1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔就來2歲了, 但係脾氣超大, 一有少少唔中意就掉野落地下, 又喊, 通常我會叫佢坐係地下冷靜下, 咁隔一陣佢都可以calm down自己, 但掉野落地下我真係想佢改善下...同埋呢, 近一個月佢成日唔采人, 以前一見到人我會叫佢揮手say hello佢都會做, 但而家叫佢, 佢就扮聽唔到, 人地叫佢佢又唔應人...人地會覺得佢好冇家教...唔知點解無啦啦會咁? 上個月就係interview因為唔采老師唔say hello所以就唔收佢, 唉, 來緊1月又interview...好擔心...仲有, 唔知點解上pg 永遠坐唔定, 又好抗拒老師同課室, 成日拖我地走, 都上左3堂, 但次次都係全程扭計, 係度喊... 我可以點做??

洋房

chocho0831 發表於 17-1-4 17:35
我仔就來2歲了, 但係脾氣超大, 一有少少唔中意就掉野落地下, 又喊, 通常我會叫佢坐係地下冷靜下, 咁隔一陣 ...

don't force him, he know what you want

男爵府

我仔就來2歲了, 但係脾氣超大, 一有少少唔中意就掉野落地下, 又喊, 通常我會叫佢坐係地下冷靜下, 咁隔一陣 ...

唔睬人係咪怕羞咋?我仔啱啱2歲,叫佢say hello 好多時候都係怕羞,所以5彩人。但佢講bye bye飛吻 就勁叻。

大宅

回覆樓主:

我仔都係,依家26個月,好怕陌生人,人地問佢叫咩名,蚊滋咁細聲答人地,有時我問佢野,都唔係次次答。

大宅

回覆 D-chan 的帖子

佢唔係怕羞呀, 只係點都唔肯揮手say hello...同埋最重要係佢之前唔係咁架...之前佢好願意say hello & bye...係近依個月先係咁...而家呢, 就唔采人....但bye bye就同你阿b一樣, 都會揮手bye, 飛吻, 豬咀同電下人咁law...

大宅

回覆 芒果小妹 的帖子

係呀, 我仔都係好驚陌生人...又唔同其他差不多大既小朋友玩woo..之前同佢去公園, 有個大小小既姐姐想拖佢手同佢玩, 佢都fing開人地....好尷尬....我直情覺得佢自從上個月第一次interview後, 性格唔同左...冇咁開朗熱情....

大宅

回覆 doublebubble 的帖子

唉, 我都唔想迫佢...但而家每次見到d親戚朋友都唔say hi唔采人...比人話冇家教...上pg其他同齡小朋友都坐定定...唯獨我仔一個成堂扭計同喊

大宅

我仔22個月,都係10問9唔答..仲衰到陌生人/親戚友善地同佢HELLO佢會噴口水,人地真係會勁無家教 (後來我發現我仔一開心就噴口水,因佢未識用語言表達).所以我會即時STOP我個仔就同佢講唔可以噴口水,再同同陌生人/親戚解釋佢開心就噴口水未識用語言表達,希望人地明白. 不過我觀察到如果有湊小朋友經驗既人都會話 '唔緊要,小朋友係咁架喇~' 如有人話我仔無家教 我唯有當聽唔到囉!

別墅

我個女一樣,啱啱2歲,一有不滿就大叫、瞓地、嚎哭。佢已經可以一句句子講到,但發脾氣過陣就大喊同亂叫,我叫佢想點可以講出黎,唔好喊,喊住講我聽唔到,佢喊得仲大聲。(emoji)喊到把聲沙哂,好心痛。

男爵府

回覆樓主:

係唔係我就唔知了……
但我大囡之前有段時間都係……playgroup 個miss話係正常,小朋友會有倒退期

大宅

回覆 monictw 的帖子

其實係咪就來2歲進入trouble 2 就係咁?

大宅

回覆 Mamaeasy 的帖子

有時我覺得佢地係登既...鬧情緒...我仔可能唔習慣有咁多小朋友困係間課室到...始終23個月先返第一次pg

大宅

回覆 SiciLee 的帖子

咁最後你大女點改善呀?
pg個老師上左3堂, 直情同我講, 叫我帶佢番健康院, 試下比姑娘轉介做評估呀...

複式洋房

我個仔同你個仔一模一樣。help!

別墅

我女2o個月上左十幾堂playgp先坐定同聽指令……比d時間

別墅

chocho0831 發表於 17-1-10 17:12
回覆 SiciLee 的帖子

咁最後你大女點改善呀?

你playgp老師咁既?
其實呢d表現好常見

別墅

lingpigbb 發表於 17-1-11 13:56
你playgp老師咁既?
其實呢d表現好常見

返耐左playGP, 年歲又大左,就自然改善……當然我地仍然不停教,教到口臭

男爵府

我囝又係,以前一見人就笑,hello、bye、飛吻唔叫都會自動做,上個月開始唔笑唔hello唔bye,呢個月要叫先一時時肯,我都好奇怪點解會咁

男爵府

我囝又係,以前一見人就笑,hello、bye、飛吻唔叫都會自動做,上個月開始唔笑唔hello唔bye,呢個月要叫先一時時肯,我都好奇怪點解會咁

大宅

我囡d脾氣都差左好多,一有不滿,大喊半個鐘先肯收聲。
一日起碼2次,真係俾佢激死。

首頁

尾頁

跳至