論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

通常新工人到,house rule 都講明工作時間唔准玩電話。
如果係上學日,佢要6:00起身,晚上9:00可休息。真係跟house rule 既話,佢真係15小時無得睇手機,無休息。
但如果佢新來,唔通我開口叫佢去休息,做完可以坐下?咁又做壞左個頭。
但我大部分時間在家,佢地唔休息既話會勊,慢慢又會變左好似我前任工人咁,拖長d野做,想做少d野。
應該點樣有個balance 呢?

我interview 講明我唔駛由朝做到晚,唔駛無野做拖長扮做野。做完就出來同小朋友玩。我要work smart, not work hard. 仲set左時間表,以免佢拖長。
你們覺得點?

大宅

其實佢一定可以偷到雞玩手機。
如果佢做唒啲野之後偷雞玩手機,我會扮睇唔到。
唔洗出聲叫佢休息,因為佢一定會搵到位去休息,我又會扮唔知。
只要姐姐規管好時間做好哂野,佢其他時間做啲咩我都唔會點理。
通常我姐姐會係小朋友瞓午覺嘅時候去休息,而我自己都會午睡,所以姐姐係該時段會停晒所有手頭上工作,因為佢會嘈到小朋友瞓覺。
總之佢一有錯誤,你一定要即刻糾正,唔需要鬧,坐低慢慢傾你嘅要求。
如果佢做得好,要出聲鼓勵佢,又或者可以買咖啡零食日用品衣服送俾佢。

子爵府

tha 發表於 17-7-22 23:19
通常新工人到,house rule 都講明工作時間唔准玩電話。
如果係上學日,佢要6:00起身,晚上9:00可休息。真係 ...
我工人7點起身,大概10點熄燈瞓
她只負責清潔,我冇俾時間表,任佢自由發揮,我想睇吓佢有冇sense, 會唔會唔叫唔做,so far, 清潔都ok, 要佢改善,都肯跟我方法

佢到屋企,我都冇同佢講每日邊段時間可以休息,但我發覺佢自己會揾時間返房休息,玩電話,我冇話佢,因為,每天重複清潔,屋企真係唔多汚糟,冇咁多嘢做,而且佢態度ok, 冇黑面

我冇返工,但日日會出街,有時5,6點返到屋企,佢係房,7,8點返到屋企,佢已經食咗飯,冲咗涼,可以瞓,但佢唔敢瞓住,佢係房開著燈,我叫佢,佢會出''黎幫手,大概10點,佢會行返出廳,同我講晚安先瞓!

大宅

如果係上學日,佢要6:00起身,晚上9:00可休息。真係 ...

咁好harsh囉,全日工作時間唔俾玩電話,我係佢真係會做到冇心機搏炒算數,佢咁遠來打工,都會掛住家人,做完野玩電話都冇所謂,總不會你15小時不停有野俾佢做掛?

學上面兩位JM一樣,我只給工作時間表,佢做哂自己識揾位抖,玩電話,我從來不干涉,但也不會岀口叫她休息,佢有分寸,有時佢夜晚洗緊碗同仔女玩視象我也由佢,佢洗唔完咪洗天光囉,總之我食飽話之佢。我唯一的要求是佢同我小朋友單獨岀街不可以玩電話,要拖實,如她只和我岀去買餸,佢玩我都不會理佢。

大宅

所以你應該俾工人少少自由,知道做快d有得抖,唔好拖長,反而你見佢得閒,你可以order 佢做其他野同陪玩,而唔係佢拖長做變到周身唔得閒咁

大宅

susupertomato 發表於 17-7-23 11:07
所以你應該俾工人少少自由,知道做快d有得抖,唔好拖長,反而你見佢得閒,你可以order 佢做其他野同陪玩, ...

個point 就係度啦。通常見佢得閒,會俾野佢做。
工人就會諗: 我一得閒,老闆會俾野我做。咁我咪拖長,望落好似做緊野咁,咁佢咪唔會俾野我做囉!
我上手工人就係咁。

大宅

tha 發表於 17-7-23 11:39
工人就會諗: 我一得閒,老闆會俾野我做。咁我咪拖長,望落 ...

