在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

雙職父母,大b就快2歲,細b下個月出世,姐姐1湊2,無老人家幫手

大b分別有全日同am offer:

1. 全日0800-1630,我勉強可早少少7點幾湊大b返學,姐姐抱細b接放學,同區但車程遠d迫d

2. 半日0900-1200,姐姐抱細b接送返學放學,同區車程近d同少人d

考慮點:
- 接送上學
- 全日大b可能唔適應
- 全日可能多病
- 半日大b返到屋企先食lunch同午睡,唔知兩個bb會否難照顧
- 唔考慮直升k1問題

C6同姐姐prefer半日近d,他們覺得handle到

Jm你地有何高見?

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

咁情況我都會prefer半日

大宅

全日啦!
全日對大b,工人,細b也好
原因:大b返全日有規律有朋友仔,重點係全日兒院假期少啲,不用擔心放假工人一凑二.其實都要考慮直升問題,起碼有個全日位先(全日都多人爭)
工人一凑二勁忙,容易脾氣唔好,又冇時間清潔...
細b不用一早起身迫車,工人帶2個都有危險...又bb又大b又書包杯袋,咁下雨天呢?(如果可以再試下考近啲既全日班,有時有後補位的)
**我識幼師朋友有工人,個小朋友安排返全日,工人只做清潔,煑飯,因為佢地話返學好過跟工人,有嘢學有均衡早,午,水果,茶點餐,有朋友仔一齊玩,其實係開心

別墅

kk1me2 發表於 17-1-22 22:48
全日啦!
原因:大b返全日有規律有朋友仔,重點係全日兒院假期少啲,不用擔心放假工人 ...

全日、工人再叻都冇可能一湊二太耐時間

翡翠宮

全日

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

mancer 發表於 17-1-22 15:10
雙職父母,大b就快2歲,細b下個月出世,姐姐1湊2,無老人家幫手

全日

大宅

回覆樓主:

半日啦, 留返d全日位俾雙職又無工人既家庭。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

全日。
半日班得3個鐘, 重要預時間一來一回湊, 工人時間好唔夠洗, 變佐大部份時間1湊2。重有要預第日工人有咩甩漏, 如放假回鄉 ,又或你地要轉工人, 大個個返了全日, 你地可煩少一個, 學校湊都放心D。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆樓主:

全日。 我大仔全日,家人湊細仔。 真係好彩返全日。 其實返全日小朋友好開心架。

民房

kk1me2 發表於 17-1-22 22:48
全日啦!
原因:大b返全日有規律有朋友仔,重點係全日兒院假期少啲,不用擔心放假工人 ...

謝謝分享~

水晶宮

先試下半日,唔得再全日啦

男爵府

mancer 發表於 17-1-22 15:10

全日。
1)接送問題-如果真係好擔心姐姐搞唔掂就搭校車
2)適應問題-我女返全日只係喊左個幾星期,我仔返半日,喊左一個月。所以唔關係咪全日事。
3)容易病-根本上一返學就容易病,所以返半日都避唔到。
4)返全日既伙食好好,你姐姐又要湊住個細既,就算買到餸都只能煮好簡單既食物,所以返全日小朋友都會食好d。

同埋,姐姐好多時會為左settle個大既,會好容易比手機佢玩比電視佢睇,對小朋友都唔係好事。仲加上細b如果細b係難湊,你姐姐更加分身不暇。

以你既情況,全日班係適合d。

大宅

回覆樓主:

全日係非常好的安排, 姐姐只是照顧起居飲食。但學校教自理能力啊!
New Year New Start Go

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

雙識家長工人湊,仲有個細嘅,唔駛考慮一定揀全日

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 mancer 的帖子

全日, 適應問題, 半日同全日都係要適應, 全日班開頭都係返幾小時, 等小朋友接受到再加時間其實返學就會容易病, 增強抵抗力, 做多D運動, 就會強壯D.......
工人一湊二, 真係未必搞得掂, 又要兼顧家務; 可能會因為辛苦而走, 大B返全日, 可以專心一個細B, 你都會放心D返工......

大宅

揀全日
返學跟老師好過跟姐姐
其實返得學一開頭就預左會病
唔會話返全日就病多D
返半日一樣會病

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

全日……工人吾使甘辛苦,只接放學,不用煮多餐午飯……最怕落雨天,太冷既日子,要抱埋個細出去……冷親就吾去啦!若果甘岩細b病仲煩……
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

認同👍🏻 唔好當工人姐姐萬能,自己一湊二都唔容易,點放心俾姐姐湊住個細,再接送大B返放學🙈

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會選全日

首頁

尾頁

跳至