自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

《喺香港地,老弱傷殘都會「嫌命長」》

同大家講一個悲劇......
我呀媽係一個專業c9,c9嘅networking係超乎你想像,唔使靠facebook,c9係靠儲印花換煲同打麻雀建立友誼,但佢哋呢份友誼絕對唔薄弱。(雖然我唔明換咁多煲來做咩,但我信c9 心目中唔同型號嘅煲,就好似唔同型號嘅高達一樣,外行人識條鐵咩)

10年前,我呀媽喺百佳識咗一個part time賣壽桃面嘅 c9 ,壽桃面c9有一個獨居婆婆鄰居,於是我媽就識咗呢個獨居呀婆,呀婆好早守寡,佢有一個仔,讀完中學就去咗加拿大,呢個仆街仔竟然由個刻開始,無返過來香港,亦再無理呢個呀婆。呢10年間,我呀媽,壽桃面c9 都嘗試摷呢個仆街仔出來,問佢點解唔返來,但個仆街仔話呢啲係佢家事,堅持唔返來,叫其他c9 唔好理。呀婆咁多年都透過社福機構捐款度日。

2015年10月,呀婆喺將軍澳一間百佳行緊街,有一個大陸女人手持行李,撞向呀婆,呀婆跌到,送院之後腳骨同盆骨斷裂,做完手街之後唔行得。呀婆手術後堅持出院,寧願住老人院,當時好多人都勸佢留院多一排,因為「老人家入老人院係死得特別快」

呀婆做完手術,一直都唔行得,大小二便都要人照顧,當時c9 們都輪流去探佢,個間老人院細到不得了,間房就係一張床加一個櫃,可能你會話佢都唔郁得,幾細都doesn’t matter,但我覺得,呢個空間真係衰過赤柱,亦解釋到點解入老人院會死快啲。

※※※※※※※※※※
大家仲記唔記得2015年5月,大埔劍橋護老院俾人影到,職員安排院友除哂衫喺天台等沖涼。呢幾日,我睇到日日夢遺嘅院長張健華涉嫌性侵智障女事件,初頭我以為又係個間仆街劍橋,原來今次係康橋。呢啲集團式院舍,改埋呢啲 「豪華」名,真係好諷刺。張健華有無性侵智障女?就憑佢呢個星期訪問嘅對答,佢真係「屎味甚濃」,身有屎個屎。但我今日想講嘅唔係張健華「屎味甚濃」,我想講下照顧老弱傷殘嘅責任.....
※※※※※※※※※※

政府有責任,但政府就係唔負呢個責任.....
政府無撥到應有嘅資源同土地做老弱傷殘院舍,亦無監管呢啲私人經營嘅院舍。政府嘅監管永遠都係出事之後,如果大家記得,上年劍橋係俾人巡查過96次,出過15封警告信,社署都無釘佢牌,係俾傳媒揭發咗,先唔俾佢續牌。而今次康橋八個月發生六宗院友死亡事件都無人理,係直至爆出性侵女院友事件先俾人釘牌。

政府唔負呢個責任,私人院舍更加唔會負..... 
私人院舍經營者係當一門發大財嘅生意來做,佢哋唔係社福機構,要賺盡,加上呢行根本係嚴惡性行業,私人院舍於是用好低嘅價錢,請一班唔合資格嘅員工。佢哋唔做無人做,咁亦解釋到點解呢啲院舍服務咁差。

而香港嘅家屬,亦只可以用錢負上照顧家人嘅責任.....
你唔搵食,你點有錢俾私人院舍照顧你家人,而你搵食,你點目及住院舍有無照顧好你家人?

※※※※※※※※※※
大家都知院舍係(等)死路一條,但香港地亦只有呢條死路.....
香港地,老弱傷殘必然係一個悲劇。無論係我呀媽個呀婆朋友,上年劍橋院友,甚至今年康橋院友,都係俾社會一班繁忙嘅人遺棄。政府拎多啲錢出來?院舍賺少啲?家屬唔好搵食?無一方係做到架。

呢個死局,大家都見到,但大家都解決唔到.....
只要政府俾多啲資源,監管多啲就會無呢啲悲劇?香港地呢個地方,秒秒鐘幾百萬上落,政府邊得閒理啲「對經濟無貢獻嘅弱細社群」。政府根本無興趣解決呢啲悲劇,佢只係想大家唔好目睹呢啲悲劇。

咁可以點?作為一個香港人,我會希望我死得有技巧啲.....
香港地根本係一個只可以(即)死,唔可以「等死」嘅地方。你有病,要拖長來死,你就必定要入老人院舍,因為我捱足一世先買到層樓,如果我死返屋企死,我層樓就會變成凶宅,所以話香港人真係好撚 可憐。

PS. 我呀媽個呀婆朋友,喺今年1月過身,入老人院唔夠半年。我媽最後一次探呀婆嘅時候,問呀婆想食咩,呀婆話佢好想食杯面,因為佢好耐未食過咸野,於是我媽買咗個合味道俾佢。其實,人真係好簡單,就係食同住姐,但呢兩樣咁簡單嘅野,喺香港真係好難。

岩岩上網睇到呢篇文,我唔係去得多弱能人士宿舍 / 老人院,想知道入面其實係點?
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

