自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

爸爸80嵗,上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔到幾啖就唔食。我同媽媽都好擔心,今日送爸爸入左醫院睇,檢查完醫生話係肺癌。好震驚,個心好痛!忍唔住當場流下眼淚。醫生話幫爸爸排期做全身掃描,但係要等幾個月先排到。佢叫我地去私家醫院做全身掃描,會快啲。但好貴,我負擔唔起,而家為錢煩惱緊。好無助。究竟排私家定等政府?唉。。。

而家最最最擔心爸爸。佢而家已經開始全身痛。而家又唔食野。叫醫生幫佢吊鹽水,醫生話冇用。話鹽水冇營養,只係水分嚟。叫佢食多啲野仲好啦!佢想食咩你就比佢食。我覺得唔係食野問題,而係我爸爸冇哂胃口,根本食唔落口,一食就肚脹,眼見爸爸怕食野之後肚脹,就寧願唔食野好心痛點解醫生唔明,唔通真係要夾硬逼佢食 我爸爸又係好固執,話唔食就唔食,媽日日煲粥比佢都食幾啖就唔肯再食。唉。我諗住去買啲葡萄糖粉沖水比爸爸飲,唔知得唔得呢。因為爸爸真係冇哂胃口食野。比佢飲糖水想佢維持到唔脫水 而家心情好低落,唔想爸爸咁痛苦,心入面希望佢可以冇痛苦咁走。。。。。

funfun759    發表於 16-12-23 15:53

男爵府

littleooopeach 發表於 16-12-23 00:45
爸爸上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔到幾啖 ...

祝褔你爸爸。

wcpcelia    發表於 16-12-25 15:13

侯爵府

回覆:爸爸突然患肺癌,好心痛,難過!(長)

祝福你爸爸

私家要幾錢?

大宅

littleooopeach 發表於 16-12-23 00:45
爸爸上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔到幾啖 ...

試試聯絡醫院內的醫務社工,可否申請資助儘快去私家做PET SCAN及其他檢查。

水晶宮

叫政府醫生寫紙比你去私家照,會平好多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

私家做個ct應該萬零蚊,負擔得起就盡快安排。我都有家人突然發現癌症。初時係最忐忑難過。當確診同開始療程後個心就會定。

叫世伯加油,一家人一齊面對。

別墅

pollyly 發表於 16-12-23 00:50
祝福你爸爸

私家要幾錢?

好似要成萬幾我做野唔係好耐。仲有個好細既仔。人工唔多,所以一時之間拎唔到咁多錢出嚟

大宅

mantak 發表於 16-12-23 00:53
試試聯絡醫院內的醫務社工,可否申請資助儘快去私家做PET SCAN及其他檢查。
...

若世伯現在胃口欠佳,可去醫院復康店買營養奶給他暫代正餐,當然,萬寧亦有售,不過價錢一定會貴D。

伯爵府

明白佢食唔到好難逼
但就算佢無胃口都要盡量叫佢食
佢肯食咩就比佢食
唔食野無體力打仗落去

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

政府醫院可以有介紹信去私家照,雖然係貴D,但有優惠,可以快D知結果。cancer唔好拖,仲等幾個月照,可能已經有變化。你問下醫院社工,睇下有冇幫助。冇胃口,只好飲加營素補充營養。

大宅

mantak 發表於 16-12-23 00:57
若世伯現在胃口欠佳,可去醫院復康店買營養奶給他暫代正餐,當然,萬寧亦有售,不過價錢一定會貴D。
...

肺癌病情可以發展得很快,你要爭取時間儘快完成所需的驗查,之後醫生才能訂定治療方案。

大宅

唔......
先答啲實際問題,建議樓主帶爸爸去私家照左先,幾年前我去某私院,用左&12xxx,但連報告三日內已知結果,可盡快對症下藥,食唔食得標把定做咩treatment都要快,等得公立黎.........個幾月後先知結果,再安排點醫........係cancer唔係傷風,可以好大後果的.......
食野果度,佢其實真係無謂口,口淡淡真係唔會想食粥,又浪費照顧者既心意,大家身心都疲累。我地以前都係盡量俾返佢想食既野佢食,鐘意食魚就煮魚,那怕只係食好少。但我會同爸爸講,你食多一舊,我陪你食一舊,佢知我唔食魚,所以大家一齊頂硬上。另外試下生果入手,奇異果幾好的,我爸爸無胃口時都食到兩個,不過要甜的。
明白好無助,希望幫到你,祝福你一家人

大宅

我家人十二月初因病經威院轉介到仁安照PET SCAN大約八千幾,因為政府醫院轉介係有折,原價大約一萬五,你試下問下醫生啦,快啲照唔好拖
祝福你爸爸

男爵府

回覆樓主:

政府refer去私家應該差不多半價。我朋友係政府醫生,佢話呢d錢俾得起最好俾。買營養奶試吓。

水晶宮

畀面勳章

爸爸80嵗,上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔 ...

我媽之前肺癌又係食唔落嘢!我俾佢飲果汁,有果糖,酸酸甜甜又開胃!坦白講,去到周身痛及無胃口,好可能已經係末期......

wcpcelia    發表於 16-12-25 15:13
alicenlc    發表於 16-12-23 16:52

大宅

唔食野冇營養吸收,身體會唔夠力打仗架,唔食野都補充營養,維他命c等等

大宅

回覆:littleooopeach 的帖子

去到全身痛,可能已經好後期,我爸都是肺癌走,由發現到走,是10個月既事,所以我好清楚,可以照cT已經知道,我爸當年4千左右,出面有很多私人診所有得照,如果你想要資料可以pm我,我再教你點做,之後仲要申請資助,你負担就無甘重,因為我pm不到伱

大宅

爸爸80嵗,上個月都好地地。今個禮拜開始就食野愈來愈少,開始暴瘦,而家直情唔食野。煮好粥同湯比佢都食唔 ...

80歲。我不会比佢做冶療了。可能我经歴过家人的痛苦

別墅

jsfamily 發表於 16-12-23 01:57
80歲。我不会比佢做冶療了。可能我经歴过家人的痛苦

我都睇左好多post。知道做左化療更痛苦,所以我都唔想佢咁,但唔治療既話,佢會走得舒服點嗎?

別墅

機場炒麵 發表於 16-12-23 01:04
唔......
先答啲實際問題,建議樓主帶爸爸去私家照左先,幾年前我去某私院,用左&12xxx,但連報告三日內已 ...

謝謝你們分享。我聽日就去買啲奇異果。維他命丸比爸爸食。希望佢肯食。同醫生傾轉介去私家照

首頁
12345...11

尾頁

跳至