自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

爸爸因肺癌前日離開左我地。
我同媽咪對於身後事一概都唔知點搞。。。
聽講話去萬國搞會平啲。
我地偏向搞道教儀式,萬國有個道教儀式,3萬幾,想請問入面係咪包埋做打齋破地獄果啲架??
但醫院仲未出臨時死亡文件比我地,我地直接上去萬國問得唔得架?過去淨問野,啲職員會唔會留難我地?

我地會一路食齋直到爸爸出殯。但我仔(外孫)只得3嵗,佢係咪都一樣要食齋架?

我爸爸生前一直有攞長者水果金,我係咪要打電話去叫社署停發水果金?

唔好意思,咩都唔識。問咁多野。希望識既jm答到我,thx!!!

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,節哀。

去萬國問資料應無問題的,但詳細資料等其他會員再覆你。

另可打去你當區社褔署通知的。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

節哀順變

家屬去辦死亡證明時,有好多殯儀館的人在場問人需不需要提供一站式殯儀服務的,可以到時候問他們同報價

子爵府

節哀順變.

家父上月係萬國出殯...我格過格, 最平係讚石山, 其次係萬國..都係東華三院的..
3萬幾巳包打齋破地獄果D了..
你拎左E院出既死亡証明(2個工作天應該出到)..就去萬國搵職員..佢會教你..
我當日夠時間去辦埋死亡証, 灣仔個度有萬國職員幫你整, 即時BOOK埋火爐期..
你未有死亡証明,電話問佢地巳經可以, 不過上去, 浪費車費..

社署你打去通知話爸爸過身就OK了..

食唔食齋就睇下自己有無信仰..我地同道教儀式...只係無食牛..其他肉有照食..

你有咩唔明再問...

大宅

回覆樓主:

我屋企人走時係問朋友介紹相熟的殯儀,農曆新年前會好難有火化爐,因我爸走時都係新年前,我哋無得選擇星期六日。問好晒價先好比死亡証d殯儀。

子爵府

仲有千萬唔好搵AGENT, 食水好深..當時朋友介紹AGENT報比我萬國要$43800, 結果我自己搞..
反正辦死亡証同領遺体都要自己親身去...所以自己搞好過..唔計出殯個2日, 你預要上去2次殯儀館就OK了..

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

nz 發表於 17-1-4 09:42
樓主,節哀。

去萬國問資料應無問題的,但詳細資料等其他會員再覆你。

節哀順變!
上網見過萬國有套餐,好似萬多二萬都有,唔同禮堂唔同價錢,有講包D咩。我爸爸早幾個月前走了,我地都係萬國做,當時太難過,唔識又太亂,所以沒有週圍問價和夾價,因爲根本唔知點比較,朋友介紹了附近的長生店一條龍包辦,幾兄妹一齊去出去長生店見面問野,了解他會包D咩,見面後幾兄妹都覺得只要佢做得妥當就得,哥哥亦問了家中曾做白事的朋友話價錢大概差唔多,就無謂週圍滕,情願放多點時間按撫媽媽的情緒。
我地道教,所有野佢都幫我地買,只有白衣褲鞋,女兒給爸爸的被和花牌要另外俾,和講明俾堂官,啦磨師傳的利是要另外俾。

大宅

畀面勳章

現在好多大酒店都是一站式,好處就是幫你搞晒,唔好就是包晒做。所以你先要選地點,例如世界,萬國那些大酒店,如你想在它們那裡辦,就一定要用哂它們的服務,外面AGENT好難BOOK到它們的廳。 細D的大酒店,外面AGENT都可以BOOK到。

如你想問價和睇塲都是可以的,他們不會留難,但你要清楚講到你的要求,他們才講到你聽。當你選定,就有個AGENT幫你,你可以問他所有問題。

wcpcelia    發表於 17-1-4 12:13

男爵府

littleooopeach 發表於 17-1-4 09:27
聽講話去萬國搞會平啲。

衛生署有個"辨理身後事"小册子,希望幫到你

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/cc/die_todo_c.pdf

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

節哀順變
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

畀面勳章

littleooopeach 發表於 17-1-4 09:27
聽講話去萬國搞會平啲。

大吉利是講, 半年前家父過身, 我地都係自己直接搵殯儀館, 不過我地搵香港嗰間, 唔係九龍, 我地walk in去既.