子爵府

回覆樓主:

聽到呢d好sad, but true

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

有次探人,丁咁大既私家單人房過萬,入到去老人院一大陣尿味,隔離既呀婆成日大叫,又有個不停話好痛,見到佢食既野真係我都唔想放入口,佢個女就係怕個呀媽係度俾人蝦,朝朝返工前收工後都上去陪呀媽。d姑娘呼呼喝喝,當你唔係人咁。我唔敢想像無人探既老人家會有咩待遇。咁我都有親人係政府老人院,個度簡直係天堂,有空間又乾淨,飯菜又好,但要排隊排幾年

大宅

香港地「唔駛病自然去」先係福氣。

wcpcelia    發表於 16-10-23 15:28

翡翠宮

mickey2013 發表於 16-10-23 10:51
有次探人,丁咁大既私家單人房過萬,入到去老人院一大陣尿味,隔離既呀婆成日大叫,又有個不停話好痛,見到 ...

政府老人院真係環境靚好多
又多空間好多
我有個舅父去過住所以知道

翡翠宮

QQ6543 發表於 16-10-23 10:53

就算政府醫院D 姑娘有D 都好衰架

我公都試過比姑娘好衰咁對待,插喉在喉嚨好大力咁插入去,大老人地仲未死架,又出唔到聲 可以用一般力度架嘛

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:QQ6543 發表於 16-10-23 10:53 香港

原帖由 Smallraindrop 於 16-10-23 發表
就算政府醫院D 姑娘有D 都好衰架

我公都試過比姑娘好衰咁對待,插喉在喉嚨好大力咁插入去,大老人地仲未 ...
係,我住過\"大\"愛醫院內科,見過亞婆俾姑娘蝦,我向醫生投訴,醫生仔唔敢話佢,我揹住廿四心電圖裝備,都去office投訴果個港女姑娘

男爵府

baby_ju 發表於 16-10-23 10:44
聽到呢d好sad, but true

睇完心好難受好難受

公爵府

政府果d好好,私人果d勁差。

完全唔明點解政府唔增加資源

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

一諗到自己都會有咁既一日,好無奈。。。

珍珠宮

mickey2013 發表於 16-10-23 10:51
有次探人,丁咁大既私家單人房過萬,入到去老人院一大陣尿味,隔離既呀婆成日大叫,又有個不停話好痛,見到 ...

有時排到死都未入得到政府老人院,但如果有殘障可能會快少少入到院!

子爵府

回覆樓主:

早2年望住劍橋既員工推呀婆出街。商場啲門準備關埋時, 個員工快快趣推住呀婆撞開度門, 眼見呀婆腳係咁撞度門都出唔到聲

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好心up
死唔可怕,冇好死﹑等死先可怕,所以有句鬧人嘅說話好毒:冇好死,小心後尾兩年

伯爵府

睇完好不安,唔係怕自己,係怕自己冇能力俾屋企人好的養老生活

公爵府

無論私院及NGO機構,同樣面對低薪,請吾到人的問題,試問萬鬆d人工,請咩質素的人做嬸嬸,又要輪更,打風又要返,又要扶抱,冲涼屎尿餵食......坐都冇得坐,人手又吾夠,講咩質素?有d老人要覆診,家人吾陪診,請到陪人還好,請吾到,出自已staff, 又少對手做野,因為一覆就幾個鐘。做老人還好,做智障,分分鐘收埋d暴力case,比case打都有。家人呢兩個字名存實亡,有d有家人,成年吾來探,衣服鞋襪有d係staff貼錢買,或staff的家人的舊衣。有事的時候就問責。今次康橋事件,係社署自己用石頭砸自己的腳。

伯爵府

睇完好不安,唔係怕自己,係怕自己冇能力俾屋企人好的養老生活

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:香港地「唔駛病自然去」先係福氣。

原帖由 QQ6543 於 16-10-23 發表

年頭我有一個5x長輩

年廿八勁唔舒服

年初一話佢cancer

年初三死左

整個痛苦期只係幾日

我覺得已經算係咁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+Smallraindrop+於+16-10-23+

原帖由 701003 於 16-10-23 發表
係,我住過"大"愛醫院內科,見過亞婆俾姑娘蝦,我向醫生投訴,醫生仔唔敢話佢,我揹住廿四心電圖裝備,都 ...
呢d情況真係希望有cam

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 QQ6543 於 16-10-23 發表香港

原帖由 LedTV 於 16-10-23 發表

年頭我有一個5x長輩
5X歲又好似太年輕!

但太長命又唔係太好

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

Bibibut 發表於 16-10-23 14:48
無論私院及NGO機構,同樣面對低薪,請吾到人的問題,試問萬鬆d人工,請咩質素的人做嬸嬸,又要輪更,打風又 ...
我好同意,政府老人院人手足,又有專人去陪診,呀姐都無咁辛苦,私人個d真係話知你。掉底老人係老人院既我都見過,不過好彩係政府老人院,d呀姐仲會幫佢係出面帶少少野食俾佢食,又俾衫佢著,其他院友都會同佢分享食物同俾舊衫衫。雖然話一家唔知一家事,但連衫都無件

首頁

尾頁

跳至