懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣我地兩公婆都要返工,而家我終於有左bb,其實好開心(因為之前試左好耐都唔成功,都諗住放棄!),但而諗緊未來要搬返近奶奶度方便到時照顧bb ,因為我無可能做ftm ... 兩口子都要搵食!而家我地本身兩公婆住緊九龍區啲舊樓,立眼睇港島(奶奶住港島)租實在好貴!

計過條數,若搬返出去個淨租金都將佔總收入4成半,仲要未加啲水電煤保險bb支出之類等雜費、其實我地係咪要放棄?(p.s. 己唔駛養長老)

希望有jm可以比到意見、因為呢件事都失眠左成個月

男爵府

回覆樓主

諗d唔搬屋嘅方法可以嗎?例如由貴到平:請本地姨姨或工人湊、搵育嬰園/托兒所之類、每日返工前搵個中間位交個b比99放工接返、直接叫你媽或奶奶搭車去你屋企湊,安排個位佢有時可過夜瞓、返工日子長放99度,週末先接返。
有錢有選擇,無錢就要揀d無咁理想嘅方案。大把人住唔到家人附近,總有方法湊。

大宅

KILW 發表於 17-9-17 01:11
諗d唔搬屋嘅方法可以嗎?例如由貴到平:請本地姨姨或工人湊、搵育嬰園/托兒所之類、每日返工前搵個中間位交 ...

我有諗過最worst, 話長放係奶奶度,星期六日先接走。但老公意思就唔太想!覺得咁樣樣唔好。

我自己父母幫唔到手照顧,佢地都要為口奔馳。
係我奶奶叫做比較得閒啲,加上佢屋企有用緊工人,但佢年紀大,單馮佢一個唔會有體力照顧到初租,唔方便成日叫佢過海,一來一往咁,所以先諗住叫做搬近佢去方便照顧。

有諗過住返呢度唔搬,將差額用黎請姐姐幫手,但中間無人知姐姐點照顧bb 晚晚臨訓前我都諗到成3點幾,一朝7點又要起身返工

男爵府

kelly2146 發表於 17-9-17 01:21
我有諗過最worst, 話長放係奶奶度,星期六日先接走。但老公意思就唔太想!覺得咁樣樣唔好。

我自己父母幫 ...

99有工人,可以叫佢每日接送個b去99度,減返佢少少其他工作(當然要同99商量及同意),或者你自己請個工人,99一星期一兩次突擊檢查,工人湊b唔一定衰。老實講方法極多,你地唔執著最理想方法就會諗到。

大宅

回覆 kelly2146 的帖子

咁難得先成功懷孕, 點解咁快就諗放棄?
或者你家人有無可能容易d夾? 總有辦法, 比錢搵親戚照顧都得嫁

大宅

KILW 發表於 17-9-17 01:31
99有工人,可以叫佢每日接送個b去99度,減返佢少少其他工作(當然要同99商量及同意),或者你自己請個工人 ...

我而家呢度1房單位,
問左啲agent, 工人姐姐要有自己房/訓廳都要有由天花到地下既屏風(簾係唔得)、又要有實床、唔可以朝拆晚鋪。

我明白到姐姐佢地離鄉背井好慘,唔係唔想比到間房佢、除非我搬出廳訓

大宅

lui113 發表於 17-9-17 01:58
回覆 kelly2146 的帖子

咁難得先成功懷孕, 點解咁快就諗放棄?

係諗到真好氣餒,我同老公都好開心迎接小朋友,係一諗到啲錢點分配點用就好頭痛,搬一搬屋又洗幾萬蚊,若解決到工人係屋企點訓、就可省返筆。
但我屋企得一間房,一係佢訓廳我訓房、一係佢訓房我訓廳

大宅

kelly2146 發表於 17-9-17 02:04
係諗到真好氣餒,我同老公都好開心迎接小朋友,係一諗到啲錢點分配點用就好頭痛,搬一搬屋又洗幾萬蚊,若 ...

比張梳化床佢造個簾好似更衣室咁又得吾得?

大宅

elysegirl 發表於 17-9-17 08:13
比張梳化床佢造個簾好似更衣室咁又得吾得?

