跳至

首頁

尾頁

大宅

胡少vs何小 邊間好?谷得西吾西利?多吾多功課?有冇家長讀呢2間?我系70區!跨區入機會大吾大?

大宅

YU0608 發表於 17-1-21 21:26
胡少vs何小 邊間好?谷得西吾西利?多吾多功課?有冇家長讀呢2間?我系70區!跨區入機會大吾大?
...

父母是不是畢業生?
如不是,自行機會接近0,誇區只有甲部可選機會也十分微。

大宅

Mchacha 發表於 17-1-21 23:43
父母是不是畢業生?
如不是,自行機會接近0,誇區只有甲部可選機會也十分微。
...

我系何小畢業生。但下午班。拆左去李金
第一輪排李金入吾到!依家想轉

大宅

YU0608 發表於 17-1-22 10:57
我系何小畢業生。但下午班。拆左去李金
第一輪排李金入吾到!依家想轉
...

住70區,博順小機會十分微。
建議一係甲部照揀李金,博兩條1去叩門。乙部只能揀番70區的學校。

如果轉甲部揀何小或胡小,兩頭唔到岸,叩門又無你份,而且甲部只有5%學位,機會率太低。

另一個建議就是放棄李金,甲乙部都揀番70區的學校,萬一唔好彩叩門都多誠意一點。

大宅

Mchacha 發表於 17-1-22 13:22
住70區,博順小機會十分微。
建議一係甲部照揀李金,博兩條1去叩門。乙部只能揀番70區的學校。

我吾想入李金!太遠拉!加上系新校
我本來系想入何小。但冇耐分拆左過去!
其實保良居其下個幾間學校好吾好?
我都驚何小個d入吾到!入到又驚好谷!
搞到我都15.16甘!好迷惘!

大宅

YU0608 發表於 17-1-23 07:34
其實保良居其下個幾間學校好吾 ...

你細個讀過何小應該知,佢由以前到依家都冇變過,一樣係咁谷

大宅

YU0608 發表於 17-1-23 07:34
其實保良居其下個幾間學校好吾 ...

保良局幾間都唔會比順記小學輕鬆,你要先清楚自己同小朋友想要D咩。

子爵府

onionchai 發表於 17-1-23 10:51
保良局幾間都唔會比順記小學輕鬆,你要先清楚自己同小朋友想要D咩。

基本上大部份小學都唔會輕鬆。 甚至某些2線小學仲谷過1線。保記順記就例排唔會輕鬆。

大宅

onionchai 發表於 17-1-23 10:51

其實我小時朋友比較適合活動教學多啲!但係依家嘅小學唔會輕鬆更加唔駛諗有活動教學!我個小朋友老師都話佢可以承受壓力!只不過我唔清楚去到小學嘅壓力佢承受到嗎?我一心唔想逼得太緊但係冇小學唔迫!因為我個小朋友由幼稚園已經冇學野!因為唔想逼佢上佢輕鬆學習。只係出邊嘅家長講到小學好恐怖搞到我15.16

大宅

YU0608 發表於 17-1-23 16:31
其實我小時朋友比較適合活動教學多啲!但係依家嘅小學唔會輕鬆更加唔駛諗有活動教學!我個小朋友老師都話 ...

如果讀緊既幼稚園課程唔係太進取而小學係D好谷既話,你要有心理準備你同小朋友都會追好辛苦。

大宅

onionchai 發表於 17-1-24 10:43
如果讀緊既幼稚園課程唔係太進取而小學係D好谷既話,你要有心理準備你同小朋友都會追好辛苦。
...

所以依家好頭痛!吾知揀邊間
人地話胡小吾太辛苦!功課量都可以

侯爵府

回覆:胡少vs何小

何小,入得去就係預左谷,佢從來無畏於依家家長話功課多,迫死小朋友既講法。。一係讀,一係唔好讀,大把人爭住讀,所以佢功課由十幾年前做到11點。依家都仲係。。未開學前既家長開放日,已經俾功課你做。。成個暑假唔怕無野做。。

所以如果你係要輕鬆活動,老實講,呢D傳統一線小學,根本唔適合你小朋友。。因為真係唔會太輕鬆。你諗下一年4次考試,有幾輕鬆?順記同保記,大部份運作都差唔多。。李金仲有埋測驗。。時刻跟進你小朋友進度。。

大宅

lazywife 發表於 17-1-24 12:32
何小,入得去就係預左谷,佢從來無畏於依家家長話功課多,迫死小朋友既講法。。一係讀,一係唔好讀,大把人 ...

甘算lu。。我普普通通選擇何福堂可能會好d
我既心態系有得揀時想俾間好既佢試下!睇下佢有冇能力去承受!

水晶宮

畀面勳章

70區好學校丶可接受的學校比71區多。我是你的話,會放棄甲部胡小,因機會太細,無謂嘥了乙部兩條1,揀間心儀的70區,博乙1一擊即中。

大宅

YU0608 發表於 17-1-24 12:44
...

你可以同佢班主任傾下,睇下佢會有咩意見先再諗。如果班主任覺得小朋友可以頂得住既,咁先諗順記,保記既學校。因為小朋友頂唔住,就算入到都未必係好事黎。

大宅

...

何福堂而家都谷,功課不少抄寫又多
比我情願選何小,胡小起碼升中派得有保證d

男爵府

lovelybaby2015 發表於 17-1-24 12:46
70區好學校丶可接受的學校比71區多。我是你的話,會放棄甲部胡小,因機會太細,無謂嘥了乙部兩條1,揀間心 ...

請問70區有那些是一缐學校丶那些是二缐學校,剛搬入屯門不久,不太清楚

水晶宮

畀面勳章

lok_sue 發表於 17-1-24 19:29
請問70區有那些是一缐學校丶那些是二缐學校,剛搬入屯門不久,不太清楚
...

幾間保小丶山景靑松丶兆霖比較熱

次熱官小丶湖景青松丶羅陳,五邑,何福堂

個人認為係咁上下

大宅

...

其實一般津小都唔會輕鬆,當然順記保記就固之然谷。
在於你最大問題是住70區,要誇區過來71區實在是冒險

大宅

Mchacha 發表於 17-1-25 00:42
其實一般津小都唔會輕鬆,當然順記保記就固之然谷。
在於你最大問題是住70區,要誇區過來71區實在是冒險
...

但70區學校得19間!如果甲部可以誇區。我諗住可以搏多3間
因為我對填表認知吾多!個人又蠢!朋友又吾多個!所以都系聽人講一樣做一樣
以我所認知既系。由甲部第一間開始搞珠。吾中。到第二。一直推。如果22間都吾中既就有機會誇區!求其派!系咪甘?

首頁

尾頁

跳至