自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋有冇人聽過Faye Ma呢個名?我剛剛join咗個whatsapp group係佢開嘅,但有朋友叫我退group,話佢會勁喺個group到幫人sell嘢,唔係真正嘅「用家group」。

我曾經見呢個Faye Ma話自己開group只係「義務」,冇商業用途...等等。其實係點㗎?

水晶宮

Beiku 發表於 17-6-6 09:20
你哋有冇人聽過Faye Ma呢個名?我剛剛join咗個whatsapp group係佢開嘅,但有朋友叫我退group,話佢會勁喺個 ...
咁查實個group嘅用途係咩呢 ??

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔明,唔識佢,無啦啦同佢whatsapp 做乜,仲要係group ? 自己都大把朋友親戚家長group, 前世未煩過咩?

水晶宮

未聽過

la_source    發表於 17-6-12 11:43
wcpcelia    發表於 17-6-6 15:29

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

未聽過佢大名

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

我小朋友來緊小一,有人send條link出來話係我小朋友學校來年小一個whatsapp group。咁我咪join囉,點知就彈咗呢個Faye Ma出來,又話自己係義務....有人問佢係唔係呢個小學嘅家長,佢又唔答

其實開呢啲whatsapp group有咩利用價值?

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我有join, 係新手mama, 都係想知講關於小學果D野lor

男爵府

你哋有冇人聽過Faye Ma呢個名?我剛剛join咗個whatsapp group係佢開嘅,但有朋友叫我退group,話佢會勁喺個 ...

我係telgram join左, 我其實好小睇, 你想知就pm 我

珍珠宮

印象中佢facebook 都有account

男爵府

lovebabyking 發表於 17-6-6 10:33
我有join, 係新手mama, 都係想知講關於小學果D野lor

我都有join~
暫時未見有咩廣告之類,都係抽中同一間小學既家長發言多~
退group又唔洗住,難得有開Gp 集合啲家長,傾落有唔對路先退~

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

管理員同版主其實0係唔同場合提醒過大家好多次,要保障自己個人私隱安全,唔好隨便透露個人資料比陌生人。WHATSAPP 由你ADD人開發始,隨時比人知道你咩名、背景(例如用真實頭像)、電話號碼,如果係普通人傾吓交流吓可能唔會有問題,最怕比人SELL嘢或滋擾,搞到要封鎖對方時搵自己麻煩(對方有心搞事,封鎖完可以轉用另一個電話繼續滋擾)
國務專員 發表於 17-2-28 16:54 各位國民:

近日管理員及版主收到多位國民舉報,表示常有陌生會員透過私人訊息(PM)主動搭訕,交談中發現對方前言不對後語而感到可疑,亦有人以邀請加入通訊群組為名,要求交換雙方手機號碼,當國民加入群組後,屢收滋擾訊息,例如:保險、美容、補習及傳銷等資訊,甚至有女性國民投訴受到性騷擾。

在此再一次提醒大家,親子王國已於2014年7月全站禁止邀請及要求加入通訊群組,包括: whatsapp / facebook / wechat / QQ 等。請勿隨便將手機號碼及個人私穩資料公開或告知任何人士,以確保帳戶使用及個人安全。

如國民無故收到滋擾PM,請聯絡管理員、超版或版主,我們會盡快調查及跟進。謝謝!

親子王國管理員

BOBOKL    發表於 17-6-8 17:34
stagea    發表於 17-6-7 17:45
Nino    發表於 17-6-6 15:42
蛋皇哥0127    發表於 17-6-6 10:58
盡我一己之力,發放正能量!

珊瑚宮

畀面勳章

kc_01k 發表於 17-6-6 10:13
唔明,唔識佢,無啦啦同佢whatsapp 做乜,仲要係group ? 自己都大把朋友親戚家長group, 前世未煩過咩?
...

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

39547………點會WhatsApp...

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得升小group唔使退,可以睇到其他家長嘅資訊,但如果係學校谷,建議學校家長自己開,因為有人話佢係開補習社,雖然佢否認左,話自己係ftm,但佢幫手開嘅學校group全部都係熱門小學,好難避嫌

珍珠宮

Yuki_Yeung 發表於 17-6-6 10:55
我覺得升小group唔使退,可以睇到其他家長嘅資訊,但如果係學校谷,建議學校家長自己開,因為有人話佢係開 ...

我覺得升小group唔使退,可以睇到其他家長嘅資訊 X2
我見佢都有係gp 賣野我冇理, 我只係想睇D有用既野 (升小, 派位/叩門資訊), 岩咪睇, 唔岩就飛

大宅

Yuki_Yeung 發表於 17-6-6 10:55
我覺得升小group唔使退,可以睇到其他家長嘅資訊,但如果係學校谷,建議學校家長自己開,因為有人話佢係開 ...

就係佢話係學校谷囉,但俾人話佢唔係呢間學校嘅家長時又唔出聲

珍珠宮

Beiku 發表於 17-6-6 11:17
就係佢話係學校谷囉,但俾人話佢唔係呢間學校嘅家長時又唔出聲
其實我都想知多D其他名校野(功課多唔多,老師教學) 為出年升小作準備炸

男爵府

回覆樓主

我都好好奇想知佢係咪升學顧問?

之前佢出左個post 話有個升小講座(要付費),上到去是一間金融機構,仲要搵個人係咁易講下點揀學校(其實有講等於無講),但最主要目的係sale佢機構既所謂課程同埋保險(課程仲要貴同一味話有得考試拎證書,就算唔合格都可以立即俾錢重考到合格為止)! 之後佢再post 乜我都唔會考慮了,純聽下學校資料ok的

男爵府

ladynana 發表於 17-6-6 11:36
我都好好奇想知佢係咪升學顧問?

之前佢出左個post 話有個升小講座(要付費),上到去是一間金融機構,仲 ...

你真係上左去呀, 我見佢係咁開谷, 我已經唔想睇

首頁

尾頁

跳至