論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都知人地都係打份工,唔好咁大期望,而且我呢份工又唔好打,要睇住我唔聽話的媽媽,OK 咁我比多D錢請個所謂護理員...我都唔敢叫佢做咩,大部分家務都我做,連佢床單同衫我都幫佢洗埋,時常買好野給我媽吃我唔食都一定預佢,我只求我媽有三餐溫飽,原來都咁難。最近發覺佢時常煮罐頭比我媽食,佢係自己買收埋係衣櫃以為我唔知。我買到成雪櫃都係魚和菜,好耐先煮少少少少,真係想唔煮定比佢地都唔得。
我唔知點解要咁對我,我份工已好忙,返到去仲要睇住我媽,等佢地訓晒先做家務和洗衫,而家仲要連少少時間都唔比我訓,我好想死﹗

大宅

炒左佢

大宅

ruby_lam1024 發表於 17-8-7 22:31
炒左佢
我舊年十月開始搵工人搵到而家,我剛剛先返返工一個月 =(第一個等成兩個月批左VISA 先話唔黎,又等二個月,果個做個幾月唔做,日日黑我面又鬧我,好喇又等兩個月,來了這個.....
我怕我好快忍唔住發火..
睇黎我好快又要辭工

大宅

我都想辭工,自己湊返個女...
而家個工人都激到死下死一卜

伯爵府

有能力請多個嗎?

大宅

ruby_lam1024 發表於 17-8-7 22:48
我都想辭工,自己湊返個女...
而家個工人都激到死下死一卜
如果可以都唔會請,個個都一樣,激到你死,無奈我得一個人,唔返工到我老左乞食,唉,好很煩

大宅

sasatt 發表於 17-8-7 22:58
有能力請多個嗎?
我家好細,而且請一個我已覺得家不成家,我只要求煮兩餐姐,其他家務都我做晒了..佢人工成五千蚊﹗
我有諗過出多四千蚊請個鐘點每日黎兩個鐘煮飯,心諗不如我唔好訓煮定好過﹗

333s    發表於 17-8-8 09:23

象牙宮

pylau 發表於 17-8-7 23:16
我家好細,而且請一個我已覺得家不成家,我只要求煮兩餐姐,其他家務都我做晒了..佢人工成五千蚊﹗
我有諗 ...

如果只要求煮兩餐 :

A. 熟食的, 加个青菜。
B. 己腌好味的肉类
C. 買 電家廚來 幫自己。

1. 氣炸煱 : 煎, 炸, 烤, 炒, 烘烤 烤鸡 烤机, 薯条、烤鸡、蛋糕、面包、烤鱼
不用看火。又不用對住明火, 熱死。
2. 電煮鍋 : 煮, 蒸, 炆, 炖..... 自動斷電。
3. 自動吸塵。
人人有手尾。自律D。

甘, 家務就少了好多了。人也會輕松。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆 pylau 的帖子

有無諗過放媽媽去安老院, 有專人照顧比工人還好

大宅

333s 發表於 17-8-7 23:29
如果只要求煮兩餐 :
家務我都無咩要求,每日基本掃下地洗廁所,拖地那些大工程我星期六先做,洗衫我日日洗都算啦..我只要求睇住我媽和煮兩餐,又唔係要求好豐富,都係要一魚一菜,唔駛半個鐘煮好,咁都唔得唯有我煮埋佢吃啦,唔阻佢慢慢玩電話

大宅

hoyimhung 發表於 17-8-7 23:31
回覆 pylau 的帖子

有無諗過放媽媽去安老院, 有專人照顧比工人還好
唔可能,我媽好易跌倒,去安老院會比人綁住,佢會成日喊的

子爵府

pylau 發表於 17-8-7 23:57
唔可能,我媽好易跌倒,去安老院會比人綁住,佢會成日喊的
見到你出返嚟報告近况,都覺得你好辛苦!
JM 忍耐吓,睇開d, 放鬆心情!你冧咗,你媽仲凄涼!

個菲好衰格,食罐頭!收埋!

咁自己辛苦d, 每日安排膳食,自己設計菜單,叫佢煮,佢哋懶得諗,懶得煮

333s    發表於 17-8-8 08:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pylau 發表於 17-8-7 22:23
我都知人地都係打份工,唔好咁大期望,而且我呢份工又唔好打,要睇住我唔聽話的媽媽,OK 咁我比多D錢請個所 ...

炒咗佢請過嗰 。

大宅

回覆樓主

罐頭 個菲有份食嗎?Set 個 cam 對住阿媽

朝朝 放要煮的餸出嚟,講明要煮甚麼 。
你態度 強硬d,唔跟指示 會炒
我有 cam 証明 佢唔肯跟著做,不會賠!

