夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢地仲係同事,會日日見到!

別墅

JustForty 發表於 17-8-2 23:42

和我一樣!

大宅

先處理自己先,自己情緒穩定,有足夠能耐同佢打持久戰,意思係無論佢斷吾斷,你日後想吾想同佢一齊,你身心都可以應付。

子爵府

先處理好自己,還要看你丈夫的回應,畢竟關鍵因素在他是否想挽回你的信心。現階段你根本做不到應怎樣原諒,因你自己恐怕都不清楚未來的路應怎樣走。離去很痛,但留下需要更大的力量。所以先想清楚你自己想怎樣做?丈夫的態度也很重要。婚姻是兩個人共同努力維繫才可以走下去。

mc <()>

民房

睇自己個心仲有幾愛距,愛距的話,就選擇繼續觀察距的表現,然後慢慢淡忘!過程會係好痛苦,過得就會好!心裡面無距或者心淡到過唔到自己,就考慮其他因素,例如小孩,經濟等適合不適合即時離開

男爵府

過來人揮手區
首先,心理調整:
唔好驚唔好亂
你自己有冇返工呀?
衰D諗,佢可以溝女,你都可以溝仔
行出黎, 有樣, 銀包, 有錢, DONE
你有自信,C6係會FEEL到會見到
佢自然唔敢亂黎

之後,用心留意佢既情況
個心係咪响你度, 好易知
如果一group人食飯但對方同場個D, 無謂呷D小醋
除非佢收收埋埋, 無啦啦同人2個食飯or whatsapp個d

相處上,唔好成日針住佢出軌呢樣單單打打
你同得返佢一齊,而佢行為又正常
就無謂撩出黎搵交嗌
嘗試一齊多d出去活動下

初頭係返埋一齊, 係好辛苦
我個陣直頭想散, 分開就算
最緊要佢有心對你, 一齊捱得過
去個旅行, 係幫助好大

最後,我自己個CASE係
C6自己要求轉工, 換環境
我當然樂見其成

加油jm!
有需要可pm我傾計

大宅

卡爾 發表於 17-8-3 08:35
先處理自己先,自己情緒穩定,有足夠能耐同佢打持久戰,意思係無論佢斷吾斷,你日後想吾想同佢一齊,你身 ...

我情緒起伏好大,尤其係先生要OT嘅時候

翡翠宮

佢有誠意自然會比你感覺到
佢無誠意你咩都感覺唔到, 即係佢根本唔想留底; 咁你無咩好做.

大宅

mc 發表於 17-8-3 08:43
先處理好自己,還要看你丈夫的回應,畢竟關鍵因素在他是否想挽回你的信心。現階段你根本做不到應怎樣原諒 ...

我都覺得佢要做多D野去輓回我嘅信心,我要求佢交帶D,同我報告多D佢嘅行蹤,但佢無做,每次都要我問。講已經講過,再講又好似我要求太多咁。

大宅

yui1625 發表於 17-8-3 09:26
過來人揮手區
首先,心理調整:
唔好驚唔好亂

你用左幾耐去"變正常"呀?

男爵府

JustForty 發表於 17-8-3 10:22
你用左幾耐去"變正常"呀?

大概2-3個月左右
去左一次旅行返黎
感覺真係好好多
不妨試下!

珍珠宮

回覆樓主

揮手

件事到今日過咗年半,維持係分居狀態,既然離唔開我而家索性唔理,暫時未見異樣,到自己再平靜d就一係比佢返黎一係離婚,基本上而家都冇乜所謂

大宅

yui1625 發表於 17-8-3 10:33
大概2-3個月左右
去左一次旅行返黎
感覺真係好好多

咁你中間點處理自己情緒同點面對佢?

大宅

Rubik 發表於 17-8-3 10:35
揮手

件事到今日過咗年半,維持係分居狀態,既然離唔開我而家索性唔理,暫時未見異樣,到自己再平靜d就一 ...

未見異樣係?係指佢已經同小三無野?

珍珠宮

JustForty 發表於 17-8-3 11:31
未見異樣係?係指佢已經同小三無野?

