婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

事先聲明: 小弟唔係想"撩交唉". 如有冒犯小弟先向咁多女網友講聲Sorry!!

我真係好唔明點解咁多女網友都話佢老公/男友的屋企人有問題? 真係完全只是老公/男友的屋企人的問題? 妳地自己真係無問題? 正所謂"一隻手掌邊度會拍得出聲!"問題唔會只係單方面有............

我都明白果啲唔係自己屋企人實會有啲唔夾,但妳地可唔可以同老公/男友投訴完之後當無事,唔好鬧交果時又囉來嘈. 妳地明唔明白做老公/男友果個夾心人好慘嫁!!!!

子爵府

原文章由 Praetorian 於 08-10-18 16:25 發表
事先聲明: 小弟唔係想"撩交唉". 如有冒犯小弟先向咁多女網友講聲Sorry!!

我真係好唔明點解咁多女網友都話佢老公/男友的屋企人有問題? 真係完全只是老公/男友的屋企人的問題? 妳地自己真係無問題? 正所謂"一隻手掌邊 ...

又或者咁講啦...可唔可以叫99唔好擺99款...唔好同新抱咁計較!!! 大家客客氣氣咁相處呢??? 好多時見BK網友都係以上問題多囉...其實我見到好多新抱都想平靜相處...係D 99心空窄...成日覺得人哋搶走咗佢個仔咁!!! 以為自己係99就大晒...想點就點咁!!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"一隻手掌邊度會拍得出聲"我好認同,但有時忍得到我都會忍,因為唔想老公難做人,但係真係忍無可忍

大宅

如果你覺得喺哩度出哩個topic就會俾人炳,咁你就已經係對哩度嘅女人有偏見啦,同埋哩度唔淨止係得女人話男家屋企人囉,仲有好多男人都會喺度講佢屋企人真係好難頂囉,而女網友們都會講自己屋企人都唔係咁好,咁點解你又只係睇得一面??

現代嘅女人,都好少話好似我哋阿媽嗰代咁,鍾意日哦夜哦嚟表達自己嘅不滿,而你講男人係夾心人好慘,其實我話俾你知,個個都係夾心人,唔係只得男人係,你都識講"一隻手掌拍唔響"啦,咁點解又講到好似淨係個阿媽同個老婆夾埋嚟迫個男人咁呢???

最近有位男性講,啲男人成日覺得啲女人成日投訴哩樣,投訴嗰樣好煩,又好鍾意講嘢又成日都喊係好煩,但係佢身為男人都要為女人平反,其實哩種只係女人嘅表達方式,而男人只係選擇唔出聲啫,同埋係嗰個男人唔夠智慧嘅問題,當女人同佢講嘢嘅時候,就只會覺得係對方好煩嘅問題,但佢哋冇反省過,點解女人會咁多投訴?點解同朋友可以相處得好好,可以平心靜氣去討論一件事,但係同自己老婆或女朋友就唔得,,少少嘢就想嗌交,?個原因就係因為嗰啲男人唔識同女人相處,女人一講嘢,佢哋只係會覺得煩,從來冇真係細心聽吓對方講嘢,再諗吓自己係咪真係唔夠耐性同愛心對女人~~

當然哩個世界有麻煩99就梗會有惡搞新抱,但係哩度只係世上眾多網站裡面嘅其中一個網站裡面嘅其中一個topic,如果只係哩度幾篇發言,就斷定所有女人都係咁嘅人,就未免太過以偏慨全,眼光和心胸亦太狹窄!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-10-18 16:53 編輯 ]

別墅

嗌交唔攞以前d野出黎講唔通講將來呀??

我地咁不滿係因為你地班c6攞唔到平衡,令老婆99正面衝突!

都係你地無能!

原文章由 Praetorian 於 08-10-18 16:25 發表

我真係好唔明點解咁多女網友都話佢老公/男友的屋企人有問題? 真係完全只是老公/男友的屋企人的問題? 妳地自己真係無問題? 正所謂"一隻手掌邊 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放心,唔會炳你,因為你地d男人根本就講極唔會明箇中既問題係咩,所以炳你都係晒氣!

大宅

feel到樓主已經被家中兩位女性逼上梁山,呀!唔係,係逼上bk先啱,我都係人新抱,但某程度上我幾支持樓主的,因為bk婆媳版有時怨氣太重啦,但樓主你都要明白,唔呻屈埋屈埋味重唔好,你零願你老婆日日同你呻下,定係一出聲就無彎轉一定要離婚?你諗下如果d老婆係bk/你耳邊呻完,佢如果安撫得好的話,佢心病得以宣洩,下次就有更大的空間去包容你亞媽,而你的耳根又可以清靜多1,2天,你話最後得益係邊個?仲有你話你係夾心人,咁呢個真係事實喎,你諗下唔你透過你的關係,呢2個女人又點會認識?自己好好開解好自己,先可以再有力量去開解家中2個對你同樣重要的人

珊瑚宮

環保接龍勳章

非常同意.

