美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我去過觀塘鐘醫生度,他說好難攪,做laser都係搏。有冇jm有經驗呀?

子爵府

呢個真係難搞,可能要搵中醫清身體內毒素

複式洋房

回覆:荷爾蒙班求救

之前去聽咗個講坐介紹,\'最新皮秒laser可以對付荷爾蒙斑!傷害性又無咁高!亦唔須要做咁多次!應該係幾好選擇

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2003 發表於 16-12-7 11:35
我去過觀塘鐘醫生度,他說好難攪,做laser都係搏。有冇jm有經驗呀?

我D賀爾蒙斑生到上眼皮
我有食去斑既同搽既都控制唔到

子爵府

chloe666 發表於 16-12-8 01:23
我D賀爾蒙斑生到上眼皮
我有食去斑既同搽既都控制唔到

我生完個女4,5年後開始出現荷爾蒙斑,在額頭、面頰、和眼週……
一噠噠化開的,但不算太大噠和不算太深色,不過總係總一噠噠搞到膚色好唔均勻……
最近做了4次1064,斑淡了5,6成……會做多幾次,預計就算清唔哂也可有改善……

大宅

jesswu 發表於 16-12-8 07:09
我生完個女4,5年後開始出現荷爾蒙斑,在額頭、面頰、和眼週……
一噠噠化開的,但不算太大噠和不算太深色 ...

其實2年前我打過1064去雀班,打了5次效果好好。今年發現臉上出現荷爾蒙班,再去打了2次發覺反而深了,就停止了。跟著就去見鍾醫生。

子爵府

luckybaby2003 發表於 16-12-8 12:23
其實2年前我打過1064去雀班,打了5次效果好好。今年發現臉上出現荷爾蒙班,再去打了2次發覺反而深了,就停 ...

可能反黑……我打了4次淡左好多……但打完要搽反黑膏和勁防曬……

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

jesswu 發表於 16-12-8 07:09
一噠噠化開的,但不算太大噠和不算太深色 ...

乜賀爾蒙斑唔係話唔好打斑咩?會反黑 ?

子爵府

chloe666 發表於 16-12-8 14:37
乜賀爾蒙斑唔係話唔好打斑咩?會反黑 ?

我又冇反黑wor好彩……

子爵府

回覆樓主:

爾蒙斑難根治

雀斑、老人斑等很多人都聽過,隨年紀漸長特別是女性,假如防曬做得不足,很容易會長出荷爾蒙斑。這種色斑又稱黃褐斑,屬於色斑的一種,患者的皮膚會出現啡黃至灰瘀顏色的斑點,而且通常生長在兩邊面頰、顴骨、額頭、上唇、鼻梁,甚至整張臉,一般較常見於中年女性,只有約一成是男性個案。膚色較深的人種,例如亞洲人、印度人等,患上荷爾蒙斑的機會較大。

荷爾蒙斑成因大多不明,部分患者與遺傳病史有關,而接觸陽光是另一個重要的高風險因素,其他常見的原因,還包括懷孕或服食避孕藥物等,均可引發荷爾蒙斑或令病情惡化。很多患者以為荷爾蒙斑是因為荷爾蒙失調所致,這是完全錯誤的想法,因為荷爾蒙斑只是受荷爾蒙影響而出現的色斑問題,絕非荷爾蒙失調而形成。另外,不少人認為荷爾蒙斑與飲食有關,這也是不對的,飲食並不會令皮膚出現色斑。

舊式激光療程無效

荷爾蒙斑與雀斑同樣都是生長在臉上的色斑,有時是很難分辨的,不過仔細觀察亦不難看出兩者的分別。荷爾蒙斑多出現在中年女性臉上,特別常見於曾懷孕或更年期前後婦女,而且顏色亦與體內的荷爾蒙變化有關。至於雀斑則多出現於年紀較輕的女士臉上,尤其常參加戶外活動和運動的女性。

荷爾蒙斑屬難以清除的一種色斑,治療方案常會以外塗藥膏,例如對苯二酚、維他命A酸、壬二法酸等來減低色斑的顏色。果酸治療及激光療程是另一種治療方法。以往激光對改善荷爾蒙斑沒甚麼效用,有些接受激光治療的患者,甚至會出現愈弄愈深色的情況。幸而近年改為使用的新一代色斑波長激光療法,效果相對較佳,雖然仍未能百分百永久清除荷爾蒙斑,但多數均能減少復發及惡化的機會。要改善荷爾蒙斑其實並不難,預防措施尤其重要,每天應注意塗搽防曬霜及避免紫外 照射,以減低黑色素形成的機率。

資料來源 : 星島日報

大宅

jesswu 發表於 16-12-8 15:21
爾蒙斑難根治

雀斑、老人斑等很多人都聽過,隨年紀漸長特別是女性,假如防曬做得不足,很容易會長出荷 ...

新一代的激光波長是什麼?1064好似好多年了。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

聽說pico laser專針對賀爾蒙斑, 但好貴, 網上又少分享。

大宅

畀面勳章

我仲慘, 成仲5毫子咁大的斑系右邊面,我都吾知系乜斑,真系好核突,我都keep住打1064都冇效,好煩
人在做, 天在看

子爵府

加油 發表於 16-12-9 10:53
我仲慘, 成仲5毫子咁大的斑系右邊面,我都吾知系乜斑,真系好核突,我都keep住打1064都冇效,好煩
...

應該是太陽斑……因為咁大

大宅

加油 發表於 16-12-9 10:53
...

班真係煩,最近有隻AX去班cream唔知得唔得呢?

複式洋房

引用:聽說pico laser專針對賀爾蒙斑, 但好貴, 網

原帖由 vet 於 16-12-09 發表
聽說pico laser專針對賀爾蒙斑, 但好貴, 網上又少分享。
Pico 係對付賀爾蒙斑較有效!又無咁易反黑無咁痛!但真係貴!但亦無計,暫時應只有佢較好

珍珠宮

Up

大宅

畀面勳章

luckybaby2003 發表於 16-12-9 13:56
班真係煩,最近有隻AX去班cream唔知得唔得呢?

我覺得吾得,斑系好橫固如果一支cream可以搞得掂就吾洗有啲咁貴嘅laser打啦,本來我都想買但後來都放棄了
人在做, 天在看

大宅

畀面勳章

jesswu 發表於 16-12-9 11:31
應該是太陽斑……因為咁大

咁太陽斑有冇方法可以剷除呢?
人在做, 天在看

子爵府

加油 發表於 16-12-10 10:07
咁太陽斑有冇方法可以剷除呢?

我都有塊太陽斑,但在側面,大小約一粒紅豆,唔大大又正面望唔到,我已我困擾……
最近打1064,完成第4次,有淡到wor.....

首頁

尾頁

跳至