自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

17m勁痴身, 半夜成日醒幾次要攬要抱, 一心以為佢安全感唔夠, 我地就拆左個床欄拍埋大人床度, 無阻擋咁見到我地...點知佢半夜醒左係直接扒上我度攬左我.....

我聽過“分離焦慮”, 唔知係咪?? 有無媽媽同小朋友同床已經訓得唔好...仲要俾佢攬足成晚嫁?? 我俾公仔攬枕通通都掟返俾我, 我想佢獨立d, 但奈何佢又咁痴身。。。我應該同佢訓俾佢攬定點??

請指教下我 我由佢7m到依家17m都無咩好訓過 7星, 保嬰單, 珍珠末都食過哂

禁止訪問

伯爵府

回覆:同小朋友同床訓問題

整番個欄落去,
訓時用手拍下佢。
要狠心先得架。

wcpcelia    發表於 16-8-26 10:02
cheung2000    發表於 16-8-25 17:03

男爵府

畀面勳章

你只係17m就頂唔順,我仔女依家都仲同緊我房瞓不肯去自己房瞓(仔11歲,女跟我同床9歲),半夜痾夜尿都仲會叫醒你同佢去,我姑仔個仔中三都仲係同姑仔兩公婆同房瞓(本身個仔有自己房,但怕黑),所以你慢慢捱啦﹗

大宅

回覆 香蕉宝宝 的帖子

完全明白你!阿仔而家5歲都仲係同緊我地2公婆瞓

mlyuen    發表於 16-8-25 18:23

侯爵府

陪月勳章

無﹐
我囡4歲﹐
一開始就自己訓;

有時半夜話驚搵我﹐
我會去佢床陪一陣﹐
佢未醒就走;

早兩星期日日半夜搵我﹐
我都係咁﹐
我當七月節吧﹐
哩個星期又無o野了;

我堅信一齊訓係大細都唔會有好覺。

男爵府

回覆樓主:

仔女由bb已經訓bb床
女3歲時自己一間房
仔4歲同房唔同床,打算過多排就搬埋房
我覺得係習慣同要狠心

男爵府

aptcan 發表於 16-8-25 16:00
你只係17m就頂唔順,我仔女依家都仲同緊我房瞓不肯去自己房瞓(仔11歲,女跟我同床9歲),半夜痾夜尿都仲會叫 ...

好難想像一個十一歳青春期男孩仲同父母瞓⋯⋯

大宅

屋企地方有限,暫時冇辦法分多間房俾佢訓。一歲左右佢就自己琴上床一齊訓,抱返落床冇耐又上,索性換張大床一齊訓。

不過我信就那麼幾年。唔會痴到我18歲掛

大宅

回覆:aptcan 的帖子

中三?

其實我認為由bb開始都應該自己訓

男爵府

畀面勳章

回覆 chulalala 的帖子

都唔難想像,已經不停叫佢去自己房瞓,但因怕黑,所以要係我房,加高架床佢瞓,入黑後佢去廚房扔垃圾都要開燈,個電話係房义電,而房無人加無開燈都唔敢入去攞電話,如果佢沖涼時畀人熄咗浴室燈,佢會顛咗咁大叫,但佢可以自己出入補習(新界西去港島),去訓練足球(同區),所以我都唔知佢跟我房到幾時,有啲朋友嘅仔都一樣,佢地話到中學就自然走返自己房,我都等緊果日來臨﹗

大宅

引用:17m勁痴身, 半夜成日醒幾次要攬要抱, 一心

原帖由 香蕉宝宝 於 16-08-25 發表
17m勁痴身, 半夜成日醒幾次要攬要抱, 一心以為佢安全感唔夠, 我地就拆左個床欄拍埋大人床度, 無阻擋咁見到 ...
大仔同床左就快兩年,忽然話自己要瞓BB床,暫時無再要求同床瞓
#仲有細仔同床

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

吓!?

我仔4歲,我好enjoy攬住個仔瞓喎

唔通有問題的係我?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

是怕黑嗎?
有盞細的夜光燈會不會好啲

大宅

我都有相同問題,
但我既concern 唔係同佢小朋友同床, 因為都幾sweet,
而係覺得無左同老公的"私人時間"
都唔知點好

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

香蕉宝宝 發表於 16-8-25 13:58
17m勁痴身, 半夜成日醒幾次要攬要抱, 一心以為佢安全感唔夠, 我地就拆左個床欄拍埋大人床度, 無阻擋咁見到 ...
我仔而家2歲幾仲係同床瞓, 半夜俾佢發現我背住佢瞓, 仲要扯番我面對佢諗住等佢3歲先分床瞓, 試過瞓分床瞓, 瞓瞓吓就搵人....所以都係等佢大個啲先再試!

男爵府

2024年龍年勳章

香蕉宝宝 發表於 16-8-25 13:58

仔,出世到3歲都同我、C佬瞓,大大好迫,跟著試比佢自己瞓,發覺好舒服,,之後自己瞓,到依家耐唔耐都要同我瞓一晚,瞓時轉身會攬住我手瞓,我由得佢,第二時大個你想同佢瞓都難

珍珠宮

無安全感??
我bb第2個月開始都係同我同床, 就來一歲, 佢好多時都可以一覺訓天光.
打算到幼稚園先訓練佢自己訓.

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

aptcan 發表於 16-8-25 16:00
你只係17m就頂唔順,我仔女依家都仲同緊我房瞓不肯去自己房瞓(仔11歲,女跟我同床9歲),半夜痾夜尿都仲會叫 ...

11歲,9歲,中三似大人問題多d

大宅

回覆:sunnymama2 的帖子

大人作息時間同小朋友未必相同
你會一早同佢訓?
我小朋友9點幾訓
佢訓左我自己會有私人時間

首頁

尾頁

跳至