不過我都唔敢話人地做新抱做得唔好.
好多人自己都唔係好新抱, 但係就話人地唔係好奶奶. 又或話者係自己唔係好奶奶, 會話人地唔係好新抱.

其實我有諗過, 我同老公結婚頭半年, 大家都有睇唔順對方的習慣. 我老公咁愛我, 我咁愛我老公都會係咁.... 咁我本身唔係好認識的99, 又點會睇得我順眼, 而我又點會覺得99順眼.
如果大家只對對方的缺點或不同的生活習慣, 不包容只投訴的態度. 大家根本就係戴了有色眼鏡.

我真係好想同其他媽咪講 "大家都係人". 惡人/十惡不赦的人我未見過, 我亦都唔信有咁多. 我唔信你咁好彩搵到個"十大惡人". 其實好多人都唔錯, 唔係衰人來的呀....

多d包容啦~~ 我好懷疑這個page係令婆媳關係好一點還是挑釁婆媳不和??

洋房

我明樓主唔想再做夾心人...但我想問你有冇認真消化過你老婆"投訴"99既"罪狀"係咪真有其事??或者你係咪現場人士之一好清楚件事?? 我本人都唔贊成只聽一方面既說話,你媽咪係一個點既人你應該心中有數,大家係成年人,除非你老婆唔講道理,冇野解決唔到...

以我自己為例,結婚前我C6要我做一個"好媳婦",唔准同6299頂撞, 咁有就同c6講明要"應付"返自己父母甚至親戚,因為呢方面冇可能要對方單方面"應付"/"順從"

而我唔會俾機會單獨同6299相處,每次一定同C6一齊返6299家, 所以佢地一講D唔岩我聽既野,我就會同C6做暗號,要C6自己同佢家人講,我唔會出口....

我C6都知99煮飯唔岩我食,咁我咪食少D,之後C6會同我食多餐....如是者結婚3年都冇同99"正面"交鋒

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 elkykit 於 08-10-18 16:31 發表

又或者咁講啦...可唔可以叫99唔好擺99款...唔好同新抱咁計較!!! 大家客客氣氣咁相處呢??? 好多時見BK網友都係以上問題多囉...其實我見到好多新抱都想平靜相處...係D 99心空窄...成日覺得人哋搶走咗佢個仔咁!!! 以為 ...

Agreed.

男爵府

如果夾心人做得好會少好多矛盾,孝順係一件好事,但千祈唔好愚孝,點解會有咁多新抱上嚟呢度呻,全因為D老公多數偏帮99,搞到D新抱屈埋太多嘢,要記住我哋原本係人哋個女,有人錫有人就,突然我哋要做咗人哋個老婆.人哋個新抱仲有人哋個阿媽,呢個轉變可能係好短時間發生,我哋都要慢慢去適應,去學習點樣做好老婆.好新抱&好媽媽,但响呢個過程有冇人去帮.有冇人去理解我哋呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回應下姐, 唔係炳...........
一隻手掌拍唔響, 不過俾人一把星埋塊面都會好響! 婆媳相處, 如果永遠只係單方面哭哭啼啼(唔係搏同情果種), 咁邊隻手掌拍得出聲先?
自問係一個easy going既女人, 人緣唔差, 家教亦唔錯, 嫁左十年阿媽到今時今日仲提住我要專重6299, 始終係長輩
唔好話邊個無理取鬧, 呢下野我算佢subjective, ok? 咁鬧工人噴野食落人塊面點計? 入我房巢野點計? 偷我房野點計(斷正wor!)? 攪到警察上門搜屋點計? 單單打打句句入肉點計? 自問做唔出亦學唔黎lor!
呢個世界咩人都有, 唔係一定兩個人唔arm key至有得嘈架.........做老公既, 我都知夾中間難, 但起碼幫幫手, 聽下都好丫, 個老婆都要抖氣架, 聽完唔出聲唔反駁, 個老婆已經好感激啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

同埋好多新抱係受咗氣上嚟呢度呻, 並冇真係同99開拖! 如果真係開拖就日日都有婆媳糾紛見報啦

大宅

原文章由 PatsyPun 於 10-18-08 20:41 發表
我明樓主唔想再做夾心人...但我想問你有冇認真消化過你老婆"投訴"99既"罪狀"係咪真有其事??或者你係咪現場人士之一好清楚件事?? 我本人都唔贊成只聽一方面既說話,你媽咪係一個點既人你應該心中有數,大家係成年人,除 ...

我地結左婚都有 7 年, 但都冇同 99 吵過,
原因好簡單就係唔閞心野我唔會記住, 又好快就唔記得,
99 又比較開通, 冇咩事都唔煩我地, 又唔駛我地同佢一齊住,
& 如果 99 講野唔啱聽, 我就講少句等佢收聲,
如果 99 都唔收聲時, 老公就會出聲幫口 OR 走,
所以我從冇機會同 99 吵, 又因為老公粗心大意,
所以 99 有事找我地, 都只同我講,
費事同老公講幾次都唔記得

水晶宮

因為個99係c6個阿ma
佢梗係冇問題ka!
你阿ma羅晒你d錢,日日check住你 你都冇問題ka! 因為你阿ma丫ma!

