美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

各位JM, 我D減肥既問題想問~
BACKGROUND:
我想減20KG我平時有做開運動, 一星期2-3次, 每次30-60MINS, 食得好清, 磅數完全有增無減
平時跑步+SQUAT多數跑MINS+100 下SQUAT
每個星期有一日上堂做WORKOUT
之前有打BOXING但無咩效果又要$200一堂就停左...
變左跑步....

其實話要減肥話左好多年....減極都係肥
最瘦都係瘦過而家20磅左右
(有10磅係今年突飛猛進的)

我想問我而家應該搵營養師定食代餐好?
(有朋友食HERBALIFE加BOXING 1.5月減左10磅)
定有咩改善既方法(REVISE現有方法??)

年尾前要減到....HELP....THANKS A LOT!

大宅

d_yeong 發表於 17-4-24 17:04
BACKGROUND:
我想減20KG我平時有做開運動, 一星期2-3次, 每次30-60MINS, 食得 ...

你有幾多磅?要減20Kg,都好多喎!

伯爵府

d_yeong 發表於 17-4-24 17:04
BACKGROUND:
我想減20KG我平時有做開運動, 一星期2-3次, 每次30-60MINS, 食得 ...

咁你平時飲食係乜? 打出黎比大家睇下

子爵府

ywc7803 發表於 17-4-24 17:26
你有幾多磅?要減20Kg,都好多喎!

由細到大都肥妹仔。減極都係幾磅上上落落~ (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)主要係下半身肥。上半身著m下半身要著XL~ 減20kg係最理想,但減15kg我就已經好心滿意足

子爵府

nms 發表於 17-4-24 17:34
咁你平時飲食係乜? 打出黎比大家睇下

早餐:香蕉/蘋果+烚蛋兩隻(唔食蛋黃)+一盒脫脂奶 (呢排飲緊朋友俾既Herbalife, 一隻香蕉一盒奶加兩蓋奶粉)

Lunch: 一碗菜,5塊肉片配彩椒/翠玉瓜/紅棗/木耳絲瓜 +兩條蕃薯 (飯前飲杯水先)
Tea: 兩份生果
Dinner: 一碗湯,其他食物同lunch 一樣

大宅

學野

複式洋房

有可能係你本身既新陳代謝減慢左,要提高返個新陳代謝率

民房

埋線減肥啦!我試過真系work, 加速新陳代謝,效果好過做運動
我做運動系唔會瘦,而且都試過做機一樣冇效.

水晶宮

做埋負重運動增強肌肉
比只做帶氧運動快好多,keep burning fat 24 hours
食多d蛋白質如雞肉
你新陳代謝慢左,唯有做負重運動同食多少少去增加返代謝率

水晶宮

一星期做五日帶氧運動,唔駛耐,45分鐘已好夠,心跳率約135(太快唔得)
負重運動隔日做,每part做12-15下,共3set

子爵府

tikyi1990 發表於 17-4-24 20:46
有可能係你本身既新陳代謝減慢左,要提高返個新陳代謝率

請問要點樣提高呀

子爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-24 21:50
一星期做五日帶氧運動,唔駛耐,45分鐘已好夠,心跳率約135(太快唔得)
負重運動隔日做,每part做12-15下, ...

做完45mins 帶氧,負重再做幾耐呀?負重運動,squat wall sit 得唔得?

水晶宮

d_yeong 發表於 17-4-24 22:26
做完45mins 帶氧,負重再做幾耐呀?負重運動,squat wall sit 得唔得?

係先做負重運動如深蹲,sit up,掌上壓等,目的係段練肌肉,從而加快燒脂
點解做負重先,因為帶氧運動頭20分鐘係消你體內糖份,20分鐘後先燒脂
而負重運動正正係消你體內糖份,所以你之後做帶氧運動已用完體內一部份糖份,體內少糖,自然係用脂肪做燃料

水晶宮

d_yeong 發表於 17-4-24 22:26

負重每次做12-15下,做3set, 每set大約抖30秒
肌肉要生長,要有足夠休息先會生,所以不能日日做,隔日做就可以
如你想日日做都得,今日練上身,聽日練下身咁樣都得

子爵府

豬仔嘜 發表於 17-4-24 22:31
係先做負重運動如深蹲,sit up,掌上壓等,目的係段練肌肉,從而加快燒脂

...

唔該晒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

飲食方面,因為我成日想迫自己飲至少2000ml既水(理想係3000ml)成日飲到成肚水根本食唔落野(emoji)(emoji) 應該食唔到基礎代謝(雖然我唔係好識計卡路里),點算好

水晶宮

d_yeong 發表於 17-4-24 19:56
早餐:香蕉/蘋果+烚蛋兩隻(唔食蛋黃)+一盒脫脂奶 (呢排飲緊朋友俾既Herbalife, 一隻香蕉一盒奶加兩蓋奶 ...

你已經食咁少又有運動,都唔落磅,有冇check過身體是否內分泌有問題?

水晶宮

d_yeong 發表於 17-4-24 22:36
飲食方面,因為我成日想迫自己飲至少2000ml既水(理想係3000ml)成日飲到成肚水根本食唔落野(emoji)(emoji) ...

我13樓有update
咁你唯有少食多餐

複式洋房

d_yeong 發表於 17-4-24 22:18
請問要點樣提高呀
我本身都係新陳代謝比平常人低,我有食可可提高代謝,再重點搽野搽想減既位置

子爵府

tikyi1990 發表於 17-4-24 23:26
我本身都係新陳代謝比平常人低,我有食可可提高代謝,再重點搽野搽想減既位置
...

請問食咩牌子既可可?係可可粉定一粒粒架?

首頁

尾頁

跳至