自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

小六Band 1c- 2a 成績,會唔會全力谷成績?
停課外活動(一星期三個),去補習(現在沒補)?

男爵府

如果想考好D哽係要谷,但要同小朋友傾下佢肯唔肯接受。

但其實我覺得遲左D,正常想谷,至少要暑假就開始。讀書唔係淨係靠補習(雖然我仔都有補),但平常KEEP住每日溫習更加重要。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你想佢做大塘的小魚或小塘的大魚。如入了b1,成積常在班尾,会好有挫敗感。如因此失去讀書的興趣,自暴自棄又如何。不如入2a,做最叻那一群。

如要谷恒先入到b1,入了焉知非禍。

wcpcelia    發表於 17-9-7 16:12

珍珠宮

畀面勳章

睇小朋友資質啱升咩band學校, 唔好為入b1而入b1

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 17-9-7 14:35
你想佢做大塘的小魚或小塘的大魚。如入了b1,成積常在班尾,会好有挫敗感。如因此失去讀書的興趣,自暴自棄 ...
呢樣真係要諗下,我囡有幾個小學同學就係,勉強入到英中讀得好辛苦,有個差D 要留班!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 17-9-7 14:35
你想佢做大塘的小魚或小塘的大魚。如入了b1,成積常在班尾,会好有挫敗感。如因此失去讀書的興趣,自暴自棄 ...

呢個正係我擔心既...補習老師都係咁講....我仔仲係好BB又固執...無乜自覺動力, 自理同時間管理又差.
補習老師話男子係F1-2時都比較難追到女仔既成績, 成個人會無晒自信心.但如果入到B2A可能佢會有自信到F3發力就得.

大宅

作為父母緊係想谷啦!
但都要睇下小朋友嘅資質,同埋問下佢自己嘅意願架!

象牙宮

回覆樓主:

唔會,太谷好辛苦,仲有中學點捱

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

從來無補習忽然咁谷小朋友頂得住嗎

男爵府

回覆樓主

問下小朋友意願啦!當年我都係同阿女傾,睇佢想入band1定band2,結果佢係選擇band 1!

公爵府

janice_BB 發表於 17-9-7 13:46
...

我會試下補習,如果都2a咪入2a.
有時男仔入左中學先發力的.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

盡人事, 做父母緊係想佢努力加油, 但若然唔逼得都無辦法.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

都要睇小朋友性格同意願

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

睇你自己咩要求
小朋友咩質素。老實, 唔係谷就ㄧ定得, 小心反效果

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔一定要補習,不過,要睇緊 d, 唔好攪到比其他人追過,變左2b 以下 就唔多好, 就算入 band 2 學校都想去英文班嫁 ma
總有離別的時候

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

谷一定有用

水晶宮

...
仲有唔夠2個月就考呈2,而且中英数講底子,日日補都未必可以突飛猛進,另外科常識就話可以靠記,但只係x6
講真,如果真係想升B a n d,係佢本人都想,冇話唔得。只要熟知學校出題模式,重點訓練答題技巧係o k的。等佢穩坐B1位後,慢慢再打穩個底,是可以的。

但又唔好盲目要入B1中學,你哋傾下啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你小朋友乜性格先??
1C - 2A...你覺得佢到頂未?
小朋友又覺得自己到頂未??

有時唔係你話谷就谷...
要睇小朋友谷唔谷得...
同埋要睇小朋友天資的...
佢能力到左頂..你一星期補足7日都係咁上下...好難再進步...

重要入B1學校好..定B2學校好..
都要睇小朋友性格...
如果佢能力未到頂..只係平時HEA左D...又愛面子...
咁B1學校中...因愛面子...見自己成績排名比小學差咁多..
會醜會有動力令佢HEA少D...努力D..做好D..
最緊要SURE佢能力真係未到頂...同埋佢要受得壓..樂天..
如果佢唔受得壓的...個人多愁...就B2好啦...

又如果1C-2A..已經係佢既頂...佢平常已經做得好好...
咁就2A啦..等佢由頭帶到尾..有成就感...有自信多D會好D

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

...
呢個位置最難攪喎~最怕估錯banding

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

佢谷到當然會盡谷,依家已經轉入直路,個個家長一定力谷小朋友架喇,力保band 1內

首頁

尾頁

跳至