我個case係當初發現後佢揀小三的,所以即刻搬走咗,玩咗半年就話想返黎,咁我咪話你要救最基本你都要同小三分手麻,再比d誠意先得架。。。。

咁咪睇佢d誠意睇到而家囉,其實冇乜架,但我都唔駛靠佢咁咪睇我自己

我只可以話出軌前佢電話任check,gps任裝任睇,出糧全繳,每日報到。。咁又如何?咪又係有時間出軌?所以我永遠唔會知佢同小三處於咩關係,你問我想睇咩誠意我自己都唔知!!而家都係憑自己感覺過日子

子爵府

回覆 JustForty 的帖子

男人被發現出軌到他說仍然要這個家,他初期是懷著內疚旳心,
願意報告行踪甚至會比以往更加有耐性地面對太太,
但是時間久了,
男人就會覺得他都己經說回頭了,
也做了相應的行為,
他開始會覺得太太的不停查問變得不可理喻,
你的情況也一樣,
你想丈夫報告多些行踪,
但在他的肚度只會覺得你還是不相信他,
他會覺得如果滿足你的想法,
明天你會有更進一步的要求,
所以他會選擇不理,
還有一點是慢慢出軌的內疚感會被他自我說成是沒有錯,
因為男人的想法是出就算是做錯了,
但他只不過犯了所有男人都會犯的錯,
他沒有像其他男人不理頭家己經是好好了…

所以先要處理好你自己的情緒,
老實說如果一個人要騙你,
他就算把行踪都告訴你你也未必會相信,
因為你和他之間信任的鏡子已破,
加上那個小三仍肋然是在同一間公司工作,
你的懷疑和不安不會因他一再作出甚麼說法或保證而消失,
問題本身在於你根本對他沒有信心,
要挽回他的心是需要時間,
人的感情不是可以說收就收,
所以焦點仍然要先放在你們之間的關係上,
想想夫妻之間的問題?
想想應怎樣增加大家的溝通和了解,
怎樣去修護已破損的感情?
怎樣去重新建位信任?
只要你們的感情回復了,
那才有動力令男人自動自覺去作出選擇,
讓他明白甚麼人是不可以失去的…
這條修補的路是很漫長和痛苦的,
因為你的心魔會不停去令你傷心和猜疑,
不安和恐懼,
所以先要強大你自己。
mc <()>

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

你C6 6月時向你提離婚,當時話冇第三者,即是係大話?現在佢同第三者斬纜未呀?佢現在又選擇留低?

大宅

o_____o 發表於 17-8-3 11:54
你C6 6月時向你提離婚,當時話冇第三者,即是係大話?現在佢同第三者斬纜未呀?佢現在又選擇留低?
...

佢話要離婚係同我溝通唔到。。。唔關第三者事。。。咁我承認我地有問題,第三者只係外力。

2個月之後比我發現真係有第三者,佢話已經無野。佢話我地屋企搞到咁仲可以有咩野。。。

因為「溝通唔到」嘅問題仍然存在,lee段時間都唔可以心平氣和傾,所以我覺得佢好驚同我「溝通」

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

記得覆過你,所以睇返你舊post,當日你話C6好痛苦咁叫離婚,
唔似有第三者,
現在終於証實左嗎?

你C6之前叫離婚,現在又唔離?
事情發生冇幾耐,
邊有咁快斷到小三,
我認為佢係兩邊拖住,
未決定要邊個,
等邊個煩就飛邊個。

你仲愛C6,
就先改善你和C6關係,
上個post見你明顯疏忽左C6,
你做返BK jm教你的,
可能可以擊退小三。

大宅

soso1227 發表於 17-8-3 12:16
記得覆過你,所以睇返你舊post,當日你話C6好痛苦咁叫離婚,
唔似有第三者,
現在終於証實左嗎?

係,已經証實有小三
Lee一刻,我只可以當佢地真係斷左

唉!可以點修補關係?我地兩個都受左傷咁,唔識點樣從新開始

首頁

尾頁

跳至