自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友剛剛小一,今日睇手冊老師寫住請帶齊文具,我就奇怪明明有帶齊啊我就問囡,佢話擦膠比做隔離的同學捏爛著扔啦,我話你擺筆盒入面佢就攞唔到啦,我囡話老師要求將擦膠擺檯面哦,然後仲同我講原來呢個同學成日將我囡的通過告或者文具擺落地下,囡話同老師講過,老師話過佢,佢都系甘,有時上堂佢都系甘頑皮,我囡就要去撿地上的東西無法專心聽課,因為和呢個同學系兩張台拼埋,我想寫信同老師反應下呢個情況,但又怕老師覺得我小題大作

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

再觀察多一陣子,再係咁就直接向老師要求調位

wcpcelia    發表於 17-9-18 15:13

用戶要求終止服務

回覆樓主:

打去同老師講調位。
我小朋友同學嘅家長試過。佢開學頭幾日發覺隔離位成日騷擾佢仔,撩打交。佢打去同老師講要調位。唔駛擔心咖

伯爵府

baobao520457 發表於 17-9-16 23:00
小朋友剛剛小一,今日睇手冊老師寫住請帶齊文具,我就奇怪明明有帶齊啊我就問囡,佢話擦膠比做隔離的同學捏 ...

打電話俾老師
盡快調位!

男爵府

db7mu23 發表於 17-9-16 23:04
打電話俾老師
盡快調位!

我無班主任電話,系咪寫信星期一叫小朋友比班主任都得呢?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

同老師傾傾,問清楚老師上堂的情況係點樣先再算,而家只聽你囡講,唔夠客觀

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

唔係小題大做、只係做媽媽既作出合適既手法去保護自己個女,無咩問題⋯⋯
直接同老師講,都返左學兩星期多,唔好再因爲呢d事情影響到阿女返學。

別墅

回覆樓主:

要求調位啦!

男爵府

melody228 發表於 17-9-16 23:07
問清楚老師上堂的情況係點樣先,而家只聽你囡講,唔夠客觀

明白,其實我囡返學第二日返來個擦膠就系爛的,因為剛開學全部都系新的,我問囡點解會甘,佢已經同我講系旁邊的同學仔捏爛著兩半,我信我囡不會講大話,因為佢一直都好愛惜自己d野,我會嘗試再瞭解下

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

打返學校搵老師,梗係要快,佢成日破壞你個女嘅嘢,老師重要話佢冇帶齊嘢,要了解清楚。

伯爵府

回覆 baobao520457 的帖子

小學生必定會發生...教自己小朋友自己處理會好啲....唔好下下要父母出面好啲.

別墅

回覆樓主

試下教小朋友處理: 先同隔離位講清楚,唔得就告俾老師聽。最後都唔得試下打去學校,解釋小朋友有帶齊文具,但佢話xxxc, 然後講自己都唔肯定實際請況,請老師幫手留意。唔好寫信,白紙黑字被人感覺係好大件事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

baobao520457 發表於 17-9-16 23:07
我無班主任電話,系咪寫信星期一叫小朋友比班主任都得呢?

可以呀!夾張memo喺手冊叫老師打比你喇!

男爵府

pumpumpurin 發表於 17-9-16 23:11

小學生必定會發生...教自己小朋友自己處理會好啲....唔好下下要父母出面好啲. ...

如果佢系4/5年級,我一定會叫佢自己處理,因為剛剛一年班我相信佢自己未必處理的到

大宅

baobao520457 發表於 17-9-16 23:00
小朋友剛剛小一,今日睇手冊老師寫住請帶齊文具,我就奇怪明明有帶齊啊我就問囡,佢話擦膠比做隔離的同學捏 ...

我係你直接講比老師知

水晶宮

回覆樓主

老師應該主動隔開個問題學生喎,點解老師無行動?
我會叫個女自己主動同老師講調位,如果一個星期內都無安排,會寫手冊叫老師搵我,我想了解吓。
學校發生嘅小事,我希望小朋友能自己解決

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

baobao520457 發表於 17-9-16 23:10
明白,其實我囡返學第二日返來個擦膠就系爛的,因為剛開學全部都系新的,我問囡點解會甘,佢已經同我講系 ...

明白呀,其實文具事少,最怕令老師覺得你係麻煩家長,所以事前做多少少,我估老師會識做
請勿打招呼~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

pumpumpurin 發表於 17-9-16 23:11

小學生必定會發生...教自己小朋友自己處理會好啲....唔好下下要父母出面好啲. ...

小一返左小學無耐, 邊敢丫!
放下自在

大宅

我反而覺得更重要嘅係教識自己個女好好保護自己嘅財物,如果隔離同學再攞佢啲嘢掟,應該要反抗鬧翻佢,如果唔係就算掉位,佢都可以蝦你個女!我反而覺得換位冇用,因為全班咁多人,曳曳一定唔止一個,唔通再遇到曳學生再換位咩?

男爵府

SIYip 發表於 17-9-16 23:12
試下教小朋友處理: 先同隔離位講清楚,唔得就告俾老師聽。最後都唔得試下打去學校,解釋小朋友有帶齊文具, ...

我囡話兩個老師都話過佢,佢都系唔改,當小朋友投訴的多老師都會覺得麻煩吧

首頁

尾頁

跳至