講真佢有幾多野做要做幾耐我地點會唔知,不過我做法係,只要做好我要求的事,佢可做自己野(玩手機,午睡),以我家為例,湊一個小朋友,煮三餐,做清潔,有幾忙丫,佢做野就正常速度既,通常上午做好哂清潔,每天下午基本都可以抖兩,三個鐘,不過佢都好醒目,唔係一次過訓兩個鐘,佢咪慢慢整下餸,整好又hea半個鐘玩電話,又再做下ad hoc 野(抹玩具,洗風扇,執衣櫃呢d唔駛日日做,同做遲一、兩日都冇所謂既野),跟著又hea一陣咁先煮晚餐。

不過好睇工人本身,你之前兩個咁,今次新工人未必都係咁既,或者你俾左時間表佢,寫明幾點至幾點做什麼,起碼佢知道9:00-9:30係拖地,唔係拖到你11:00都未拖完

大宅

tha 發表於 17-7-23 11:39
工人就會諗: 我一得閒,老闆會俾野我做。咁我咪拖長,望落 ...

其實佢做完時間表既野,我唔會因爲見佢得閒就了d野岀黎要佢做

大宅

susupertomato 發表於 17-7-23 13:06
其實佢做完時間表既野,我唔會因爲見佢得閒就了d野岀黎要佢做

之前個工人無時間表

大宅

susupertomato 發表於 17-7-23 13:02
講真佢有幾多野做要做幾耐我地點會唔知,不過我做法係,只要做好我要求的事,佢可做自己野(玩手機,午睡 ...

就係見之前個d咁,今次唔想咁。又怕自己開始時set得太嚴。想有個balance.

大宅

tha 發表於 17-7-23 18:03
就係見之前個d咁,今次唔想咁。又怕自己開始時set得太嚴。想有個balance.
...

試下俾個可行既時間表佢,上網大把你抄。開頭嚴d, 先小人後君子,好過你開始好鬆之後執正,佢做落就自己識走位啦。

大宅

tha 發表於 17-7-23 18:03
...

Good luck to you

侯爵府

回覆樓主:

我係ftm,工人工作時間7am-9:30pm,合約講明工作時唔可以用電話,佢成日偷偷地用,唔駛比佢自由休息時間,佢哋天生識揾位休息偷雞。

大宅

susupertomato 發表於 17-7-23 18:16
試下俾個可行既時間表佢,上網大把你抄。開頭嚴d, 先小人後君子,好過你開始好鬆之後執正,佢做落就自己識 ...

我就係諗住開頭嚴d. 但又驚嚴得滯嚇走左佢,所以先出呢個post 問下。

大宅

ninachu 發表於 17-7-23 18:32
我係ftm,工人工作時間7am-9:30pm,合約講明工作時唔可以用電話,佢成日偷偷地用,唔駛比佢自由休息時間,佢 ...

合約唔係用standard 藍色個份?可以再加工作時間唔俾用電話架?

男爵府

回覆 tha 的帖子

你上手個個做左幾耐?

侯爵府

tha 發表於 17-7-23 23:44
合約唔係用standard 藍色個份?可以再加工作時間唔俾用電話架?

我份合約係新加坡,唔係藍色,合約加入條例工作時不可用手機

子爵府

回覆 tha 的帖子

我幾個新工人到,都沒有甚麼house rule,都咁大個人自己應該知點做,唔知的話再調校。我會講明工作完,可以玩電話。工人新來,通常都會好勤力不斷做,我會開口叫佢去休息,做完可以坐下。有下午茶或食水果會一齊食,睇電視都會一齊睇。

大宅

readymama 發表於 17-7-23 23:46
回覆 tha 的帖子

你上手個個做左幾耐?

3年幾

男爵府

回覆 tha 的帖子

都算耐。即你都不是一個太harsh 既老細

首頁

尾頁

跳至