啦!

佢以前俾我罰佢跪左五個鐘佢都唔肯同我道歉

男爵府

dazzlelulu 發表於 16-5-22 08:34
讀嚟做乜?滿足大人成就感?還是理解細路有興趣“背數字”?

好多學習心就是這樣摧毀的。

唔係,佢自己係度玩緊 game,個 game 係遊戲數字,佢分唔倒個 6 and 9,所以就諗住教佢,點知個無端端同我喺度硬頸。

子爵府

TakMei 發表於 16-5-22 08:35
初時系好聲好氣講概,講講吓佢好似覺得我唔知點咁,跟住就黎料啦!

佢以前俾我罰佢跪左五個鐘佢都唔肯同 ...

跪五個鐘??

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

轉方法 用遊戲方式

例如係沙灘 用手指 教小朋友係沙上寫字 認字

年紀細 專注力等幾分鍾 過左就要比佢玩其他佢興趣既野

玩一陣學一陣 逼得太緊 返而冇益

男爵府

Cowboy100 發表於 16-5-22 08:40
跪五個鐘??

係,佢做錯左事,我叫佢道歉,佢唔肯。咁我話你係咪要等到爸爸返嚟先肯講,佢話係,咁我話你係間房等到你爸爸返來,跟住佢就不停喊,但係都唔肯講道歉,一共喊咗跪左五個鐘。

男爵府

Cowboy100 發表於 16-5-22 08:40
跪五個鐘??

我有俾選擇佢,我話你道左歉,你就可以做你自己想做嘅嘢,但係佢唔肯道歉,咁咪繼續等佢爸爸返!

男爵府

momoakira 發表於 16-5-22 08:42
轉方法 用遊戲方式

例如係沙灘 用手指 教小朋友係沙上寫字 認字

個問題係佢超級硬頸,佢已經喺度玩緊遊戲,只係想教識佢分啲數字,佢話佢識嗰個字點樣講,但係佢唔講比我知,佢話只同爸爸講!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆:點樣對付好硬頸嘅小朋友?

硬頸既人,遇強越強

小朋友有咩鐘意架? 罰佢無得享用仲好啦

:

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

點解要跪啊,就算做錯都唔駛叫佢跪吧,小朋友都要尊重,都會有自尊心,第時出到社會如果佢做錯事,佢會唔會自動波跪人啊 媽咪,要放鬆d, 不要逼得太緊

男爵府

miffymiffy 發表於 16-5-22 08:48
硬頸既人,遇強越強

小朋友有咩鐘意架? 罰佢無得享用仲好啦

罰緊啦!
冇卡通片睇,冇得出街玩,冇玩具玩,等到佢爸爸今晚五點收工返嚟啦!!!

已刪除用户

子爵府

TakMei 發表於 16-5-22 08:38
唔係,佢自己係度玩緊 game,個 game 係遊戲數字,佢分唔倒個 6 and 9,所以就諗住教佢,點知個無端端同我 ...

ic. 玩緊game就根本唔使咁硬手。 對硬頸人最重要set 好rules, 一路貫徹。

首先拿個12345678910做客觀評判,佢若平時識分6&9,可能堅持只係唔想輸,所以你地未必同一線上,糾纏一個鐘也沒意思。

玩遊戲要set時間,得半小時,擺埋個鐘,佢花時間扭人就浪費自己扳平取勝機會,叫佢自己選擇,半小時夠鐘收檔,佢要扭個6也不會變9,還是輸掉,下回請早。

男爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

其實我覺得佢6歲,係可以溝通到,你要明佢諗法先可以對症下藥,打鬧係唔work,我件3歲都行唔通,佢只會學你方法返學校靠惡,係好難,但係試下試下自己忍下,佢又好似有改善,小朋友有時知衰都唔想你直接指出黎,平時諗啲辦法玩遊戲引導下佢仲好,又可以修補下關係

禁止發言

回覆樓主:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我細仔都係咁,我地都痛苦咗好幾年……

其實呢啲小朋友唔可以硬碰硬的,佢只會越來越硬,還會越來越唔鍾意你。你想改變佢態度,要從愛佢開始(我係睇書得到啟悟),我咁講唔係話你唔愛佢,而係你要比佢知道,感覺到你超級愛佢,佢先會為你而改,我都係咁樣改變細仔嘅硬頸態度,但你要有心理準備,要一段長時間才見到效果,我花咗兩年時間先見到細仔嘅轉變。

btw, 佢肯同爸爸道歉,但不肯同你講,是否他喜歡爸爸較多?

侯爵府

回覆 TakMei 的帖子

我細個都係咁,喊五、六個鐘平常時,喊到唔食飯,嘔吐都有,亞嫲湊,老人家淨係識鬧,到我個仔都係咁,做錯事唔認,佢覺得啱嘅功課答案,點都唔改,好聲好氣解釋埋,都話你錯佢啱,但我用鼓勵方法或由得佢,eg你可讚吓佢識1、2、3數字好叻,識分埋6同9就仲叻,識答送糖,你個仲細,我個三年级,有時佢唔信我,我由佢,我話等老師改,錯咪錯,有唔咪考試,有時佢很改.
題外話,你小朋友有冇断掌,我個兩隻都断,老人家話係好硬頸

大宅

原諒我直接..
小朋友咁樣係教嘅方法有問題
所以硬頸嘅脾氣係學緊你

首頁
12345...6

尾頁

跳至