烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

主要為唔駛睇火, 多數用黎煲湯, 好似真空煲啱用啲, 但壓力煲又好似多啲唔同用途。 求意見! thanks!

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

兩種都有,壓力煲好啲,真空煲煲湯冇咩味

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

二樣野價錢都好大分別.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我2樣都有, 仲有第三樣壓力電飯煲, 呢個最好用唔駛睇火又安全
煲紅豆沙都係20分鐘 試過用壓力煲忘記睇火,燶哂

大宅

blackberry 發表於 16-8-26 17:06
我2樣都有, 仲有第三樣壓力電飯煲, 呢個最好用唔駛睇火又安全
煲紅豆沙都係20分鐘 試 ...

壓力電飯煲 價錢貴唔貴?

大宅

湊住個細, 又要番工, 所以我好想唔駛睇火, 又想快, 又想安全, 好似好多要求

收工已經累到死, 所以好想樣樣快快趣趣攪掂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

123onetwothree 發表於 16-8-26 17:21
壓力電飯煲 價錢貴唔貴?
我淘寶買九陽, 双11買299人仔, 好抵, 佢1煲雙胆, 我平時煲完湯或炆左餸用另一膽煲飯

大宅

blackberry 發表於 16-8-26 17:46
我淘寶買九陽, 双11買299人仔, 好抵, 佢1煲雙胆, 我平時煲完湯或炆左餸用另一膽煲飯 ...

我剛剛睇到泡菜國既C字頭既其中最細容量, 佢地話俾6人家庭用, OFFICIAL FB GROUP 話賣$3980! 心郁郁, 真係好快手, 唔知易唔易壞

翡翠宮

123onetwothree 發表於 16-8-26 17:52
我剛剛睇到泡菜國既C字頭既其中最細容量, 佢地話俾6人家庭用, OFFICIAL 既 FB GROUP 話賣$3980! 心郁郁, ...
我早前去Gmarket睇, cuckoo韓國制連運費都係千幾蚊, 對我來講, 我覺得4000貴 但呢隻煲相對要睇火真係放心好多

大宅

回覆樓主:

用法完全唔同。你係想朝早起身煮定D野放真空煲晚上食,還是放工番黎壓力煲快D有得食?

大宅

回覆:blackberry 的帖子

請教是這款嗎?

翡翠宮

happysweetbb 發表於 16-8-26 23:46
請教是這款嗎?

呢個

淘咁多年最滿意呢個

別墅

壓力煲

大宅

回覆:blackberry 的帖子

看不到圖,可以再post 多次嗎?

翡翠宮

happysweetbb 發表於 16-8-27 00:19
看不到圖,可以再post 多次嗎?

呢個

大宅

blackberry 發表於 16-8-26 18:08
我早前去Gmarket睇, cuckoo韓國制連運費都係千幾蚊, 對我來講, 我覺得4000貴 但呢隻煲相對要睇火 ...
GMARKET 真係平好多! 我見真係有DOK, 千零蚊, 真係用幾個月, TIME COST 同煤氣費都已經慳咗番黎... 真係好心動~~~ 但部COOKER 全部用韓文, 說明書又睇唔明…EBAY 果類望過都有.. 但唔知點解外國人係咁質佢話佢痴底, 唔知係EXPORT 去美國果D係咁, 定係其他原因, 但香港就貴好多, 唔值咁既價錢, 大陸無FUSE, 我驚佢一陣真係有起事上黎,屋都燒埋..

大宅

hstlam 發表於 16-8-26 20:15
用法完全唔同。你係想朝早起身煮定D野放真空煲晚上食,還是放工番黎壓力煲快D有得食?
...

後者應該比較岩我, 不過我有時番SHIFT, 諗住出門口前放晒D野落去, 等佢自己煮熟, 屋企人過一陣番到可以有得食.. 到我放工番到黎又可以快快趣趣煮起, 或者拎番出黎番熱就食得

翡翠宮

123onetwothree 發表於 16-8-27 01:17
GMARKET 真係平好多! 我見真係有D都OK抵, 千零蚊, 真係用幾個月, TIME COST 同煤氣費都已經慳咗番黎... 真 ...

香港同大陸電壓係一樣, 所有電器都唔駛轉火牛, 唔會燒fuse架個煲我用左咁耐, 真係幫我慳到唔少煤氣費

男爵府

123onetwothree 發表於 16-8-26 16:32
主要為唔駛睇火, 多數用黎煲湯, 好似真空煲啱用啲, 但壓力煲又好似多啲唔同用途。 求意見! thanks!:questio ...

會不會考慮用電子燉盅?
我個朋友係用電子燉盅煲湯,放曬D料落煲,煲兩個鐘唔使睇火又唔會少好多水,都幾好丫!
D湯濃過用真空煲,因為我自己用真空煲,成日覺得啲湯唔夠味所以都係明火煲

大宅

Buchen 發表於 16-8-27 23:12
會不會考慮用電子燉盅?
我個朋友係用電子燉盅煲湯,放曬D料落煲,煲兩個鐘唔使睇火又唔會少好多水,都幾好 ...

jm 既提議very good 呀!
我有個電子燉盅, 坐完月無再用過。
剛剛行咗旺角一轉, ih 壓力煲好区, 但3k走唔甩, 可以等年尾獎賞自己時買都ok。

Buchen    發表於 16-8-29 23:21

首頁

尾頁

跳至