自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

呢排突然有好多個網上多謝四面神嘅post,我忍唔住想分享一啲嘢。

首先,大家去拜之前麻煩先去了解一下呢位神,因為我睇見出咗呢啲post,恭喜樓主嘅有好多,跟住去做嘅又有一班... 甚至,亦係令我出呢個post嘅啟動點:多咗人去質疑,多咗啲“又嚟滿天神佛 、四面神好邪、迷信、教人不勞而獲... 等等嘅說話。呢啲係“還“俾神嘅嘢咩?

其次,咁樣去求,唔會令個世界變好。大家跳出嚟睇下個模式:有人想得到某樣嘢(仔女學業、感情、事業... whatever),然後去拜下四面神(或心裏發願only),然後話事成後上網講。呢個模式除咗令某人得償所願之外,對世界有咩好影響?

另外,關乎誠心問題,你覺得四面神好,只限佢實現咗你願望,咁你當佢係神咁拜係出於敬拜佢定出於自身利益?前者係,就算佢唔實現你願望,你一樣當佢係天地父母咁尊敬。自己問心,如果願望唔實現,你哋會唔會心入面(甚至講出口):唓!四面神都唔靈嘅...?

其實每個宗教都一樣,本質都係導人向善。宗教唔係等價交換,係你跟住個教義做好事,先係令世界變好嘅方法,唔係實現自己心願就令世界變好。

最後,想講,想真係還四面神,想真心感謝神恩,首先孝順自己父母先啦,尊敬別人、隨心隨行做好事、定時捐血、有能力就捐下錢俾可靠機構、行過見到推車仔阿婆阿伯幫下佢、對動物有慈悲心... n咁多樣嘢去做,唔係返屋企上網講兩下就還到,甚至弄巧反拙,引到人講惡言,都唔好啦。例如,求扣門成功嘅jm們,還神最好方法係教仔女珍惜呢個機會,認真好好去讀,學有所成第時做個品德好有學問嘅人幫助世界。一個人本身做好事,氣場都好啲,就會吸引到好事埋嚟。

最後,呢個post啱睇就睇啦,千祈唔好引起罵戰,多謝收看!

重申:我自己係印度教徒,四面神亦係我哋教嘅三大主神之一,雖然喺本土已經冇乜人拜四面神,但所有神祇都必需要尊重,所以我都好支持拜四面神嘅人,只係想講拜神都要識拜㗎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講得好好

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

molasses 發表於 17-7-6 15:53
呢排突然有好多個網上多謝四面神嘅post,我忍唔住想分享一啲嘢。

首先,大家去拜之前麻煩先去了解一下呢位 ...

同意~導人向善
關注自閉症兒童

伯爵府

回覆樓主

大宅

講得很好。

男爵府

2018復活節勳章

完成認同你~~~

個人覺得心存善念 已經夠

好多人可能想求好多野~

但我都覺得呢個世界無不勞而獲~

題外話就係 我覺得放生都係一個好白痴既行為

放生之前又唔分人地咸水定淡水~ 同殺生無分別

如果個人本身做得衰野多~ 唔會因為放生左幾隻龜就會變好人~

公爵府

cindyyu73 發表於 17-7-6 16:34
完成認同你~~~

係喎,放生又係喎,若果你 make sure 隻動物係生存到就好,相反,變咗殺生,衰多兩錢!

男爵府

伯爵府

回覆樓主

日日有幾個
食藥都無咁密
好煩膠

公爵府

豬吉 發表於 17-7-6 16:57
日日有幾個
食藥都無咁密
好煩膠

就係咁啦,例如你覺得煩膠咁,已對四面神本身同你自己唔好啦,所以我忍唔住開post講

大宅

回覆樓主:

希望多D人能睇到

公爵府

K20 發表於 17-7-6 17:48
希望多D人能睇到

你幫手推

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

回覆樓主:

我想講可唔可以唔好再講神佛,擺係心到就ok,成日上黎就見人post乜野神,係咪想將呢到變神壇咁去供奉,做人係應該存好心做好事,但係唔係用把口講用腦諗下就當做左

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

認同

公爵府

BREADWING 發表於 17-7-6 18:25
我想講可唔可以唔好再講神佛,擺係心到就ok,成日上黎就見人post乜野神,係咪想將呢到變神壇咁去供奉,做人係 ...

我唔知邊個“發明“網上宣揚當還神,其實咁做引起咗別人反感已經唔係一件好事

大宅

cindyyu73 發表於 17-7-6 16:34
完成認同你~~~

我都覺放生好無謂

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

多謝你出呢個po

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

講得好

公爵府

vivibabyvivi 發表於 17-7-6 18:52
多謝你出呢個po

因為呢種post近日多得唔尋常,我諗咗好耐講唔講,跟住同自己講,再多一個新嘅就出po

首頁

尾頁

跳至