自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

跑馬拉松辛苦,但都總叫有終點,知道幾時跑完。
爬山辛苦,但都知道仲有幾高就爬到上頂。
但而家我既生活.... 唔係,應該係生存先岩
我每日就係返工,放工食飯,瞓覺,第二日返工,星期日休息為左準備星期一返工
返工太辛苦,但都無得話停落黎,因為要食飯
但食飯係為左咩? 就係為左活落黎,第二日可以返工.....
我諗唔到生存既意義

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我朋友份工搵都幾多錢架,但壓力大時間長,由未結婚做到個仔出世就突然冇做

佢同我講《我返工就係為生活,但攪攪下,我返工就冇左自己生活,大佬呀!為乜要咁?我唔想,所以我走》

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Letitgo 發表於 17-7-27 09:08
但而家我既生活.. ...

個個都係咁,今日lunch 食好d..開心下

珍珠宮

人生的終點咪就係死囉.
都市人的生活都係咁, 悶.
所以我好enjoy旅行或出trip時一有機會的漫無目的閒遊.
仲有weekend宅在家煲劇睇書種花賞雨嘆咖啡.

pandafatfat    發表於 17-7-27 09:18

珍珠宮

losttoa 發表於 17-7-27 09:16
我朋友份工搵都幾多錢架,但壓力大時間長,由未結婚做到個仔出世就突然冇做

佢同我講《我返工就係為生活, ...
你朋友醒覺得好快, 知道自己真正追求的是甚麼.好多人以工作上的成就為人生目標, 最終發現如夢一場.

水晶宮

2018復活節勳章

白毛毛 發表於 17-7-27 09:25
你朋友醒覺得好快, 知道自己真正追求的是甚麼.好多人以工作上的成就為人生目標, 最終發現如夢一場.
...

佢係因為個仔個人先醒左

大宅

其實仲有好多美好既野,吾淨止工作,愛情朋友家庭個人興趣....仲有好多空間,睇你點安排你既人生=] 可能目前目標係錢,所以令你甘辛苦...過多年轉個目標,或者會開心D?

珍珠宮

是否辛苦好係在乎每個人唔同既經歷......同一件事情每個人感受都唔同....
人生要學懂2件事....有阿Q精神同苦中作樂....

珍珠宮

做人係辛苦,
所以一定要取得平衡.
每個人,一定唔會只有快第,一定有苦,

大宅

我的育兒心得勳章

子爵府

人生苦短
甜品吃先

搵啲鐘意嘅野做下
有時係俾自己任性一下

平衡下
苦樂參半記係人生囉

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jojoplanet 發表於 17-7-27 09:30
是否辛苦好係在乎每個人唔同既經歷......同一件事情每個人感受都唔同....
人生要學懂2件事....有阿Q精神同苦中作樂...

AGREE
樓主係時候要諗下, 呢份工係咪搞到你太大壓力?
我明白, 為了生活, 唔係話唔做就可以唔做, 轉工/行 就可以即轉.....
不過, 當呢份工開始令到你「透唔到氣」, 壓力大到, 你個人好灰好沉, 甚至抑鬱。
咁生命遠比金錢重要。
去到咁既地步時, 點都要轉工喇。

如果又未到咁嚴重地步, 只係呢排個人好灰, 就唯有自己苦中作樂下。
搵下/諗下有咩可以令到自己開心。
生活唔一定要好有意義, 做多D令自己快樂既事, 令自己生活有多D色彩。
其實一個人快唔快樂, 真係在乎心態, 開心時, 好簡單食個麵都會開心,唔開心時珍饈百味都唔開心。
樓主加油~!!! 希望你盡快搵到你生活中的一點甜。

Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

是是但但 發表於 17-7-27 09:49
AGREE
樓主係時候要諗下, 呢份工係咪搞到你太大壓力?
我明白, 為了生活, 唔係話唔做就可以唔做, 轉工/行 ...
對....曾經我都因為自己同老公工作好大壓力....做/唔做, 覺得唔做找唔番呢份人工生活上會有變化...想來想去沒出路咁..........但當去到覺得括出去...真係頂唔順就走出條路先, 或者出面仲有第二條呢...當我想通這點....人都輕鬆咗..

是是但但    發表於 17-7-27 09:56

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

做人就係咁。

衣食住行,跟本個次序排錯哂。

係香港,住 、食、行,衣, 咁先啱。

未有樓嘅,要為住攪掂先(已經係講緊普羅大眾嘅住屋)。

當層樓係自己,都仲要搵錢開飯。

我相信大部分人都係咁。

樓主,加油

水晶宮

回覆樓主:

因為你生活元素得3樣,反工,食飯,訓教

為你生活增添點多元素變化,可以做運動,做義工,學樂器,旅遊,行街,睇戲

公爵府

回覆樓主:

人生係苦,但要懂得苦中作樂 ,
有人呢點樂係小朋友,有人係貓狗,有人係煮野食,有人係運動,希望你好快搵到呢點樂 ,加油

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

人生係咁架啦,我地生活係香港已經好好架啦,唔開心就請假relax下,差完電就返工。我都將近完成我個long vacation,要揾野做啦!

公爵府

我同你一樣咁消極 心知是性格問題 但無奈改變唔到
唯有諗 這個世界還有人需要自己 所以唔死得
以前為照顧父母 現在為子女
有一點當無人再需要我 我可能無哂生存意義

男爵府

回覆樓主

所以一定要自己錫自己多啲, 做多啲自己鍾意嘅嘢

侯爵府

我都有想這個問題,人生是人在世的歷練,也是一種修維.

首頁

尾頁

跳至