自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想今年內買樓上車... 新盤愈來愈貴, 想買2手上車先
暫時考慮緊德福花園...
有無住過/住緊德福嘅媽咪可以分享下~
* 好唔好住?
* 座向/邊個方向比較好?
* 會唔會好嘈?

假如, 同樣價錢~ @11-13K/呎
大家會揀邊區, 或邊個屋院? (家人住九龍, 返工地點在荃灣線)

因為第一次置業, 心大心細~ 唔知住邊好...
銀碼又大...更加1516中....
上來請教下大家~

男爵府

回覆樓主:

我住左德福4年 住差唔多最入果邊
都靜嘅 唔會有其他人行過黎呢邊冇咁嘈
德福2期商場做緊大裝修,係食野貴啲囉,大快活都執埋 出街食都貴,要行去淘大得寶先會多啲選擇
總括黎講我同屋企人住左4年都算幾滿意嘅

男爵府

畀面勳章

vivian0_0 發表於 17-1-1 20:40
有無住過/住緊德福嘅媽咪可以分 ...

德福算實用,不過D牆好薄,傳聲好應,算好住

大宅

mak126 發表於 17-1-1 20:56
我住左德福4年 住差唔多最入果邊
都靜嘅 唔會有其他人行過黎呢邊冇咁嘈
德福2期商場做緊大裝修,係 ...

多謝你回覆
你住中層還是高層吖? 會唔會有好多小強出沒?準備大維修係咪要夾$$?

大宅

Jessie33 發表於 17-1-1 20:58
德福算實用,不過D牆好薄,傳聲好應,算好住

我都係睇中佢實用度高~ 依家嘅新樓真係無得比~舊都想揀佢

男爵府

回覆樓主:

朋友話渠好差,好多問題,知係唔係真呢?

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最緊要小心凶宅。。上下。同層。。。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係,曾經有好勁嘅凶宅,就係因為這原因,老公唔俾我買,否則十年前已買,唉!

伯爵府

可考慮麗港城

男爵府

回覆樓主:

德福特別多凶宅,仲要獲獲都大野

wcpcelia    發表於 17-1-2 09:13

大宅

回覆 andywmama 的帖子

係。千祈千祈唔好買地下,住咗3年,都係因為咁而搬。經常性突然”pom pom”聲,然後……坐廁、浴缸、洗手盤、洗碗盤、地台……全部一齊湧水出嚟,情況好恐怖架。管理處會即刻揾人嚟整同通渠,唔洗俾錢,但係堅恐怖,日頭係咁,半夜3、4點又係咁,係會湧出廳嗰隻。D維修員話係德福通病,地下住戶湧水,頂樓住戶漏水。

-bella-    發表於 17-1-2 14:18

大宅

carson0728 發表於 17-1-1 22:32
回覆 andywmama 的帖子

係。千祈千祈唔好買地下,住咗3年,都係因為咁而搬。經常性突然”pom pom”聲,然 ...

咁得人驚
唔怪得1樓同頂層最平

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

c座特別平,小心...
活在當下,愛得及時

大宅

我就係住低層一樓,真係有渠務問題,開頭唔識,住落知邊管理處一年有1,2次入你屋用泵車同你通渠(免費),整左之後就無晒渠問題..... 老實講,真係超實用,廳大房大,住1家4口再加工人都可以,去邊都方便,只係樓齡略高

伯爵府

回覆樓主:

之前住過第2期商場其中一座低層 間隔大 但外面好蹧 半夜星期聽到有小朋友係平台玩 細個有同學住德藝無樓上 又係成日聽到啲怪聲

公爵府

csy_0101 發表於 17-1-1 22:59
我就係住低層一樓,真係有渠務問題,開頭唔識,住落知邊管理處一年有1,2次入你屋用泵車同你通渠(免費), ...

你意思是每年通一通渠就會冇事?

公爵府

我朋有幾姐弟嘅分支家庭都住緊,佢就地方大,而且location方便,消費方面,你要貴價又有(德福商場內),平價又有(行過對面牛頭角),區內衣食住行咩都有,好適合中產生活模式

公爵府

我去過朋有度,是內園低層,咁啱窗外對住啲樹,佢地又裝修得靚,襯埋英式家私,個廳大大間,好鬼正,好似住house咁嘅feel

wcpcelia    發表於 17-1-2 09:13

大宅

以前住矮座, 超熱, 客廳好暗, 無對流, 半夜成日聽到樓上樓下收音機,電視聲, 大堂無冷氣但官理費又唔平, 無街市, 無茶記, 一些民生上日常用品唔幫趁超市/日式超市, 就要行到好遠的牛頭角街市。

唯一好處: 實用..

大宅

我住左德福六年,買呢間前睇左幾十間淘大、德寶同德福樓盤

德福間隔實用,客廳比而家同等呎數的單位算好大,我住兩房單位,主人房放一個三門衣櫃,一個矮櫃,再擺兩張上下格碌架床,夠姐姐同三個小朋友訓,另一間房放雙人床再擺一個高身雙趟門衣櫃,仲可以擺一排六呎長的高身櫃桶

向地鐵對淘大的單位果邊好嘈,地鐵車卡凌晨返廠好大聲

最靜最好是面向內園境果d,但少放盤逃貴
唔好㨂C座,轟動一時的5屍命案發生響呢座5樓C

向工業區低層都嘈,不過住慣左ok

食野會去淘大、德寶同工業區,因德福多人又貴,但一落樓搭車有巴士、地鐵、小巴好好路線,超方便
我家有三個妹...

首頁

尾頁

跳至