自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

眾所周知智能電話對小朋友嚟講可以係後患無窮,所以我大仔小六啦,都只會比部舊電話佢作打電話之用,而家連部舊電話都壞埋,我地只會比只有打入打出功能既電話比佢上中一,身邊有初小子女既家長問我,得既咩?又剛聽到有個家長話打算個女讀小三就會比佢用智能電話,我苦口婆心話唔好!

點解而家d家長咁架?

侯爵府

回覆樓主:

智能電話可以查字典,可以搵資料,可以學到好多技藝,可以用google map搵路。
我唔明點解要禁止學生用
每人取態唔同
我覺得阿仔用得無問題
打機係要限制
但我也要佢識打機

男爵府

回覆樓主

我囝都係用舊電話,但舊電話已經是智能電話啦!
時代進步慢慢接受吧!

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我女小一已有自己號碼同手機。如能教導正確使用同教導保護自己個人資料,沒有問題。

珍珠宮

beautymimi 發表於 17-7-9 15:58
眾所周知智能電話對小朋友嚟講可以係後患無窮,所以我大仔小六啦,都只會比部舊電話佢作打電話之用,而家連 ...

見好多學生用黎打機多,但又好難避免。

珍珠宮

眾所周知智能電話對小朋友嚟講可以係後患無窮,所以我大仔小六啦,都只會比部舊電話佢作打電話之用,而家連 ...

我仔學校全部入門即繳,返學取返。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

學校好多project要同同學仔一齊做,有時唔係下下都約得齊人,學校小息又唔夠時間做,只好夜晚WhatsApp傾。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

回覆樓主:

人人用whatsapp傾功課,如果你冇智能電話,人地傾好左咩人做邊part,你冇參與討論之餘仲要搵個人打電話同你講返,俾著我都唔想咁麻煩同一組,真係冇電話冇朋友

男爵府

emimi 發表於 17-7-9 16:13
人人用whatsapp傾功課,如果你冇智能電話,人地傾好左咩人做邊part,你冇參與討論之餘仲要搵個人打電話同你 ...

我會同學校講,我仔係冇智能電話既,校風好既學校亦唔鼓勵學生帶電話番學。

我仔有個成績好既朋友,同樣係冇電話。

電話呢樣野易送難收,我唔會欏黎玩死自己。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

中一生無智能手機真係好難架喎, 分組做project/課外活動/練習/班會等呢D全部都要開whatsapp group傾!!!

水能載舟亦能覆舟, 智能電話唔係洪水猛獸, 家長引導最重要。

funfun759    發表於 17-7-9 20:30
yumui61    發表於 17-7-9 16:46

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

青青河邊草 發表於 17-7-9 16:02
智能電話可以查字典,可以搵資料,可以學到好多技藝,可以用google map搵路。
我唔明點解要禁止學生用
每人 ...

係啦,水能載舟 亦能覆舟

瑪瑙宮

有備無患

象牙宮

回覆樓主:

我個仔小五先有自己手機,都係智能電話,因為我要佢whatsapp我同爸爸嘛!我地要返工,whatsapp方便D!至於點樣律電話就要自己管教好小朋友

公爵府

青青河邊草 發表於 17-7-9 16:02
我唔明點解要禁止學生用
每人 ...

我都認同,凡事有好有唔好,我地應教小朋友正確運用智能電話,而唔系禁用,老實講,佢地開始大,點都禁唔到架喇,不如好好教導如何正確使用,等佢地有得着

侯爵府

beautymimi 發表於 17-7-9 16:18
我會同學校講,我仔係冇智能電話既,校風好既學校亦唔鼓勵學生帶電話番學。

我仔有個成績好既朋友,同樣 ...

我朋友女讀女拔
成日小息時update facebook lor
佢話學校無禁止學生用喎
中學直情唔會收學生機添

公爵府

beautymimi 發表於 17-7-9 16:18

我仔有個成績好既朋友,同樣 ...

可能有學校可以帶電話,有d唔可以,我小朋友只有幾歲,我唔清楚
但你會向學校投訴,禁止同學們放學後用whatsapp傾功課?都係果句,你小朋友唔參與討論,同學老師都冇你辦法,但俾著我都唔會同佢一組

伯爵府

回覆樓主:

智能电话系方便打机~~但除了這樣,其他方面也很用得着。查野/小组group/社團group/地圖等。。。如冇~对現今真系不便。甘~当然5洗买什么新型号/貴野,(我小米),,千令蚊啰。亦系佢地朋辈之间的認同和溝通橋樑,要不然他們真的有機比人笑,而令自己小孩自卑冇自信。小学生都还可接受(但我囡死都5用老爺机,因比人笑),升中就…真系換个部吧。因为学校社團/小组…都系用whatsapp通知的。

大宅

回覆樓主

有用唔代表係跩,冇用亦不代表係乖,自己父母選擇比小朋友吧,冇絶對的對錯好壞!!

珍珠宮

回覆樓主

其實只要教小朋友點用就好了
完全禁止真係好難
仲有機會令小朋友有心癮
遲下一接觸,就玩到冇停手了

我地當年岩岩有電腦既時候
我都有親戚父母堅持唔買電腦俾仔女
理由同樓主一樣
但之後一有電腦,真係好似脫疆野馬日玩夜玩
所以又唔使講到電子產品係洪水猛獸咁
善加利用,真係對我地生活好方便

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gracelam 發表於 17-7-9 16:20
中一生無智能手機真係好難架喎, 分組做project/課外活動/練習/班會等呢D全部都要開whatsapp group傾!!!

水 ...

Bingo
我仔自制力較差,我忍到中一,都係要俾個智能手機佢。因全班都有whatsapp連老師都有入group。如果無智能手機真係好另類亦唔方便。

而家好多小學已有網上搵資料網上做功課。電子產品禁唔到。只能教佢適當使用

首頁
12345...6

尾頁

跳至