自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日湊小朋友放學途中, 見到菲姐抱小朋友係渠邊小便,

個小朋友係女仔, 穿便服, 大約 3-4 歲, 樣子似本地小朋友

個心立時好唔舒服, 因為真係見到小朋友個 pat pat

所以如果小朋友係菲姐湊, 可以的話, 記住叫小朋友 say no

唔好係渠邊小便, 要懂保護自己

wcpcelia    發表於 16-11-6 19:45
車仔人    發表於 16-11-4 16:15
零食大王    發表於 16-11-4 09:40

珍珠宮

回覆樓主:

如果附近冇toliet, 個小朋友又急, 樓主點解決呢

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:LL1999 的帖子

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

hiragana 發表於 16-11-3 18:59

香港好難附近冇廁所喎
入餐廳借都借到啦/商場
喺街小便真係唔得囉

補充:始終周街都有人,露出私隱部位係唔好,同埋真係要教小朋友保護自己&急要早d出聲,有洗手間就一定要去左先。

我見過有媽媽帶小女孩喺坑渠小便(對面就商場&麥當x,一定有洗手間借),小朋友成個pat pat露出嚟,對面就有個男人喺度望

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hiragana 發表於 16-11-3 18:59
坦白講, 對我來說, 附近無廁所, 呢個不是理由

我自己湊 2 個小朋友, 都有成日出街, 成日找廁所

但從來唔覺得附近無廁所呢個問題

香港週圍都有廁所, 商場, 公廁, 酒樓, etc

小朋友試過搭緊地鐵, 覺得急, 咁咪立即落車, 同站務員借廁所

另外, 亦要教小朋友, 唔好好急先講去廁所

呢樣係要教小朋友

wcpcelia    發表於 16-11-6 19:45
floraflowerng    發表於 16-11-4 12:41

珍珠宮

二寶 發表於 16-11-3 19:01
香港好難附近冇廁所喎
入餐廳借都借到啦/商場
喺街小便真係唔得囉

有時唔係咁易搵到, 有商場還好, 問鋪頭借? 菲傭都未必識啦

lovebabyking    發表於 16-11-4 12:43

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:hiragana 發表於 16-11-3 18:59 如果

原帖由 二寶 於 16-11-03 發表
香港好難附近冇廁所喎
入餐廳借都借到啦/商場
喺街小便真係唔得囉
如果係學校附近,唔通又入去學校度供廁所?

香港唔係咁多廁所 ga ja

所以湊住小朋友,每 stay 一個有廁所嘅地點時,臨走之前就要同佢去咗廁所先

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

LL1999 發表於 16-11-3 19:10
坦白講, 對我來說, 附近無廁所, 呢個不是理由

我自己湊 2 個小朋友, 都有成日出街, 成日找廁所

重點係個工人湊, 有時佢地冇我地咁醒囉

公爵府

二寶 發表於 16-11-3 19:01
香港好難附近冇廁所喎
入餐廳借都借到啦/商場
喺街小便真係唔得囉

d細路有時好衰,同得你講急已係要瀨的時候

zoekayan    發表於 16-11-3 19:24

水晶宮

回覆樓主:

啲細路急到最後一秒先出聲, 一開口差唔多要賴

賴咗無褲換

仲好似腎虧咁, 成日急尿

珍珠宮

hiragana 發表於 16-11-3 19:12
重點係個工人湊, 有時佢地冇我地咁醒囉
咁我唔知實際情況係點, 不過佢係渠邊小便的地方,

行過對面, 就係商場

咁妳可以話, 菲姐唔係住果度, 佢唔知商場廁所係邊

我出呢個 post, 唔係要拗 d 咩

不過我見到呢個情況, 我覺得小朋友唔想係街小便, 其實可以 say no

即係父母可以提小朋友學 say no, 保護自己

男爵府

香港有時都好難借廁所的,好多都貼紙出來話廁所不外借,我就不覺得好容易找到廁所,反而感覺好難找就真。

先生小姐    發表於 16-11-4 21:58

公爵府

Redpeople 發表於 16-11-3 19:24
香港有時都好難借廁所的,好多都貼紙出來話廁所不外借,我就不覺得好容易找到廁所,反而感覺好難找就真。 ...

我都係咁話

水晶宮

Redpeople 發表於 16-11-3 19:24
香港有時都好難借廁所的,好多都貼紙出來話廁所不外借,我就不覺得好容易找到廁所,反而感覺好難找就真。 ...

同意,就算有商場都唔係一入去就有廁所,香港的商場都唔細,又多層數,如果唔熟路,兜兜轉轉搵得黎都應該瀨左

男爵府

我見過老人家湊小朋友在渠邊和公園花叢小便,我諗老人家和工人可能不太知道如何處理。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yubi.T 發表於 16-11-3 19:11

我覺得學校會通融小朋友

伯爵府

miffyumiffy 發表於 16-11-3 19:19
啲細路急到最後一秒先出聲, 一開口差唔多要賴

賴咗無褲換

係囉,到時同佢搵廁所又驚嚟唔切,如果返去賴咗又怕比太太鬧

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+二寶+於+16-11-03+發表香港好

原帖由 Yubi.T 於 16-11-03 發表

認同

我真係唔覺得d廁所係無處不在

搵起黎就發覺無廁所

問鋪頭借廁所?我媽都會咁講架,但我會同佢講囉...人地唔鍾意無幫襯既客黎用人廁所

所以越來越多人貼紙寫明廁所不外借

就係比我媽呢類人睇,佢地老一輩覺得以前都係咁架啦

比人出聲話就樣衰啦

你個方法最啱

每次有廁所一定要去下

唔急都要佢去,因為佢地掛住玩。一定話自己唔急。但一除褲又勁多尿痾

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:二寶+發表於+16-11-3+19:01+香港好難

原帖由 yl88 於 16-11-03 發表
d細路有時好衰,同得你講急已係要瀨的時候
尤其肚痾

我女試過2次

個頭同你講急,即刻 帶佢去,一除褲已經成褲屎

瑪瑙宮

引用:Quote:hiragana+發表於+16-11-3+19:12+重點

原帖由 LL1999 於 16-11-03 發表
咁我唔知實際情況係點, 不過佢係渠邊小便的地方,

行過對面, 就係商場
小朋友如果好急

急到有瀨既感覺

可能已經唔care係街定係廁所,𠯆望唔瀨到一褲都係

首頁
12345...7

尾頁

跳至