自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

62走左幾年,c6既亞哥好似冇乜責任感咁……屋企有事又唔多理 冇理由作為細佬既c6出聲架

都係個人/性格問題

公爵府

michelle071180 發表於 17-8-30 18:39
62走左幾年,c6既亞哥好似冇乜責任感咁……屋企有事又唔多理 冇理由作為細佬 ...

樹倒猴子散。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

大把家族係咁~
有著數就長兄為父分大份
有鑊就卸俾啲細
精人出口"點"啲笨人出手「夾大份」

starrymama    發表於 17-8-31 17:19

珍珠宮

michelle071180 發表於 17-8-30 18:39
62走左幾年,c6既亞哥好似冇乜責任感咁……屋企有事又唔多理 冇理由作為細佬 ...

有啲人好怕理事!

wcpcelia    發表於 17-8-31 12:20

珊瑚宮

現在無"長兄為父、長嫂為母"喎

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

12312 發表於 17-8-30 18:48

係囉,宜家邊有呢支歌仔架

伯爵府

回覆樓主

古裝片咩仲「長兄為父」

yumui61    發表於 17-8-30 22:28

伯爵府

回覆樓主:

如果阿爸好後生就走 阿哥要幫手撑起頭家都有呢個講法 兄弟姊妹都成家立室 好少會咁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

12312 發表於 17-8-30 18:48

唉……咁身為大仔都應該比下意見,參與下屋企既事,唔好乜都唔關佢事咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家好少有長兄為父架喇。

我親眼見過,係有錢嗰個話事,(但出錢就兄弟平分喎)。

有次長兄做得唔啱有錢細佬心水,畀有錢嗰個講粗口閙。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

Gi-leung 發表於 17-8-30 18:55
如果阿爸好後生就走 阿哥要幫手撑起頭家都有呢個講法 兄弟姊妹都成家立室 好少會咁
...

咁又係,可能佢個為人係咁喇……乜都冇所謂冇要求

禁止訪問

珊瑚宮

michelle071180 發表於 17-8-30 18:57
唉……咁身為大仔都應該比下意見,參與下屋企既事,唔好乜都唔關佢事咁
...

什麼事先?
勞心勞力、錢銀有關?
吃力不討好呀。

(當然要看下平時什麼關系呢)

(如果你們忍吾到口,未照出聲囉)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

另一單好D﹗有錢嗰個排第二,佢話晒事,因為家族出錢佢一係出晒或出大部

分,而且,佢肯供個姨生女去英國讀大學添。

所以佢話事,無人有異議。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

回覆樓主:

下,兄弟姊妹係平輩

長兄為父,你預備供養他照顧他嗎?

古法可依,不過一依便要依全套

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我老公真係長兄為父架,99有咩要整都係搵我老公,姑仔結婚,我同老公係分開坐,因老公要代替老爺果份,佢坐主家席,我同叔仔姑奶同佢地老公老婆坐到最尾果圍

水晶宮

mini1204 發表於 17-8-30 19:02
下,兄弟姊妹係平輩

長兄為父,你預備供養他照顧他嗎?

但佢太冇主見喇,99話佢意思/有咩睇法都一笑置之

侯爵府

以前夠話個新抱要服侍個家姑到死為止啦。宜家同呢啲長兄為父concept out嗮啦。

男爵府

flori 發表於 17-8-30 19:22
以前夠話個新抱要服侍個家姑到死為止啦。宜家同呢啲長兄為父concept out嗮啦。 ...

認同。

村姑 亞Bee

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

而家邊有長兄為父?而家d人真係會咁尊長兄、視長兄為家族中家長嗎?

大家同輩算了,佢唔鍾意出主意,咪其他兄弟姊妹出lor,況且樓主99仲在生,問99主意嘛

首頁

尾頁

跳至