想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想3月去台灣做ivf, 想搵王家瑋醫師。 去台灣ivf由初診到抽卵留15日夠唔夠? 另外我想問針藥係咪一定要自己打,可唔可以日日返診所比姑娘打?我怕我吉唔落手,香港又冇醫生會同我打。

別墅

我都想知

大宅

我開針第7日已經ok,第9日取卵,
有JM就11日取或者更長時間,
真係好睇個人情況

複式洋房

lovelyfreda 發表於 16-12-4 22:06
我想3月去台灣做ivf, 想搵王家瑋醫師。 去台灣ivf由初診到抽卵留15日夠唔夠? 另外我想問針藥係咪一定要自 ...

我當時係來m第三日初診後即日拿針藥返香港
自行打針十日左右再返去比王醫生睇卵泡生長情況 之後留左7日台灣取卵同放胎一放完胎就返香港啦
不過每個日情況都唔同架
同埋其實打針唔係好痛 只要打過一次就唔會驚架啦 為左生bb媽媽係咩都可以忍受架

補充一句 王醫師真係一位好好既醫師 一位好年輕有為又對病人關心既醫生 我好感恩可以遇到王醫生而結束左三年既求子之路 成功生左對好可愛既孖仔

希望你成功

複式洋房

lovelyfreda 發表於 16-12-4 22:06
我想3月去台灣做ivf, 想搵王家瑋醫師。 去台灣ivf由初診到抽卵留15日夠唔夠? 另外我想問針藥係咪一定要自 ...

我當時係來m第三日初診後即日拿針藥返香港
自行打針十日左右再返去比王醫生睇卵泡生長情況 之後留左7日台灣取卵同放胎一放完胎就返香港啦
不過每個日情況都唔同架
同埋其實打針唔係好痛 只要打過一次就唔會驚架啦 為左生bb媽媽係咩都可以忍受架

補充一句 王醫師真係一位好好既醫師 一位好年輕有為又對病人關心既醫生 我好感恩可以遇到王醫生而結束左三年既求子之路 成功生左對好可愛既孖仔

希望你成功

大宅

兔8兔 發表於 16-12-4 23:59
我開針第7日已經ok,第9日取卵,
有JM就11日取或者更長時間,
真係好睇個人情況 ...

你cycle係咪短(28-30日),所以快抽卵?

大宅

lovelyfreda 發表於 16-12-5 07:32
你cycle係咪短(28-30日),所以快抽卵?
我cycle31日,不過我好受d藥

洋房

我都打算2月去至家瑋醫師做ivf

大宅

Sarahmoon 發表於 17-1-4 22:42

本來話3月去嫁。。。但聖誕節前收到QM信,提早到3月見醫生。。依家唔去台灣lu~

別墅

lovelyfreda 發表於 17-1-5 12:12
本來話3月去嫁。。。但聖誕節前收到QM信,提早到3月見醫生。。依家唔去台灣lu~
...

你就好啦,我排威院,原本要19年先有得見。而家打來話提早17年年尾先有個見。

我都諗緊可能試多兩個月就過去揾王家瑋

大宅

Palapachan 發表於 17-1-6 21:35
你就好啦,我排威院,原本要19年先有得見。而家打來話提早17年年尾先有個見。

我都諗緊可能試多兩個月就 ...

等到年尾又好以好慢長咁。。最緊要老公冇出聲話唔得,一定要等年尾!比著我老公一定會要我等,唔比我過台灣。。

別墅

lovelyfreda 發表於 17-1-7 11:47
等到年尾又好以好慢長咁。。最緊要老公冇出聲話唔得,一定要等年尾!比著我老公一定會要我等,唔比我過台 ...

咁你都好快趣話到啦。一月又忙新年應酬,2月份又日數少,話咁快又到3月,日子好過到。

我仲有排都未到。真係有諗過去台灣做住先

不過又怕有乜事上來唔知點算好

大宅

Palapachan 發表於 17-1-7 11:50
咁你都好快趣話到啦。一月又忙新年應酬,2月份又日數少,話咁快又到3月,日子好過到。

我仲有排都未到。 ...

心口掛個勇字咋!其實好多JM都帶針藥返香港,佢地都一邊打針一邊返工。佢地頂得順,應該都唔會太唔舒服嘅!頂多請病假囉!為咗生仔上刀山落油鑊,大把JM做得到!

別墅

lovelyfreda 發表於 17-1-7 12:07
心口掛個勇字咋!其實好多JM都帶針藥返香港,佢地都一邊打針一邊返工。佢地頂得順,應該都唔會太唔舒服嘅 ...

我諗最大風險應該係抽卵果下要麻醉。算係小手術呀。

唉,傷身又傷荷包,好慘

身邊個個都好似好易就生左幾件。有啲剛剛生左的同事仲話叫我要好好享受而家未有的relax日子,仲話而家湊b好攰。

唉,有苦自己知,我想生都無。有啲人唔想生就一蘿蘿。

大宅

Palapachan 發表於 17-1-7 12:12

唉,傷身又傷荷包,好慘

我老公個細舅母又意外有咗囉,生第三件啦!高齡都咁易有!我只好笑著口話我個件會跟著黎,但唔知幾時!

複式洋房

Palapachan 發表於 17-1-7 12:12

唉,傷身又傷荷包,好慘

我同你係同一樣感受。

不過我都今年37,
再唔生都可能好難

我都打算五月初診,但會搵咗BEC先
因為身邊有朋友經驗
所以先比佃機會自己試試看

複式洋房

新手,請問大家去台灣做ivf搵邊個醫生好?可以分享一下流程嗎?係咪打完針之後要留七日係台灣先可以抽卵放枱?

大宅

pigletviki 發表於 17-3-6 21:05
新手,請問大家去台灣做ivf搵邊個醫生好?可以分享一下流程嗎?係咪打完針之後要留七日係台灣先可以抽卵放 ...

我未去做,你問其他人。。或者可以參考老劉個流程。。

http://drliu.ez-drs.com/ForeignSee/index.asp

大宅

Sarahmoon 發表於 17-1-4 22:42

咁你係咪已經見完?

洋房

audreybeegees 發表於 17-3-6 21:35
咁你係咪已經見完?

係呀!開針了!

首頁

尾頁

跳至