少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

起身:「媽/爸,咦你好煩呀,收聲啦,遲到咪遲LAW」
食飯:「(叫佢快少少食)我咪食緊LAW~(大聲)」

以上如果你子女(7歲),點樣可幽默處理

象牙宮

Wahaha1314 發表於 17-3-18 22:01

沒禮貌。 我會不理她。 由學校 記過。 令她承旦后果的。

找時間會道出你很不禮貌, 以后習慣性對其它人, 令大家討厭你。你會沒朋友的。
你如此對你母親, 令我好難受。

時下小孩聰明, 該明白。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

回覆樓主:

咁嘅態度仲要幽默處理?就算左用佢都唔會上心
佢用慣呢種口吻就返唔到轉頭啦

複式洋房

我只係想以包容和耐性去對待孩子

因為我相信他們本身會明白

翡翠宮

畀面勳章

7 歲仍是學紀律同禮貌的階段,已經咁目無尊長,仲要幽默處理?

我不會容許子女對我沒禮貌的
日日是好日

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Wahaha1314 發表於 17-3-18 22:01

如果小朋友只有7歳,我絕對唔容許佢可以咁冇禮貌,小朋友仲細必須要學習應有既態度,唔會放縦佢要幽默處理。恕直言通常慈母多敗兒,小朋友從小就要學習禮貌及尊重,態度差不可縱容,唔及早斗正小心愛佢變害左佢。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

直接提点吾能夠咁講
嚴肅咁講
講錯野我會要小朋友道歉架

大宅

睛靈勳章

我諗要找一個時間坐低同佢好好傾下你們人的低線.

禮貌真係好重要, 如果依家7歲巳是這樣, 真的不敢想像到中學反叛期會是怎樣, 所以趁現在還可以控制的就不可以放鬆.

好像我仔現在F.3, 如佢去到我低線, 我都要佢SAY SORRY.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

1. 會立即指正冇禮貌及責任問題, 從小要教導。
2. 只會同佢講每餐30分鐘後收枱, 超時吾淮食, 父母要堅持恨心d就得。

伯爵府

看標題, 我以為樓主的女係青少年,
青少年的小問題 (如穿衣, 用手機等) 可以用幽默的方式去處理.

但7歲小孩, 就要用強硬到堅定的語氣來指正.
同埋要加上再犯的後果.

芝麻街    發表於 17-3-23 23:20

大宅

佢點返學? 你帶,定校巴?

7歲-2 年班..輸得起.. 講真, 佢講- "遲到咪遲LAW" 係咪出自真心??? 你想知,就一定要比佢遲到, 佢既反應..先係真....

如校巴走咗, 望一望佢反應 ? 跟住你要正常搭車, 你既反應要好淡定, 仲要慢慢行...唔好跑.. 帶佢返學.. 搭咩都得.就係唔搭taxi .. 因為你係想佢遲到..你今次博到佢準時,佢態度會仲衰...

遲到咗之後,就要打比班主任,講你既worried ...佢一定會同你小朋友講....

幼小, 如佢態度甘,就一定要比教訓佢, 高小仲係甘,就好難攪( 我都唔想佢成績表花架,點搵中學呀 )

男爵府

回覆樓主:

首先想下自己和家人的說話語氣,是否有相同之處。我小四巳不叫囡起床的,叫她就嘈嘈閉罵人,只給她鬧鐘二個,不夠就三個,四個。她遲幾次,自己便不好意思,遇有重要活動,考試自動要求我們叫一叫,迅速起床。你須忍心,同小朋友說清楚,不知醒返學大吵大罵也不要理他,學校打來便直接說小朋友不知醒。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

基本禮貌,點解要幽默!
習慣成自然,第日對其他人都甘樣態度

民房

lambing 發表於 17-3-21 14:03
基本禮貌,點解要幽默!
習慣成自然,第日對其他人都甘樣態度

我覺得7歲你可以嚴D教,而家唔教將來你仲難教,你有排難受

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

講真,我接受唔到有人咁同我講野。
我會嚴肅咁講,就算我係你阿媽都應該得到尊重,我養緊你你都咁既態度,將來要你養我我就慘過乞啦!
一定要比佢知道你唔接受咁既回應。否則只有變本加厲。

大宅

幽默來跟佢地說禮儀, 小朋友會唔上心的 . 用嚴肅佢地會清楚知道下次唔可以再講否則大人會生氣哦~ ..

可以參考, 講得幾好..
https://kknews.cc/zh-hk/news/x64bjq.html

子爵府

回覆樓主:

7歲要教,咪比佢遲到吓囉!
食緊囉,你幾點鐘要食哂,唔食哂真係收碗及冇得話事後肚餓食其它野。

男爵府

回覆樓主:

我個仔5月就8歲,
有時都會咁講野,
態度好差,
呢啲情況,仲要 幽默咁處理?
我已經想掌咀,

我會直接同佢講,
咁講野好冇禮貌,
。。。。。。。。
總知就係嚴肅處理,

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

1) 俾個鬧鐘佢
2) 坐低同佢解釋唔尊重人對自己&他人嘅影响
3) 定下改善目標、時間、後果,再同佢review
p.s. 預咗唔會好順利,平心静氣再tune、再教
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至