婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日食父親節飯,我以為只要忍住99 d難聽的說話就可以挨過一餐飯。99會話我囡唔跟我,同埋話我囡歲半仲未可以食街外嘢。(我有俾少少,不過太重調味同加工嘢唔俾)

點知99鬧我囡好週圍掂d餸,我知我囡唔啱,我都有同佢講道理。但我囡得歲半,真係唔多識聽。點知99就話俾d熱嘢我囡掂下,等佢熱下就以後唔會掂,我以為佢講笑,點知我62即刻攞個裝滿熱水的熱水壺擺係我囡面前,我即刻火都黎,大聲呼喝阻止。6299即刻黑面。

99真係癲,好慶幸我係自己辭職湊囡,唔使俾99湊。

伯爵府

回覆樓主

真係癲架喎
比我講埋粗口

伯爵府

我都癲,我由佢熱一次,小朋友冇再掂啲送。我都係自己湊,佢要試,我講佢唔聽,咪由佢試,掂一秒佢縮得快過我。不過當然呢啲要父母做啦

男爵府

cholewong29 發表於 17-6-18 16:47
今日食父親節飯,我以為只要忍住99 d難聽的說話就可以挨過一餐飯。99會話我囡唔跟我,同埋話我囡歲半仲未可 ...

你6299都傻嘅,萬一真係碌著點算,咁大個人都唔識霖下,肯定自己湊返好,比佢地湊到時都唔知湊成點

大宅

我之前都會用你99果招,用熱茶壼俾小朋友掂(都係歲幾),等佢知道唔係乜都搞得掂得,當然我係自己捉住小朋友手掂1秒唔夠,從此之後就乖左唔敢亂搞,反而係我6299叫我唔好,but我無理佢地....哈哈.....

Jolin_Yuen    發表於 17-6-21 13:13

公爵府

我都有咁做,我小孩手多,乜都攪唔知危險性,我就比我小孩掂茶壺,(個茶壺有幾熱,你心中有數啦)小孩掂過佢就會感受到,之後佢再唔敢亂攪。

公爵府

如果係飲茶嘅玻璃茶壺,真係熱極有限,如果你拎不銹鋼嘅滾水煲就梗係唔得啦。不過應該話你6299做乜都唔高興啦,咁你以後咪有藉口唔使見囉。

大宅

回覆樓主

我女歲幾飲茶個時 人地放乜落黎都要關佢事 我好驚佢俾茶壺辣親 係我呀嬸叫我冷靜 佢又係俾個茶壺佢掂 一秒我女即刻縮手 雖然個刻係work 但我都係同我嬸講 大人識得既 就將危險野攞開 唔想有意外發生 萬一下次 佢扯到係茶壺個耳仔 覺得唔熱 一下大力扯左埋身 ''綠''到邊個都唔好

男爵府

回覆樓主

我自己細妹就係俾熱水燙傷手臂,個疤痕到而家30歲人都仲係度。所以我好怕俾bb玩熱水。如果淨係熱的水壺無所謂,但裏面有熱水就真係接受唔到

男爵府

今日食父親節飯,我以為只要忍住99 d難聽的說話就可以挨過一餐飯。99會話我囡唔跟我,同埋話我囡歲半仲未可 ...

我仔2歲幾我會用暖水嚇佢,
但會小心,但係你6299唔爆唔得,痴拿線。

伯爵府

俾我都會鬧,超級討厭,我都係全職媽媽

男爵府

我都會比個有熱水嘅茶杯比我仔掂
等佢知道呢樣嘢真係熱嘅唔可以掂會辣手
但係得覺得呢個動作只可以係爸爸媽媽做
因為小朋友係佢地
其他人做就唔係咁好囉

翡翠宮

爆乜Q
事實係掂過一鑊以後知痛唔會再掂.

男爵府

回覆樓主

我諗大家試的時候都會由大人手揸住俾小朋友,我62係只擺個裝滿熱水的茶壺係度,無揸住,真係唔危險咩?

我幾相信蒙特梭利的講法,3歲前任小朋友自由探索,小朋友先容易建立自信同觀察力,而大人要配合嘅係建立一個安全的環境俾佢自由探索。
個重點係安全。

子爵府

我都係ftm
我當初都同BB講熱熱唔可以摸
不過冇次聽 一次 兩次 幾十次 佢都伸手去摸
我白痴嘅C6 冬天每次煮麵食
個白痴死都要連煲熱水麵 成桶 放在 矮抬
BB成日就摸 我次次都及時阻止
再要求白痴不要就樣做 白痴回覆D麵會好快涼 我回BB會摸 白痴答有睇實唔會
當我講了百次後 自己都覺得乞人憎 最後一次 我話到阿仔真係咁淥親 不要後悔
最後BB在C6面前將手放入去
好彩只是touch 到少小 BB立刻縮手喊晒
之後C6不再攞出來 BB一聽熱呀 就縮手

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

咦,我媽話我細個果時都係咁佢仲特突叫人換壺新熱水
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

newspaperhang 發表於 17-6-19 14:49
咦,我媽話我細個果時都係咁佢仲特突叫人換壺新熱水

我吾知乜鬼佬乜學說
我只係好肯定我一定賴過野

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

我屋企都係用呢招教小朋友,包括我呢輩人細果時
而家知呢啲叫經驗學習法

子爵府

我撐你

如果係大人手拎實+可接受既熱度比小朋友摸下,感受咩叫熱就ok

但你個情況係,老爺擺個裝滿熱水的茶壺係小朋友面前,酒樓既熱水用黎沖茶,溫度絕對唔適合比一歲半既小朋友摸。仲要由得個茶壺放正小朋友面前,萬一不幸小朋友用手扯到成壼倒瀉.......有邊個可以保證到唔會因為老爺咁做而有意外發生,意外永遠係意料之外,小朋友動作咁快又唔識分辨危險,大人既責任就係要確保小朋友安全。

唔係一句比小朋友摸下先知咩叫熱就叫啱,無意外發生咪好地地,有意外發生受苦會係小朋友同父母,其他人唔痕唔痛梗係講得口響。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你62太激啦。唔使要裝滿熱水既…咁樣會嚇親個b同媽媽既嘛。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至