自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我間屋冇窗,得一個露台可以透風入黎,夏天開冷氣閂露台門反而冇咩蚊咬~

同埋以前露台門有掛紗簾都好啲,但bb 而家會扯塊簾所以拆左,屋企養貓又用唔到蚊帳

而家冬天一唔開冷氣,啲蚊就係出面飛曬入黎,我每晚已經同時做曬以下5樣野:
- 開液體滅蚊器
- 露台門掛驅蚊片
- 牆身噴驅蚊噴霧
- 身上掛驅蚊扣
- 同bb 塗驅蚊保濕乳液 (呢樣好似有效但好貴,唔捨得用落自己度,同埋晚晚用都唔知對bb好唔好)

啲蚊都照咬我,仲好串咁咬我驅蚊扣隔離個位 晚晚都痕醒打蚊好困擾呀~~~

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

搞咁多野都仲有蚊???
即係D野都唔多work......

我有時訓到半夜突然比D蚊翁翁聲嘈到我, 我拍又拍佢唔到, 之後開個驅蚊app就OK, 開完聽唔到蚊嘈聲, 訓得返, 第2日冇比蚊咬到......

水晶宮

我住村屋,我用香芧蚊香,好有效又對小朋友冇害。

Ps 我由個女歲半已經開始用,再唔係你一係掛蚊燈
you completed my life <3

大宅

最關心BB問題熱投勳章

gloriatutor 發表於 16-12-15 11:40
搞咁多野都仲有蚊???

可唔可以介紹一下係邊隻app~

我其實都有長開電子驅蟲器...

大宅

最關心BB問題熱投勳章

xxamiamixx 發表於 16-12-15 11:43
我住村屋,我用香芧蚊香,好有效又對小朋友冇害。

Ps 我由個女歲半已經開始用,再唔係你一係掛蚊燈

蚊燈係咪即係餐廳掛牆個種? 請問知唔知邊度有得買?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

flc0318 發表於 16-12-15 11:44
可唔可以介紹一下係邊隻app~

我其實都有長開電子驅蟲器...
我果個就咁叫anti-mosquito, 不過好似app store而家搵唔到..因為我都dl左好耐好耐...仲用到..其實就咁search驅蚊都好多app, 我通常睇下人地d comments再決定dl邊個試下....
呢D app最煩係要你選邊隻品種的蚊, 佢會播相應的聲頻黎阻止佢埋你身....但我地鬼知佢咩品種咩.....所以通常我選一隻個聲頻係最唔影響睡眠就算, 或者要試幾隻睇下...
我以前都用過幾個不同app, 好多唔work又del又再dl其他試...

珍珠宮

搵人係露台門做蚊網,分分鍾平過你用咁多嘢

水晶宮

flc0318 發表於 16-12-15 11:46
蚊燈係咪即係餐廳掛牆個種? 請問知唔知邊度有得買?

我之前係實X買,個時2百幾,宜家就唔知。你要,我可以送比你,因為我之後搬左去中間個層。
you completed my life <3

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

gloriatutor 發表於 16-12-15 11:40
搞咁多野都仲有蚊???
驅蚊APP.....已經唔記得左有呢樣
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

newcook 發表於 16-12-15 13:08
驅蚊APP.....已經唔記得左有呢樣
我都係早幾日比隻蚊翁翁翁搞到我訓到半夜醒左...我先諗起我個app, 拿拿聲turn on返, 隔左一陣冇晒翁翁聲打算關左個app (電話冇咩電), 點知一關好快又翁翁叫.......
於是又開返個app之後一直訓到天光~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:晚晚都畀蚊咬好困擾 (純呻)

真係蚊?會唔會係其他昆蟲啊?
我之前都以為被蚊咬,點知原來係木蝨

大宅

最關心BB問題熱投勳章

bobomia 發表於 16-12-15 13:11
真係蚊?會唔會係其他昆蟲啊?
我之前都以為被蚊咬,點知原來係木蝨

真係蚊黎ga, 晚晚痕醒左打蚊,隻隻吸到肚滿腸肥,成肚都係血

大宅

最關心BB問題熱投勳章

xxamiamixx 發表於 16-12-15 13:08
我之前係實X買,個時2百幾,宜家就唔知。你要,我可以送比你,因為我之後搬左去中間個層。
...

太好喇,你好好人,bk有愛

大宅

最關心BB問題熱投勳章

AGa1111 發表於 16-12-15 11:48
搵人係露台門做蚊網,分分鍾平過你用咁多嘢

其實都係,同埋防蚊門、蚊燈、驅蚊app 呢啲物理性既野點都好過用咁多化學劑

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我間屋冇窗,得一個露台可以透風入黎,夏天

原帖由 flc0318 於 16-12-15 發表
我間屋冇窗,得一個露台可以透風入黎,夏天開冷氣閂露台門反而冇咩蚊咬~

同埋以前露台門有掛紗簾都好啲, ...
晚晚噴雙妹嘜花露水喺窗框邊沿,
有時我會噴埋窗廉,床鋪,枕頭附近,
大枝裝都係$40左右,可以用大約一個月。
試吓。

大宅

回覆樓主:

不如你買冷暖空調機長期開啦~

大宅

最關心BB問題熱投勳章

bobo_blythe 發表於 16-12-15 13:36
不如你買冷暖空調機長期開啦~

唔好意思,我講漏左我租屋住咋

伯爵府

裝番蚊網啦,殺他死我朋友都有用,恐怖到40尺位,目測過50隻大蚊,佢地只係好慢咁飛,真係完全唔咬人,但好大陣味,我鼻敏感到唔舒服,佢冇開窗用

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

最關心BB問題熱投勳章

sumsum_so 發表於 16-12-15 15:11
裝番蚊網啦,殺他死我朋友都有用,恐怖到40尺位,目測過50隻大蚊,佢地只係好慢咁飛,真係完全唔咬人,但好 ...

係淘寶見到有呢款防蚊門簾,但我個露台門裝左個防bb夾手門盾,等我check 下咁樣仲裝唔裝到防蚊門簾先

首頁

尾頁

跳至