佢地好有經驗, 其實都係一條龍服務. 因家父當時喺屋企走, 要死因官簽死亡證, 所以冇等出死亡證就準備後事. 其實冇死亡證都可以book火化爐, 大酒店會同你攪埋.

覆返你問題:

我地偏向搞道教儀式,萬國有個道教儀式,3萬幾,想請問入面係咪包埋做打齋破地獄果啲架??

>>> 道教唔清楚, 但大酒店一定有一team人做儀式! 我爸係佛教徙, 我地係自己搵法師唸經.

我地直接上去萬國問得唔得架?過去淨問野,啲職員會唔會留難我地?
>>> 我地經驗, 自己walk-in, 職員十分十分helpful, 問清楚我地預幾多人黎鞠躬, 要book個咩禮堂, 幾時要訂花圈, 訂素菜, 用咩棺木, 之後安放骨灰喺邊, 儀式禁忌.... 樣樣好清楚.

我地會一路食齋直到爸爸出殯。但我仔(外孫)只得3嵗,佢係咪都一樣要食齋架?
>>> 呢D野冇硬性規定既! 隨喜啦! 你可以食初一/十五都可以架!

我爸爸生前一直有攞長者水果金,我係咪要打電話去叫社署停發水果金?
>>>梗係可以打去停左佢啦! 跟區域架! 你打去社處問下, 佢會比個電話你, 不過佢地成日留言, 未必覆你. 不過就算遲左都唔緊要, 佢地收到死亡證就會由戶口倒扣返. 另一辦法, 一出左死亡證, 拎埋死者ID同佢銀行簿, 去銀行叫佢凍結左個account先, 咁就拎唔到錢又入唔到錢. 可以去順便打簿, 因為日後做遺產承辦要填返哂所有銀行資料.

樓主節哀! 再有問題可PM問我.

子爵府

另外骨灰可以放萬國半年, 幫佢地買骨灰龕可以免費放多一年...之後每$600年費, 直至排到政府位為止.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

先父係萬國攪,格個價算平,但鑽石山仲平,我家人少,所以好多野都節省左。

侯爵府

聽講話去萬國搞會平啲。
直接去萬國問啦, 佢哋呢行, 唔會留難你.

珍珠宮

畀面勳章

不過要提醒樓主一樣野.

如果你walk-in去A殯儀館, 佢地職員同你傾完, 開埋張quotation, 之後你想搵agent喺A殯儀館攪係唔得既. 呢個係佢地既行規, 同一間殯儀館唔可以開2次quotation.

但如果你walk-in搵A殯儀館又開左quotation, 之後決定搵agent去B殯儀館反而得.

PS: 開quotation係唔收錢既, 只係綁死左你唔可以再搵其他agent喺同一間殯儀館做.

公爵府

聽講話去萬國搞會平啲。

聖誕前見到你的鋪話你爸爸病情轉差 估唔到咁快就走埋折哀

男爵府

聽講話去萬國搞會平啲。

幫你睇左萬國的收費,道教儀式原來真係要$35500,萬幾兩萬果D係基督/天主教,見他們道教套裝已包破地獄,喃嘸和衣紙,俾搵agent平萬多元呀!
另外其他野,同其他妹妹講一樣,他們已解答
希望幫到你

侯爵府

回覆 littleooopeach 的帖子

你自己上網搜尋資料吧!有好多做賓儀的公司,有詳細價目及儀式項目。打電話去查詢吓,取折扣。

珍珠宮

回覆樓主:

節哀順變

最近有朋友母親離開咗,佢自己去紅磡,好似話係遠房親戚介紹,咁諗住都ok點知d人好hard sell咁,又迫佢落決定咁,咁佢都要返去同屋企人商量呀!點可以即刻落決定,最後搵朋友個朋友介紹一個幾好,跟得幾足又包晒所有野金銀衣紙嗰d.

珍珠宮

畀面勳章

cpmummy 發表於 17-1-4 11:12
幫你睇左萬國的收費,道教儀式原來真係要$35500,萬幾兩萬果D係基督/天主教,見他們佛教套裝已包破地獄, ...

佛教冇破地獄儀式架! 破地獄係道教先有.

首頁

尾頁

跳至