自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

勸喻大家小心PCCW 搬遷服務

(有時間,可以看內文。無時間,請看最後一段的重點。)

我近日搬家,要搬上網、NOW同電話要各畀600幾蚊搬遷費,合共OVER $1000大洋。但換來一個怎麼樣的服務呢?
一字記之曰:
「劣」

話說, 我約咗30/5 下午做搬遷, 點知大約1112點鐘時,佢哋個師父就致電我,說他路過附近要提早上門。當時我說明我還在搬家中所有機件下午才齊, 而他說得事件非常容易—告訴只需把所有線插好就能恢復所有連結,也遊說我簽名確認..結果就是——名就簽好,但機件來後自行接駁時,機就唔WORK, 上唔到網、睇唔到電視及用唔到固網電話。

正路地我翌日回電1000。悲的結論—就被告知要分開三個部門當申請維修,要再找師父逐一上門SET。這還算數,只怪自信錯他人也低估接駁難度。

然而很經---PCCW應該是人手十分不足也可能全港九只有一個所謂師父。所以還是安排同一個師父來!!!)。於是,故事再一次重覆預約今天4點至6然後又是11點幾打來話路過搞埋。我再清說明我不在家叫佢唔好來住。然而趣在佢可以話因為佢好忙,4點唔來,佢只需要過來SETSET叫我如果自己再ST唔到就打畀佢

哈哈哈!
叫我ET,我當然係ET唔到啦。咁咪打畀佢囉。哇!勁!
師父的處理方法係——摇控我去自己駁,過程中佢當然說得我唔明白,態度當然也不耐煩,而實在我認我真係唔識電上網接, 識的話,我做佢果行啦…. 結果正常地繼續失….更趣係,佢話佢近日真係好忙,叫我再試,真係唔得,就打畀佢...我正路地係搞唔掂,但我唔打畀佢,我打畀客戶服務部.....

不過, 故事係未完的,
好辛苦咁打通1000顧客服務部的電話喇,被接3個部門,每次轉駁應等最少510分鐘, 扯貓尾的情況下他們還是打算叫番同一個師父上門幫我SETD……我堅持唔會再用果位師父,結果我而家30分鐘內收到那位師父4次電話。。。。而5分鐘前,再收到維修部電話,只問: 咁你打算約幾點,我們師父可以上來SET? (無道、無打算上報、仲要再SET,都係只能SET上網咋喎,無提NOW同固網電話…..)

結果,因為我真係好嬲,預計5月30日下午SET好嘢可以上網,但而用咗我3日時間,我繼續交昂貴月費中郤還是未上到網並且極受氣及勞氣後問題還解決不到的情況下.....我決定放下所有UNPACK的工作, 一口氣去打呢封信..

故事教訓我們:

1. 最好唔好用PCCW,搬屋都搬成千蚊.

2. 唔好彩咁用咗PCCW,要搬遷SET嘢時,一定要機件齊才可以SET,檢查清楚先好簽嘢

3. 唔好彩咁用咗PCCW,交咗貴月費然後得到勁劣服務時,記清楚合約幾時滿,準時CUT!

請廣傳,提醒用PCCW服務的朋友要小心

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

sukiau 發表於 17-6-1 17:34
勸喻大家小心PCCW 搬遷服務(有時間,可以看內文。無時間,請看最後一段的重點。)
我近日搬家,要搬上網、NOW同 ...

大宅

.

男爵府

我試過有兩間公司用PCCW的服務,電話,寬頻的部門永遠分開,經常爽約,每次都要打好多次才找到人。

非常唔專業,簡直係活受罪,一肚氣!

珍珠宮

慘.

子爵府

回覆樓主:

上網

黎裝modem
裝好應會show 一次俾客睇
OK 左先簽名

至於router,電腦 ,手機點駁
有機會唔包
要睇個plan

別墅

我都試過,佢地好興扯貓尾

男爵府

以前瀨過PCCW野,轉咗hkbn後搬過幾次班師傅都非常好態度,又準時。

侯爵府

回覆樓主:

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

勸喻大家小心PCCW 搬遷服務(有時間,可以看內文。無時間,請看最後一段的重點。)

樓主,我係你就打去投訴佢

別墅

我用緊now
早排想reset acc pw 都搞咗1 日
你太好人,我唔會咁好老脾比佢點咁多次

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

幾左啲師傅,個電話要跟身,我試過去左廁所聽唔切個電話,個師傅已經報上去話搵我唔到,要再約過,我白等左一日

男爵府

畀面勳章

我前排又是要搬,都同佢地pccx博鬥好耐!佢地d服務真係差左很多~
話明搬遷,到裝當日師傅打來同我對地址,點知對對下發現搬遷部仲未update我新地址,之後師傅話要改期今日做唔到~激C

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

搬遷費要睇合約
應該一早知要收錢

好多維修都外判左質素應該有差別
我so far 用咁耐
搬過兩次都ok
反而hkbn好吾店
服務好差
其實一開始裝機就應該堅持叫佢晏d再黎
因為約定左个時間架麻
你行過關我咩事
我又搬屋中
應該推左佢堅持返原本嗰時間

珍珠宮

回覆樓主:

我未試過合約其內搬遷要俾錢喎我用開網上行同家居電話,每次都好快set好先簽名。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

Pccw真係好癈,打去熱線問野次次答案都吾同,搬遷費又貴,約時間上門又吾準時
.........................................

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至