再衰d,同佢上 勞工處,唔好去 agent
解釋比佢知,咩情況下,
如果沒有執行 僱主比的 instruction,
是她理虧。

大宅

細姐姐 發表於 17-8-8 00:55
見到你出返嚟報告近况,都覺得你好辛苦!
JM 忍耐吓,睇開d, 放鬆心情!你冧咗,你媽仲凄涼!
_
多謝你﹗總有你鼓勵﹗

我相信我煮埋佢食會更開心,基本上都唔駛點諗煮咩,之前我問佢鍾意食乜,佢話魚,咁老人家多吃魚都好,我買都成雪櫃都係魚..仲有好多種類的菜、瓜等。我返工前一個月,每天都是我煮兩餐的,都係好簡單清淡的魚、肉、瓜菜、豆腐,佢初頭都有跟,後來我工作忙見唔到佢地食咩晚餐,見雪櫃D餸又無咩少到,我怕佢唔啱食有叫佢鍾意食咩就買返黎煮,原來係煮罐頭

侯爵府

唉!看到也慘。

agent 有什麼說?

我也有買罐頭,方便我爸隨時"發癲"時,姐姐快手快腳開飯。但一星期只能吃1-2 次(沙甸魚,其實是很有益的食物)。

其實,長者的餸好簡單(無糖尿計); 蕃茄蛋/ 蕃茄豬肉/ 茄子/ 蒸魚/ 蒸雞/ 粥等等。因為她們不能行動自如,食量一定要小心控制,否則,長肥了更加難照顧。

原來妳這些"貴"價護理員,也是這個質素。我將來也不會去找了。

希望妳盡快"搞掂"妳家"公主"吧。她幾爽皮,$5000人工來嘆世界。

333s    發表於 17-8-8 08:46

大宅

回覆樓主

我做得出,用一張紙 清楚列明每天 做咩工作,

例如:煮飯幾多歺,幾小時?洗地幾小時?
洗衫幾小時?餵飯幾小時?同婆婆冲涼幾小時?
抹枱、洗廁所幾小時?

叫煮的,冇依規定煮,會當冇煮;
冇做的,會扣錢,我會 按比例 當no pay leave !

同佢聲明,佢在這家存在的唯一原因 是因為 婆婆。

我唔明 點解你幫工人 洗衫,
我估BK 裡的僱主,沒有幾個會這樣做。
主是主,傭是傭,
你返工,你老細會否幫你 沖茶,服待你,
幫你買飯?
(這些小動作,
會比工人 誤會你 是負責 serve 佢)

333s    發表於 17-8-8 08:33

大宅

fishchow 發表於 17-8-8 01:16
罐頭 個菲有份食嗎?Set 個 cam 對住阿媽

朝朝 放要煮的餸出嚟,講明要煮甚麼 。
我有CAM 對住媽,但好難睇到食咩。但上星期有日我放平日,但我扮返工出左去,佢同我媽去中心,我中午返到家見雪櫃成大碟午餐肉,夜晚唔見左﹗今日又係垃圾筒發現個沙甸魚罐頭,佢應該有份食,估唔到佢寧願自己出錢買罐頭都要多D時間玩電話,我真係無言﹗我仲可以點?一係出多幾千請鐘點來煮飯,一係我煮定﹗我媽要減肥的,但佢這兩個月肥左十磅﹗
我之前有將d魚呀肉呀放在雪櫃下格解凍方便佢煮,佢初頭都有煮的,而家係擺足幾日都唔煮,等到星期六日我自己煮返﹗我成日買菜返黎怕佢地唔夠食,都徒氣,煮少少,我唔知點食,如果星期六我煮飯的時候煮勁多菜佢又食架喎﹗

_

大宅

hker 發表於 17-8-8 01:37
唉!看到也慘。

agent 有什麼說?

我也有買罐頭看門口,也是以防我媽唔聽話時可以快速開飯,但我日日見我媽無事時佢都係坐係度玩電話,玩足成日。你說得對,老人家的餸真的很簡單,唔駛半個鐘可以煮完,魚、菜、豆腐、蛋。沙甸魚雖然有益,但始終罐頭食物,我媽又超重,我唔想佢食咁多,日日咁食我而家知點解佢這兩個月肥左咁多

我應該點同AGENT講呢?

大宅

fishchow 發表於 17-8-8 01:40
我做得出,用一張紙 清楚列明每天 做咩工作,

例如:煮飯幾多歺,幾小時?洗地幾小時?
因為我這個是所謂的護理員,話是有甚麼急救證書等,專門照顧老人家、病人等。
我媽容易跌倒,又有腦退化,成日唔知自己做唔到自己行好容易出事,我怕阿姐行開做野佢會跌或亂食藥。
我有比張工作時間表佢跟,全部都係有關我媽的活動,例如幾時做運動,幾時比藥佢食,比生果、果汁佢,沖涼等等,佢都唔跟,我知我媽有時唔聽話唔做運動,我都無法。但其他如食生果都係我整定D佢先跟

首頁

尾頁

跳至