婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我細佬成30歲人,由細到大都唔會做家務煮飯洗碗,每次食完飯d用具只放洗碗盤到浸住,算,我唔想我媽辛苦,我洗,琴晚細佬收工回家,我媽叫我幫手整熱d 飯送過佢食,我馬上火都黎話「佢30歲人,唔識自己整熱丫」
媽「一家人唔好咁計較」
我「唔通要我照顧琴佢60歲丫,咁大個人食就自己整」
我媽聽完唔出聲自己整,我都唔明點解要咁做,驚死個仔餓死,注明:我媽唔止一次叫我整熱/煮時煮多少少留俾佢食

伯爵府

好簡單,要做佢自己做,家用比足,係咁多,佢要湊仔做咩要你陪佢湊仔得閑敷番塊mask唔好

大宅

你媽太寵愛,呢D吾係計較,30歳人,仲要當BB甘照顧。

pomanlife    發表於 16-9-29 10:18

大宅

我6299對佢個女咪又係咁,成26歲人,荒死佢餓死咁。
次次去旅行或者去飲屋企冇煮飯,我62就會大大聲話:咁佢咪冇野食。
如果我地買外賣就叫買埋佢個份,如果我煮就叫我煮多啲!仲要煮完睇下啱唔啱佢食。我心念洗唔洗餵埋落佢口

侯爵府

好明顯又係一個重男輕女嘅阿媽嚟啦.....換轉佢肯定唔會叫佢個仔幫你翻熱D飯餸支持你唔好妥協

大宅

bean12 發表於 16-9-29 10:01
次次去旅行或者去飲屋企冇煮飯,我62就會大大聲話:咁 ...
同我媽一樣最好笑我細佬又唔出聲, 但又私底下埋怨過AR媽煮飯留俾佢, 咁我串佢你唔自己同AR媽講

侯爵府

回覆:我媽話我計較,請求大家評理

如果係自己阿媽,我會搵日單拖同阿媽去食飯,大家開開心心傾吓細佬的情況,不是投訴不是互罵。而是擔心咁大個人,自理能力差,工作交友都會有問題的,甚至影響結婚生仔。etc etc. 仔大就仔世界啦,提醒阿媽,要放手,阿仔先可以成長,做個男人,保護你地架。

大宅

yamaneko 發表於 16-9-29 10:27
如果係自己阿媽,我會搵日單拖同阿媽去食飯,大家開開心心傾吓細佬的情況,不是投訴不是互罵。而是擔心咁大 ...
我有講過...我成日都講, 日後你走左, 佢自己一個點算, 要俾佢自己照顧自己GA...但都冇用我媽仲會講返"佢如果識照顧自己, 就唔會咁WU WHERE 啦....."

別墅

回覆樓主:

同我家姐一樣,放工返嚟,如果啲飯餸唔擺係枱面,就發脾氣,話無飯食。 入廚房攞咪得囉!!!

男爵府

我細佬都係一樣

35歲人都係麵都唔識得煮一個
淨係識得放工返嚟就自己死入房打機
我媽仲要煮埋飯room service咁送埋入房比佢
鬧極佢都係要咁做

象牙宮

l_kayan 發表於 16-9-29 09:53
話說我細佬成30歲人,由細到大都唔會做家務煮飯洗碗,每次食完飯d用具只放洗碗盤到浸住,算,我唔想我媽辛 ...

媽媽太愛他... 當佢BB。

好好和媽說 : 佢不是3yr, 30+了. 佢需要學自理, 自立。將來長命, 家人都死了,
至少懂得自我照顧吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

bean12 發表於 16-9-29 10:01
次次去旅行或者去飲屋企冇煮飯,我62就會大大聲話:咁 ...

我99,都當我姑9,2公婆,BB甘照顧,來我屋企食飯。突然佢寶貝女,要食飯,我99連飯都吾食,番去煮俾佢食!驚死餓死佢地2個,2個都成40歲人

翡翠宮

你阿媽比較縱呢個仔囖,教到佢飯來張口,衣來伸手

男爵府

我阿媽都好緊張細佬呢樣果樣, 同一樣野我就要自己做, 細佬果份我又要幫手做, 我媽唔係重男輕女, 而係覺得果個係細佬, 細佬細丫嘛, 做阿哥家姐就應該照顧細佬, 就算係孖生哥哥都要幫細佬做野................ 難道呢d就係所謂的拉仔拉心肝?

侯爵府

如果你夜返、細佬會主動幫忙開飯俾你;同你夾手夾腳等你快d可以食飯。
而你要人叫兼推就叫計較

但依㗎係你媽自己要寵個仔關計較咩事

侯爵府

我個公主姑9就黎40都係咁啦,整返熱,仲要坐定定,要人攞到佢面前先會食,我估一日我99都係到,一日都會係咁
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

同我99對佢二仔一樣!三十幾歲人,食完唔洗,床單底褲都係呀媽同我老公換同洗(我坐月時99直頭叫我幫手洗,仲要摺埋拎入房,因為呀二哥唔會自己拎入房架!)所以咪就係唔比家用又賭到要個細佬幫佢還錢囉!有d咁既呀媽就有d咁既仔!

大宅

回覆 l_kayan 的帖子

係咪細佬比多d家用有特權?

伯爵府

完全唔關大細問題,係父母和該位(小朋友)因果關係。
有人註定有父母/家人,鉅細靡遺咁照顧/服侍。
如果可以保持到死個日,就真係福氣黎,前生修來的。

別墅

doll009 發表於 16-9-29 11:01
我99,都當我姑9,2公婆,BB甘照顧,來我屋企食飯。突然佢寶貝女,要食飯,我99連飯都吾食,番去煮俾佢食 ...

咁似家中姑9

首頁

尾頁

跳至