試問, 呢度邊個女人嫁入去, 一直憧憬住同6299關係好, 同姑9姑仔好似朋友咁, 一家人開開心心呀! 唔好講到宜家好似我地d女人專搞事咁啦~

果d 係c6既屋企人, 佢地做咩 個c6都慣架la!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

"妳地可唔可以同老公/男友投訴完之後當無事,唔好鬧交果時又囉來嘈."

如果個男人做到嘢, 解決到個老婆嘅不滿, 個老婆又點會再攞出黎講吖. 個老公都冇平反個老婆嘅寃屈, 仲想個老婆當冇事發生過, 以後都唔准提, 個老婆又點會gir呢.

呢度咁多新抱不滿, 其實好多時係個老公唔識做人, 冇公正咁處理婆媳糾紛啫. 既然樓主明白唔同背景嘅人相處實有唔夾嘅地方, 咁點解一定要個新抱去順從晒男家嘅人? 一有問題就係個新抱唔肯忍係個新抱唔啱, 咁係個男人從來冇企喺個女人角度睇囉. 講真, 邊有新抱第一次俾人鬧俾人恰就同老公投訴, 多數都係由傾談開始, 但往往講俾老公聽時, 老公有理冇理都係話: "算啦,你忍下啦, 老人家唔會改架喇, 你就下佢地啦, 我覺得冇問題喎, 你唔好多心啦, 我已經好煩, 你唔好再煩我啦....".換著係樓主你自己受屈後仲唔准同人呻, 你會開心嗎?

我自己同99關係好好, 從來冇嗌過交. 因為我老公好識做, 做咗我同6299間橋樑. 從來唔會因為6299而迫我做d我唔同意嘅嘢, 所以冇糾紛出現過. 真係想講:婆熄糾紛, 老公有責呀!

伯爵府

好媽媽勳章

一家唔知一家事,樓主不如直接同你老婆講下次唔好翻舊帳啦。

民房

咁多位大家姐,可能小弟真係有d偏見,但小弟見親10個有8個topic都係講我個姑仔乜乜物物、唔係就我個姑奶又點點點、再唔係就我個奶奶又點嫲嫲煩煩咁。我真係諗都唔明,所以小弟先開哩個topic來探討同學習一下點先可以平衡到雙方面。

以我自己為例,我老婆久不久就同我投訴我啲屋企人又哩樣又果樣咁。咸豐年啲嘢都摷出來嘈一大餐。唔出聲又話你唔出聲,出聲又話你幫住佢地。你地話係唔係揾交嘈先。大佬呀,我都唔出聲比佢響我面前數我啲屋企人嘅不是(有啲啱、有啲打橫來)啦。佢重想點啊??佢係唔係想我同佢一齊鏟我啲屋企人佢先覺得我愛佢同保護佢?我真係唔明!?

諗深一層,如果我真係咁做,出面同我啲屋企人吵大鑊,如果你地係我啲屋企人的話你會點睇佢?唔洗審,一定當佢係衰人啦!咁咪只有惡性循環囉!

咁多位大家姐,請問我可以如何處理呢?點先可以平衡到雙方面呢?

別墅

原文章由 shannnb 於 08-10-18 22:28 發表
因為個99係c6個阿ma
佢梗係冇問題ka!
你阿ma羅晒你d錢,日日check住你 你都冇問題ka! 因為你阿ma丫ma!

試問, 呢度邊個女人嫁入去, 一直憧憬住同6299關係好, 同姑9姑仔好似朋友咁, 一家人開開心心呀! 唔好講到宜家 ...

我曾經都當99係自己阿媽,仲公開係 wedding thank Q 佢,但婚後佢"原形畢露",處處迫人,甚致係想我死和無bb生〔99嘅99講出來,但因大年紀,所以沒有揭穿99〕所以成日"涼"湯比我喝!佢真係有做過!好彩,太99会叫我唔好喝,工人又会幫我,先唔会比毒99害!我冇做任何壞事,只因99嘅Jealous, jealous仔錫我,孫錫我,而要我死?!c6係件事入面,因唔想佢阿媽唔開心而冇話佢,只係一連串幫佢阿媽解釋,我知佢好難接受,咁又有冇理解我心情?就係因為係佢阿媽,可以不理我死活?又就係因為佢阿媽由佢細至大,都係咁,就可以算?

伯爵府

好媽媽勳章

樓主可能冇留意男人同女人既思想及溝通模式係唔同既。

批評你屋企人...其實好可能係對你有D不滿但又唔好意思直接同你講囉。

如果你address得到佢真正既concern,佢就唔會重重覆覆咁嘮叨。

首頁

尾頁

跳至