自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完隔離PO啲家長你一句我一句, 真係睇到滴哂汗, 亦唔怪得而家啲小朋友咁stressful. 其實我都唔明點解啲家長覺得教快係冇問題, 仲有啲家長好proud of自己學校教快

返學就係要學習. 要家長自行教授部份syllabus等小朋友一開波就可以跳級教, 乜真係冇問題咩?

funfun759    發表於 16-8-16 16:26
InkCartridge    發表於 16-8-15 17:25
SiuBBee    發表於 16-8-15 15:13

翡翠宮

個個都識,得你唔識,點得架,蝕晒啦.........(D人咁話)

公爵府

回覆樓主:

真係唔忍心見到D小朋友受呢D苦。完全扼殺學習興趣。

子爵府

2018復活節勳章

Beiku 發表於 16-8-15 14:31
睇完隔離PO啲家長你一句我一句, 真係睇到滴哂汗, 亦唔怪得而家啲小朋友咁stressful. 其實我都唔明點解啲家 ...
又係個一句,win在起跑線!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以話小朋友無愉快學習, 究竟問題出自邊方面?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁間學校自己揀架喎, 仲嚟得切跳船架

子爵府

sangria 發表於 16-8-15 14:39
真係唔忍心見到D小朋友受呢D苦。完全扼殺學習興趣。

凳小朋友辛苦。。。

侯爵府

2018復活節勳章

睇完隔離PO啲家長你一句我一句, 真係睇到滴哂汗, 亦唔怪得而家啲小朋友咁stressful. 其實我都唔明點解啲家 ...

我又時唔係好明啲家長係都要入名校。 入到喇,又話啲課程好深, 又多功課, 又咩咩咩

當初揀學校唔係了解咗學校先?

我姨甥幼稚園同學有讀寫問題, 又係讀名校, 根本係讀唔上, 由小一到小三都係考第尾, 仲要有零分, 但個爸爸死話係學校問題唔關佢仔事。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我頭先搭lift,有個唔夠兩歲的小朋友,望住樓層,一路上,一路講英文上到幾樓,係咪好叻,我都唔識點講

公爵府

但現實係2,3線津校都多功課和谷
想講就算唔係名校都未必愉快學習
2,3線學校課程教快都好普遍

InkCartridge    發表於 16-8-15 17:27

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好視乎家長的選擇

侯爵府

陪月勳章

其實點解名校就一定要教得快?

教得快=教得好??

我唔認同囉。

InkCartridge    發表於 16-8-15 18:05
milk323    發表於 16-8-15 16:34

男爵府

回覆:睇完隔離PO, 滴汗中.....

有啲家長幸運,小朋友學習能力高,讀一般學校冇挑戰性,學深少少反而提起興趣。

但其他小朋友真係唔可以夾硬黎,可惜某啲家長唔接受自己小朋友平庸,係要谷,呢種先死。

子爵府

唔好話你情我願,唔係了解咗間學校先?錯就係錯,間學校有問題,冇得抵賴。如果D家長學歷程度好低,咁就係家長自己攞嚟,揀一間唔啱既學校?教小朋友學問係學校既責任,本末倒置咁,家長教咗先入嚟讀,仲要講到你揀得就預咗,呢個世界好瘋狂,咁多唔清醒既人,唔怪得香港既小朋友都谷都癲。

InkCartridge    發表於 16-8-15 17:28
思思baby    發表於 16-8-15 16:10
psac    發表於 16-8-15 15:43

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

其實有D學校真係會要求小朋友係入小一之前要識D咩,如果未識就暑假惡補。

唔同學校唔同要求,都唔係今時今日既事。

宜家嘈既家長好明顯只係自己小朋友未得,自己能力又配合唔到,都係早D轉校會好D!!!

男爵府

引用:唔好話你情我願,唔係了解咗間學校先?錯就

原帖由 月牙兒♡ 於 16-08-15 發表
唔好話你情我願,唔係了解咗間學校先?錯就係錯,間學校有問題,冇得抵賴。如果D家長學歷程度好低,咁就係 ...
咁我又覺得教授知識唔可以\"外判\"晒俾學校嘅,家校合作小朋友先學得好。

當然,塞本1A俾家長唔係好嘅家校合作。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

要我預早教定哂,咁返學黎做乜

jpangel    發表於 16-8-15 15:24

大宅

黃二少奶 發表於 16-8-15 15:09
係囉

子爵府

黃二少奶 發表於 16-8-15 15:09

不如一年班家長教晒,所有一年級生可以一入學就讀二年級課本,全體跳級。勁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

月牙兒♡ 發表於 16-8-15 15:01
唔好話你情我願,唔係了解咗間學校先?錯就係錯,間學校有問題,冇得抵賴。如果D家長學歷程度好低,咁就係 ...

其實名校真係咁,唔教深D學生點會同其他學校唔一樣,所以家長一直知又一直跟遊戲走。

會投訴既好多時都係入左去之後,D家長發現自己仔女既叻係一班精英裡面太平凡,而自己財力/學歷又唔夠其他家長好。

有錢人真係樣樣私補,連學琴都係名師,普通家庭一星期上一堂,人家果D一星期上足5堂都有,即係練琴都有老師係度陪!!!!

首頁

尾頁

跳至