自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

有jm唧小朋友都有呢個問題,要打人型石膏嗎嗎?有小朋友睇過李閏海醫生嗎?

我個女發展性髖關節發育不良,3個月大時開始戴帕氏吊帶,戴左4個月,之後繼續晌屯門醫院兒童骨科覆診,到宜家14個月,上星期覆診,腿骨頂似乎未完全對位,髖臼角度未理想,醫生話再觀察幾個月都差不多的話就要全身麻醉打石膏。

我尋日帶個女去睇私家想攞埋second opinion ,搵左李閏海醫生,照埋x ray佢建議全身麻醉做埋顯影睇清楚,確定有須要就做埋石膏。

我同老公考慮到再等幾個月政府覆診完可能又係要打石膏,到時療效可能又差左,所以都好大可能決定盡快做。宜家老公最大concern係好唔好搵李醫生做,因為我帶個女見醫生當日佢唔在場,呢幾日佢又唔晌香港要下星期先返。

有無有經驗嘅jm可以傾下?

伯爵府

回覆樓主:

可-轉介大口環睇嗎?

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

rosenok 發表於 17-3-24 22:31
可-轉介大口環睇嗎?

可以的嗎?我都唔知,無問過。嗰邊係咪專啲?
因為個女晌我肚時係iugr,無胎水34周開刀,所以咩嘢都繼續晌屯門醫院睇

男爵府

我都係行內人,喺外國醫院見過小朋友打石膏(hip spica), 打完好番曬。

唔好拖,個hip spica 好重打完小朋友下身完全郁唔到要大人抱,越大打越難照顧。仲要學行之前打,唔係學行時個hip joint 好傷,好容易提早腿化。

我阿媽今年七十幾,出世有呢個問題但無人知無人識(出世只有接生婆),十八歲已經開始兩邊髖關節痛,三十歲髖關節完全退化行唔到痛到典床典蓆,要做手術換人工關節Total Hip replacement THR ,幾年後又要換埋另一邊。人工關節只可用10-20年,之後要再做revision係更大更難手術。阿媽已經做左右兩邊再加revision 共三個THR, 托賴依家仲叫行到。記得我幾兄弟姊妹整個童年都活係佢行唔到及痛到亂發脾氣的陰影下, 全家都活在痛苦中,諗起都恐佈。

其實屯門醫院應該一早俾小朋友做hip spica, 唔應該拖到依家。應唔可以轉介大口環,唔同分區聯網,又無特別原因點會轉介?講真,大口環都唔係特別好,無謂嘥氣。

搵私家盡早做唔好拖,就算樓主同老公見多次李閠海醫生佢都會講番果啲說話,完全無意思,呢啲case 唔少,management 都好standard。屯門醫院醫生一早確認咗個髖關節生得唔好,十四個月都生唔好大啲自己生番好個機會好細,屯門醫院只想拖唔郁手。如果唔信李閏海,樓主可以睇多個骨科攞 third opinion.

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-24 23:44
我都係行內人,喺外國醫院見過小朋友打石膏(hip spica), 打完好番曬。

唔好拖,個hip spica 好重打完小朋 ...

多謝回覆(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我自己都係唔想拖,個女已經學行、爬上爬落,佢自己企到起身時仲開心到自己晌度拍手。諗起嚟緊佢可能有兩三個月拖住個石膏就好心噏,但希望早啲搞早啲好。

我都擔心自己照顧佢唔嚟,因為我兩隻手都有腕管綜合症未好

拆左harness都半年,一路覆診,舊年11月時就話右邊骨頂骨化未追得上,要再觀察,上星期覆診就先再話個角度仲係marginal,又觀察。無諗過都係未得,始終要打石膏。

我都打算趁我老公未返香港,不如再睇多個醫生。

wcpcelia    發表於 17-3-26 10:48

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-24 23:44

唔好拖,個hip spica 好重打完小朋 ...

講開學行,我都問過醫生好幾次,係咪可以由得佢學爬學行,兩三個醫生都話照由佢。
都唔知原來會傷到

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

多口問句,bb 出世後係咪試過夾硬拉直佢對腳?

伯爵府

jutau 發表於 17-3-25 00:35
多口問句,bb 出世後係咪試過夾硬拉直佢對腳?

