自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

我在6月離開了舊公司, 剛做滿一年

由於舊公司只有3位同事, 所以申請唔到group insurance (大部分要求5位員工), 因此只能用個人名義申請一年醫保, 公司供款

我舊公司係醫保3個月後先生效, 所以離職後仍有2個月生效的保險, 而家舊公司追我呢2個月保險的供款, 可以點處理?

我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

珊瑚宮

畀面勳章

咁咪比番公司囉,唔係咩?

琥珀宮

小可愛11 發表於 16-7-6 12:11
咁咪比番公司囉,唔係咩?

男爵府

傳統涼果 發表於 16-7-6 12:06

由於舊公司只有3位同事, 所以申請唔到group insurance (大部分要求5位員 ...

我都係做到6月尾,公司都即cut我既醫療card.

大宅

2024年龍年勳章

smile888 發表於 16-7-6 12:17
我都係做到6月尾,公司都即cut我既醫療card.
我都已經CUT左保險, 但佢仍要我賠番未用的2個月醫療保險費用
我唔明的位係, 我呢2個月都無保障, 點解仲要俾供款?

象牙宮

傳統涼果 發表於 16-7-6 12:06
由於舊公司只有3位同事, 所以申請唔到group insurance (大部分要求5位員 ...

公司一當員工離職, 即cut醫療card.

離職后, 有照用醫療保么?

你問勞署吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

樓主所講嘅醫療保險應該係公司提供比員工嘅 亦都唔係必須品 點解已離職之後嘅供款都要你比 傻的嗎?

大宅

2024年龍年勳章

Gi-leung 發表於 16-7-6 12:39
樓主所講嘅醫療保險應該係公司提供比員工嘅 亦都唔係必須品 點解已離職之後嘅供款都要你比 傻的嗎?
...
我也是同樣想法, 但係舊公司堅持要我俾, 而家同保險公司了解緊, 但萬一保險公司無方法, 就要自己出, 我唔肯定點回應

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

傳統涼果 發表於 16-7-6 12:19
我都已經CUT左保險, 但佢仍要我賠番未用的2個月醫療保險費用
我唔明的位係, 我呢2個月都無保障, 點解仲要俾 ...
首先要搞清楚你CUT單的effective date係邊日,單係你個人名義買,你可以直接打去保險公司問,有保單號碼就問到。又或者,保險公司有否已給你cancellation endorsement?如有就更好辦。

保險費都是預支的,所以若做cancellation,保險公司理應會按比例refund番俾你。

建議你先搵保險公司幫你計好條數,再同舊公司溝通。

大宅

naNavy 發表於 16-7-6 12:46
首先要搞清楚你CUT單的effective date係邊日,單係你個人名義買,你可以直接打去保險公司問,有保單號碼就 ...
補充:如果保險公司refund番俾你,哩舊錢你需要俾番舊公司

大宅

2024年龍年勳章

naNavy 發表於 16-7-6 12:46
首先要搞清楚你CUT單的effective date係邊日,單係你個人名義買,你可以直接打去保險公司問,有保單號碼就 ...
明白, 清楚的回覆, 謝謝

大宅

2024年龍年勳章

naNavy 發表於 16-7-6 12:48
補充:如果保險公司refund番俾你,哩舊錢你需要俾番舊公司

剛才打了俾保險公司, 我果份係一年醫療保, 不能轉名或中途棄保, 只能不續保, 請問可以點處理?

大宅

傳統涼果 發表於 16-7-6 13:03
剛才打了俾保險公司, 我果份係一年醫療保, 不能轉名或中途棄保, 只能不續保, 請問可以點處理?

...

唔俾cut單.....咁情形,舊公司要求你俾番你離職後的保費都算合理。因為保單仍然承保,你睇醫生後,仍然可以claim診金。

如果舊公司堅持要你俾,你唯有自行計一計餘下的保費比例係幾多。
保費 / 366 * 離職日至保單到期日的日數

大宅

2024年龍年勳章

naNavy 發表於 16-7-6 13:13
唔俾cut單.....咁情形,舊公司要求你俾番你離職後的保費都算合理。因為保單仍然承保,你睇醫生後,仍然可 ...
如果可以中途棄保, 但不能取回餘下保費又如何處理呢?
感謝你的解答

水晶宮

公司買保險時,有無要求你簽署任何文件,同意離職後之保費安排?
如果無任何條文約束,你可以唔洗理佢.佢其實可以cut單,佢自己admin唔做野,唔關你事.

wcpcelia    發表於 16-7-6 13:44

琥珀宮

引用:公司買保險時,有無要求你簽署任何文件,同意

原帖由 方方媽媽 於 16-07-06 發表
公司買保險時,有無要求你簽署任何文件,同意離職後之保費安排?
如果無任何條文約束,你可以唔洗理佢.佢其實可 ...
似乎樓主係個人名義買,只係僱主比錢,要cut單都只可以樓主自己cut

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

方方媽媽 發表於 16-7-6 13:33

認同

大宅

2024年龍年勳章

方方媽媽 發表於 16-7-6 13:33
先感謝你的回覆
買保險時, 沒有簽任何文件交代離職後之保費安排

問題係因公司不能購買group insurance, 因此每個員工只能用個人名義申請, 而公司將保費存入個人戶口再轉帳給保險公司, 所以公司不能CUT單, 但即使我CUT 了單, 保險公司也無法退回未用的兩個月, 所以我非常煩惱。

合約如此寫明:

9. INSURANCE BENEFITS
In addition to the Salary, Company will take reasonable steps to provide for you, at Campany's cost, medical insurance, but subject to:

9.1. acceptance by the insurer of you under the relevant policy;

9.2. the terms, conditions and exclusions of the relevant policy; and

9.3. Company's right at any time to seek and obtain insurance on different terms and levels of benefits to those applying at the commencement of your employment.

大宅

2024年龍年勳章

木土土 發表於 16-7-6 13:37
似乎樓主係個人名義買,只係僱主比錢,要cut單都只可以樓主自己cut

大宅

傳統涼果 發表於 16-7-6 13:30
如果可以中途棄保, 但不能取回餘下保費又如何處理呢?
感謝你的解答
如果cut單無refund,我就唔建議cut啦。
舊公司做法咁小家,佢實追你還錢,如果你無refund都照cut,咪即係錢又要俾,保障又無埋。好唔抵喎。

如果錢點都要俾,咁當然保留保障會比較好。

首頁

尾頁

跳至