Agent 話咁樣係犯法

大宅

KILW 發表於 17-9-17 01:11
諗d唔搬屋嘅方法可以嗎?例如由貴到平:請本地姨姨或工人湊、搵育嬰園/托兒所之類、每日返工前搵個中間位交 ...

講得好好, 其實解決方法有好多, 只是要自己衡量取捨。 育嬰院排到其實都可以考慮;轉去奶奶屋企附近返工(如果可以), 咁日日湊去, 湊回家都變得好順路。

複式洋房

我而家同先生都係九龍租屋住,99住港島,家有工人,因為間屋租約系預產期之後就到期,到時同99商量都打算搬返去先生屋企住,因為有BB開支實在太大,加上搬返去多個人照顧BB,自己都可放心好多

大宅

回覆樓主

暫時最好的辦法是一至五放奶奶度,你地每晚返去食飯同bb玩幾個鐘。星期六日湊回家。
明白你地想見多d,但夜晚自己湊都辛苦的,第二日要返工會冇精神。

另一個辦法是你跟奶奶的家掉轉住,佢放得落工人表示佢起碼有兩間房,工人唔搬,咁住的地方會解決到,但冇自己人睇住,可以裝cam

如果奶奶屋企是自置物業,可以考慮出租佢個單位,再在九龍或新界租個大d的單位三代同堂加工人.租金壓力相對冇咁大,又有人睇住,又可以見到bb

大宅

washipig 發表於 17-9-17 08:57
講得好好, 其實解決方法有好多, 只是要自己衡量取捨。 育嬰院排到其實都可以考慮;轉去奶奶屋企附近返 ...

我返金鐘、老公返上環、
而家住緊葵涌。奶奶住緊天后。

所以我若日日由葵涌帶bb去天后就要返返金鐘轉頭同埋有啲唔順路。而家搵啲盤、都淨搵一房細單位(我知套房平、但我地唔會諗)就打算住北角區,每朝北角搭去天后再放工接返bb返屋企。

但北角同葵涌舊樓(裡面唔係靚、只可話企理)淨地點都可差幾千

大宅

BB防敏心得分享勳章

你而家唔冼養長老,但係你之後比得奶奶湊都要比返少少佢,
咁加埋你搬去港島租金又貴,不如你考慮下自己湊?一係你
係九龍區租過二房再請工人湊?

大宅

wtlnatalie 發表於 17-9-17 10:13
暫時最好的辦法是一至五放奶奶度,你地每晚返去食飯同bb玩幾個鐘。星期六日湊回家。
明白你地想見多d,但 ...

佢有2間房、一間係姐姐同奶奶訓,一間係兩個叔仔訓,冇得郁。加上兩個叔仔都係港島返工,唔會搬過海!

大宅

twinkle_0504 發表於 17-9-17 10:18
你而家唔冼養長老,但係你之後比得奶奶湊都要比返少少佢,
咁加埋你搬去港島租金又貴,不如你考慮下自己湊 ...

我唔可以自己照顧,單靠老公唔得。

大宅

回覆樓主

唔知妳心目中租幾錢, 不過銅鑼灣有d 200-300呎 租約15k 。你們都在港島返工,搬過港島車錢又可以省回少許,其實可以考慮

大宅

回覆樓主

咁的話,放去奶奶湊一至五是最慳錢的方法。

我就打算做ftm, 犧牲份工是有點可惜,但冇人幫手,又信唔過其他人所以自己來。

大宅

kelly2146 發表於 17-9-17 10:21
佢有2間房、一間係姐姐同奶奶訓,一間係兩個叔仔訓,冇得郁。加上兩個叔仔都係港島返工,唔會搬過海!
...

其實我都不可能唔返工,我啱啱有左時都為呢件事好煩惱,日日都哭同訓唔到。
不過我決定唔諗了,申請緊育嬰園,雖然未有回音,bb 下個月出世,但係我仲係懷住好大的信心覺得解決到。

你亦可以考慮社區褓姆,收費好似都幾相宜。其實我地細個果時都係簡簡單單咁生活,bb 唔係一定要搵個長輩或者工人照顧的。

希望你開心面對啦!

大宅

回覆樓主

兩個叔仔住番天后,你地跟奶奶工人搬九龍或新界一齊住 又得唔得。
叔仔家用俾少d 自己搞掂三餐。 你就可以借走佢媽媽和工人

首頁

尾頁

跳至