少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有2個仔, 5yrs & 3.8yrs, 時時爭, 兩個互不相讓, 請分享下

http://hk.myblog.yahoo.com/flowerfamily-flowerfamily

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

我有大囝-4歲, 細囡-15個月大, 做哥哥既一o的都唔會讓下妹妹, 不知幾頭痕.....

伯爵府

好媽媽勳章

我大囡4歲半, 細囝2歲1個月.
我好幸運, 佢地好少爭的, 每次都係大囡主動讓細佬. 還主動幫忙照顧細佬的

大宅

熱血勳章 至尊種植勳章

I've3 kids. 2 sons and a daughter.

水晶宮

頭痛的媽媽,你好勁 !

我都有2個小朋友,哥哥7歲,妹妹5歲,吵架當然有,但就很少爭玩具,可能男孩子和女孩子所玩的玩具不同。

洋房

大仔兩歲半,細仔本月出世.擔心中....

大宅

囝4歲....囡1歲...開始爭野玩, 阿哥好多時都會讓妹妹, 不過妹妹見親阿哥玩咩都走埋去玩...整整下而家阿妹玩咩哥哥都一樣走埋去玩埋一份

複式洋房

4Y girl + 2.5Y boy = most of the time very friendly and sometimes fight for toys. No matter what big girl plays, little boy wants to join.

大宅

I have 2 kids 8 yrs boy and 6 yrs girl. Luckily they are quite friendly to each other. My little girl love the brother so much.
I will let them to learn thing/ play things together. I told my son that he need to take care his sister no matter where and what. One day if Dad and mom not beside, you will need to take the resposble to taking care of her.
If they flight once in awhile and they come and complain to me. I will ask them to hug each other, if not, I will hit both of them no matter who is right and who is wrong. So far they never complain and they take care each other as I wish.

P.S: Never judge who is right and who is wrong. If they flight, ask them to become friend, if not, just punish both of them, but not one-cause kids will think you are not fair.

洋房

原帖由 greenbaby 於 09-1-7 15:05 發表
囝4歲....囡1歲...開始爭野玩, 阿哥好多時都會讓妹妹, 不過妹妹見親阿哥玩咩都走埋去玩...整整下而家阿妹玩咩哥哥都一樣走埋去玩埋一份

我就相反哥唔會讓妹妹, 好頭痛..每日放工返家都好像打仗

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

my daughter will be 13 month soon.. and the 2nd one will be deliver in April...

伯爵府

好媽媽勳章

大仔4歲4個月; 細仔22個月 阿哥放學開始就係惡夢開始
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

珍珠宮

我大女快10歲, 細女7歲~

細女初初出世時, 大女唔開心架, 正常~ 都花左好多時間開解大女, 而細女亦很聽家姐話, 又讓家姐玩先食先, 大女近呢3年先對妹妹好咋.....

衣家兩姊妹成日玩到HE HE HA HA咁, 我總算安慰了.....

男爵府

原帖由 CANDY_SAMSON 於 09-1-12 19:49 發表
大仔4歲4個月; 細仔22個月 阿哥放學開始就係惡夢開始

哥哥3歲9個月,細佬1歲半.相差2歲3個月.哥哥放學就係工人惡夢的開始

伯爵府

好媽媽勳章

我大囝3.8歲,細囝13個月.相差2歲7個月.哥哥放學就係細囝同工人惡夢的開始,佢地2兄弟唔會打架,哥哥有時都好鍚佢會幫手照顧細佬,因我同老公好緊張呢樣野(成日remind哥哥呢個係細佬嚟架要一鍚佢一齊玩,唔可以蝦佢),但哥哥就成日唔比工人帶細佬落地玩,佢話會整亂晒佢D玩具喎

子爵府

大仔3歲,細女1歲,依家都幾好,阿哥會唱歌比妹妹聽,又會陪個妹玩,有時又會同我一齊搖妹妹,我覺得好sweet囉 雖然爭玩具時阿哥都會伸腳比個妹嘆,不過總括來講,都好安慰lu
]

男爵府

原帖由 cary509 於 09-1-16 15:03 發表
我大囝3.8歲,細囝13個月.相差2歲7個月.哥哥放學就係細囝同工人惡夢的開始,佢地2兄弟唔會打架,哥哥有時都好鍚佢會幫手照顧細佬,因我同老公好緊張呢樣野(成日remind哥哥呢個係細佬嚟架要一鍚佢一齊玩,唔可以蝦佢),但 ...

我個工人話一到12:00要去接哥哥放學,個心就會卜卜跳.哥哥回到家中就把原來收拾整齊既玩具倒到成屋都係.婆婆同工人就癲左咁大聲喝止,細佬有時怕左哥哥,躲在一邊.
有時哥哥又會好鍚細佬,咁就會兩個都一齊玩到癲.
婆婆日日好似身處戰場咁.
兩個小家伙都不用婆婆喂飯(婆婆剛剛接手,以前係99睇).工人要喂晒兩個.
原先諗住比哥哥讀全日班,但哥哥唔中意,同佢講左k2就返全日,佢就話好.咁即係仲有8個月捱

侯爵府

好媽媽勳章

sorry, I am not 三年抱兩的媽咪, I am 2年抱兩的媽咪!!!

大仔3.5歲,細女2歲,依家都幾好,Everyday 阿哥and妹妹play together........ watching TV, singing, playing ball...... Every morning, the one who wait up early will go into the other's room ....... to give him/her a morning kiss! 我覺得好sweet囉
However, if they are separate (e.g. go for function for the elder son), the other will unhappy and try to find him everywhere (or cry).........

男爵府

原帖由 ac321 於 09-1-22 22:38 發表
sorry, I am not 三年抱兩的媽咪, I am 2年抱兩的媽咪!!!

大仔3.5歲,細女2歲,依家都幾好,Everyday 阿哥and妹妹play together........ watching TV, singing, playing ball...... Every morning, the one who wait u ...

你兩個小朋友相處得非常好喎.
我那兩個一時時.有時糖磁豆,有時互不相讓.細佬懂關心哥哥多些,哥哥放學回家,細佬識得攞定張櫈仔比哥哥坐响度換鞋.又會攞定衫比哥哥換.會時不時好肉緊咁攬下哥哥.
但哥哥好多時都會整古細佬.例如把玩具倒到一地都係.叫佢收拾時,佢就會話係細佬倒既,細佬又真係會乖乖咁去收拾.若哥哥想玩細佬手上的玩具,佢會試下叫細佬比佢,但不成功時,佢就會求其塞另一件比細佬了事.
如果兩個小家伙聯成一線時,咁就不得了啦.嘈到樓上樓下都聴到

首頁

尾頁

跳至