完全無咖。
當然如果夾硬/長時間包緊初生bb嘅下肢,係可能會搞到有DDH。

我陀個女時係iugr(宮內發育遲緩),胎水超少,胎無掉頭(無水都掉唔到啦),都係DDH嘅risk factors。

其實一開刀抱岀嚟已經見佢左腳膝頭以下fing左去後面,有膝關節脫位,由day 2開始戴腳托戴到3個月大,所以都無可能拉直或包實佢對腳。

禁止訪問

伯爵府

pppsze 發表於 17-3-24 22:41
可以的嗎?我都唔知,無問過。嗰邊係咪專啲?
因為個女晌我肚時係iugr,無胎水34周開刀,所以咩嘢都繼續晌 ...

政府医院來講,果邊兒童骨科case較多,術後復康亦做得唔錯,屯門過去比較遠
但時間上可能没有私家咁快,因可早做治療,早訓練

男爵府

pppsze 發表於 17-3-25 00:52
完全無咖。
當然如果夾硬/長時間包緊初生bb嘅下肢,係可能會搞到有DDH。

咁都唔同你個女出世做 hip knee closed reduction 跟手打埋個 hip spica?!仲等三個月正戴harness, 依家14個月都唔做野,hip 同knee 都唔啱位,仲俾個小朋友自己學行, 有無搞錯?

班醫生可能都好green 完全唔識處理,啲資深醫生出曬私人掛牌或過檔,TMH 唔係好多醫生「理想嘅地方」。

攞third opinion, 最好搵個以前喺大學同大公共醫院出嚟掛牌嘅paediatric orthopaedic, 做開大人啲骨科唔啱,唔做開唔識做呢瓣。

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-25 12:19
咁都唔同你個女出世做 hip knee closed reduction 跟手打埋個 hip spica?!仲等三個月正戴harness, 依家14 ...

我都唔知係咪岀世時hip joint未有事定未check到:(((

宜家再搵多個paed ortho睇,希望快啲搵到

男爵府

pppsze 發表於 17-3-25 15:09
我都唔知係咪岀世時hip joint未有事定未check到:(((

Paediatric Orthopaedic surgeon

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-25 18:04
Paediatric Orthopaedic surgeon

我都打算搵佢呀!
之前都有jm介意呢位醫生。

不過診所開星期一至五,我會星期一朝早再打去。

多謝你!

伯爵府

rosenok 發表於 17-3-25 06:22
政府医院來講,果邊兒童骨科case較多,術後復康亦做得唔錯,屯門過去比較遠
但時間上可能没有私 ...

屯門過去係遠少少嘅,不過都係兩程車去到,可接受。
不過學你話齋,我都驚排期排得耐

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-25 12:19
咁都唔同你個女出世做 hip knee closed reduction 跟手打埋個 hip spica?!仲等三個月正戴harness, 依家14 ...

我都唔知屯門醫院啲醫生係保守得滯定樂觀得滯。

其實其中一個AC係我老公舊同學嘅朋友,所以我地都一路好信屯門醫院嘅診斷。

不過我覺得最大問題係唔係同一個醫生跟曬個case,同埋拆左harness後每隔三個月先返去一次。

男爵府

pppsze 發表於 17-3-25 18:52
我都唔知屯門醫院啲醫生係保守得滯定樂觀得滯。

其實其中一個AC係我老公舊同學嘅朋友,所以我地都一路好 ...

似無料同唔跟足case 多啲。

屯門醫院幾年前開始發生醫生逃亡潮,好多未夠秤嘅醫生都上咗副顧問醫生位,依家一路都係。

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-25 19:11

屯門醫院幾年前開始發生醫生逃亡潮,好多未夠秤嘅醫生都上咗副顧問醫生位,依 ...

唉,好後悔自己無一早帶個女睇埋私家,希望宜家唔會太遲。

其實如果拆左個cast後,使唔使做物理治療?

伯爵府

Activehealth 發表於 17-3-25 19:11

屯門醫院幾年前開始發生醫生逃亡潮,好多未夠秤嘅醫生都上咗副顧問醫生位,依 ...

男爵府

pppsze 發表於 17-3-25 20:11
唉,好後悔自己無一早帶個女睇埋私家,希望宜家唔會太遲。

其實如果拆左個cast後,使唔使做物理治療?

首頁

尾頁

跳至