自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

公爵府

當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非常少,(因為產後身子弱,老公,媽咪都有幫手一起換,係事後討論,驚覺小便少,好似無大便,)好安靜,我亦努力餵人奶,再2天後去健康院,體重減了10分1有多,卤門凹陷,嘴唇干,唔喊,好靜,姑娘提議即刻call 的士去醫院,兒科醫生一望,話嚴重缺水,即入兒科icu,住了一個星期多,日日餵奶,直到體徵穩定,阿B第一支奶係狂吸,30秒鐘已吸完,然後要貼小便收集器,觀察。
我就被兒科醫生,姑娘,我媽狂鬧,
真係驚險
到小B再出院,一個月4一5罐奶粉,人奶當零食,我母親家族係無人有奶水,
我被產房姑娘教育後,認為吸就有,初時連奶粉都無買。
發此文,親身經历,希望可以提醒到其他媽媽。科學喂人奶,我只代表我個人,唔好插我

男爵府

我b都係..嚴重脫水

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實有話一日要有幾多塊濕片先正常,如果濕片唔夠就係飲得唔夠奶,所以幾日都小便非常少,又冇大便你都唔覺有問題,咁又真係.........

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

點解會唔知自己有無母乳?自己擠下就知道喇,我仔一出世都係飲住奶粉先,我產後第四日先有母乳可以餵,我唔覺得有咩問題

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想當年我生兩個仔既時候都係喂人奶,雖然唔知佢地會食得幾多
但我每日都係會喂兩次奶粉補充一下,驚佢地食得唔飽
但好多人都講話食人奶係唔需要喂奶粉,其實係咪一定咁執著
唔喂得奶粉呢,兩樣都食下我覺得冇所謂囉,我個時亦都會喂少少水俾佢地飲,覺得佢地個口成日都係得奶,個口仔應該都會乾
但亦都會有人講飲緊人奶既BB唔需要飲架,想講養育小朋友真係好多學問,唔可以讀死一面書

翡翠宮

回覆樓主:

其實,我想講的確好多人仲覺得只要bb肯啜就有~

我媽咪無人奶我都無,我個女一直都係飲奶粉,但有人覺得係我無恆心,咁容易放棄,但我想講我係連少少谷奶的感覺都無~

男爵府

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01
當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

姑娘應該亦有教check有無濕片同夠唔夠poopoo. 唔夠會提醒要補奶粉。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

以前聽講座話出世後未上奶 ,3日唔飲都維持到,真係o咀。
我諗返都係,我頭兩日無奶,bb吸極都無 ,之後佢用奶樽好似狂吸咁,吸到啲奶喺咀角漏晒出嚟

大宅

我朝早生完,夜晚俾奶粉。要學食奶大把時間學。12個鐘唔知有冇食野已經接受唔到。
就算食奶粉我都有俾佢啜有去泵,但試左成個月都係得果幾滴奶,冇辦法,盡左力就算。

人奶係好,但奶粉唔係毒藥。
最緊要個小朋友食得訓得,身體健康。

greenpea    發表於 17-5-15 10:10
meow_day    發表於 17-3-8 11:51
cindyyu73    發表於 17-3-8 11:25

水晶宮

小便非常少已經係警號啦。我喺醫院時姑娘已經有提。政府醫院都唔係一味要人奶㗎,會睇情況。唔夠小便院都唔準出,要補水奶。

公爵府

李豆豆 發表於 17-3-4 23:09
其實有話一日要有幾多塊濕片先正常,如果濕片唔夠就係飲得唔夠奶,所以幾日都小便非常少,又冇大便你都唔覺 ...

其實我覺得有唔妥,只係唔知咁嚴重,后怕萬分

侯爵府

好媽媽勳章

我表妹都係,佢餵b女人奶,埋身餵,一直唔知到底b女有無飲到同飲到幾多,出院兩日無小便,即係返醫院,要留醫,因為脫水,出院後佢轉食奶粉,佢話嚇死,唔敢再餵人奶
開心每一天

公爵府

happybebebe 發表於 17-3-4 23:13
以前聽講座話出世後未上奶 ,3日唔飲都維持到,真係o咀。
我諗返都係,我頭兩日無奶,bb吸極都無 ,之後佢 ...

係吖,講座中,姑娘話初生BB個胃食波子咁多奶就飽,而且母乳B唔使餵水,頭陣奶係止渇,后奶飽,我深信不疑。

伯爵府

當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃,3天後,BB隨我出院,奇怪無大便,小便非 ...

我女都係呀,去健康院一磅已經唔掂,醫生話bb太餓,無力食,惡性循環,醫生要我隔日去,另外補奶粉。好彩我無太堅持,補奶粉先無餓c阿女。

wcpcelia    發表於 17-3-5 19:09

別墅

我和你的經歷一樣。入到兒科比護士勁鬧…………我反問佢,你地qe的母乳護士點教人架……只怪自己太信母乳講座的護士,連奶粉都無買定

公爵府

ozoz 發表於 17-3-4 23:18
我女都係呀,去健康院一磅已經唔掂,醫生話bb太餓,無力食,惡性循環,醫生要我隔日去,另外補奶粉。好彩 ...

原來咁多人有此經歷

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我生咗兩個,都係餵人奶,我發現通常出生頭兩日媽媽都係冇咩奶俾bb, 所以個兩日bb會係咁啜係咁啜,基本上要一日餵到黑,但唔俾佢啜又唔得,因為佢啜得多先會上奶,之後先會有人奶餵到俾佢。所以我兩胎都係頭兩日都補咗一、兩樽奶粉俾佢飲,其他時間就俾佢啜,咁就唔驚佢餓親之餘,又可以keep住餵人奶。

Btw, 我99以前都係餵我老公人奶,佢係極度贊同餵人奶。但佢講以前我老公出生頭兩日餵極人奶佢都係咁喊,好似食唔飽,問姑娘拎奶粉,姑娘唔俾。後來姑娘派奶粉俾某些媽媽時,佢就去搶一支俾我老公飲,我老公唔駛幾分鐘就飲哂支奶,仲冇再喊,後來我99上咗奶,就一路keep住餵人奶。

利申,純粹個人取向

公爵府

winniewyf 發表於 17-3-4 23:20
我和你的經歷一樣。入到兒科比護士勁鬧…………我反問佢,你地qe的母乳護士點教人架……只怪自己太信母乳 ...

QE me too

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

生阿仔時係浸會,係餵奶時間,姑娘會教我地餵母乳,餵到咁上下亦會比支奶粉我地補奶比bb,媽媽初期未必夠奶比bb 飲,我都係餵左兩星期先成功餵全人奶咋

用戶要求終止服務

十分鐘 發表於 17-3-4 23:21
原來咁多人有此經歷

以前唔敢喺呢啲平台講,呢啲媽媽討論區好多母乳支持者

首頁
12345...25

尾頁

跳至