懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實都生完3個幾月
心血來潮想回顧一下我既生仔過程

6月順產生左細佬,果時一路跟貼其他媽媽既消息,知道威院產前房冷氣壞左,天氣又開始熱,心情好緊張。原本預產期6月3日,點知等極細佬都未肯出黎 (家姐2015年出世時又係過期居留40w5先出世)

就嚮臨到期催生既前一朝早,起身就見紅啦!有左上胎既經驗,加上知道產前房冷氣唔掂,我決定慢慢沖個涼,重新執多次走佬袋,再坐馬鐵去威院。臨上房仲嚮餐廳嘆個早餐..果時開始有少少痛,但完全接受到。上到產前房,開得1度,駁完心跳睇陣雜誌就午飯。因為上胎我又係見紅入院,足足痛左40個鐘先生得出大女,老公瞓左2晚醫院走廊瞓到驚左,加上走廊無咩冷氣好焗,老公話要先回家休息睇睇大女,等探病時間再黎睇我。我果時都仲係10分鐘左右痛一次,無咩進展就放左個老公返屋企。

食完午飯,痛多左長左,諗起上胎想聞笑氣都排左3個鐘先有,今次決定早d同姑娘request... 姑娘度一度,開得2度,佢話見得係第2胎有可能快開度數,就幫得check笑氣有無位。約半個鐘左右有位就俾我去候產果邊。好開心因為上胎聞左10個鐘笑氣救左我一命!

過到候產果邊,姑娘問一堆問題,開始幫我駁機開喉,突然間.....feel到卜一聲有暖水流出,我就同姑娘講我應該穿左水,果時笑喉條喉剛剛駁好準備俾我聞,姑娘睇一睇我,話confirm穿水開左4度,我問佢可以聞氣未因為開始好痛,佢再望一望我,就大叫 6度呢個可以落產房.....我心諗....下我仲未聞到氣..... 當佢地ready幫我過床時,姑娘又大叫....快...fully open, 生得啦... 千鈞一髮間有6,7個人圍住我推我落產房,問我老公係咪陪產,我話佢返左屋企喎.....

大宅

回覆樓主:

甘而家威爾斯有返冷氣未啊?

複式洋房

回覆樓主

繼續........

落到產房,嚮陣痛之間打電話俾老公,竟然無人聽,再打俾我呀媽,又係無人聽.... 我同姑娘講打唔通唔理佢啦...個仔已經趕住出黎好想痾。有個姑娘繼續幫我打電話俾老公,另外一個助產士guide住我push, 但我硬係出唔到果度力,開始無咩氣... 後來助產士教我全個人打側晒再屈埋個身痾,開始用到度力。push多幾下細佬就出黎啦!原來咁難push因為呀仔有8磅幾 (大女果時出世6磅8)嘩!好大舊呀!剪完臍帶我就見到我老公入黎,佢見證到個胎盤出世(emoji)

就係咁我就嚮無笑氣無任何止痛情況下生左細佬。威院助產士好pro, 雖然無幫我剪但下面都有少少裂左,佢地幫我縫完針仲用冰敷左半個鐘,一路縫針呀仔就一邊埋身啜奶,果刻覺得舒服晒,終於生埋細佬可以收爐....生仔真係十級辛苦,今次仲要無啦啦嚮大痛唔夠2個鐘之下極速生仔,老公都黎唔切醫院。

宜家細佬快4個月啦! 最緊要健健康康成長!

複式洋房

gloria12345 發表於 17-10-6 00:10
甘而家威爾斯有返冷氣未啊?

其實我去到果時都有冷氣既,係好弱同要開風扇⋯⋯

別墅

回覆樓主

唔通第二胎度數開得特別快?唔使捱痛咁耐恭喜晒!仔仔錫住你

複式洋房

好奇寶 發表於 17-10-6 00:14
唔通第二胎度數開得特別快?唔使捱痛咁耐恭喜晒!仔仔錫住你

我都無諗過快成咁

第1胎40個鐘,諗住第2胎快極...就算快一半都要20個鐘啦... 點知快咁多

大宅

huwyoyo 發表於 17-10-6 00:13
繼續........

落到產房,嚮陣痛之間打電話俾老公,竟然無人聽,再打俾我呀媽,又係無人聽.... 我同姑娘講 ...

恭喜晒!!我黎梗都生第2胎!好緊張 唔知穿水 見紅 陣痛邊樣先

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係好快,我第2胎由痛到生用左7hr

大宅

huwyoyo 發表於 17-10-6 00:03
其實都生完3個幾月
心血來潮想回顧一下我既生仔過程

你好勁
見紅仲可以咁冷靜
我第一胎有少少緊張

而家bb4個月係咪好得意好好玩

複式洋房

回覆樓主

因為過期居留加上第2胎 見紅反而覺得個人鬆晒 終於可以卸貨 (emoji)

細佬算係易湊 媽媽大奶路亦好順暢

伯爵府

繼續........

落到產房,嚮陣痛之間打電話俾老公,竟然無人聽,再打俾我呀媽,又係無人聽.... 我同姑娘講 ...

好感動又好笑,老公見證個胎盤出世(emoji)

大宅

回覆樓主:

恭喜樓主

大宅

恭喜哂!! 我下星期六都到預產期啦.. 呀B仲未肯出黎
希望BB~40周出黎真係好湊D啦!!

複式洋房

回覆樓主

細佬最後41週1出世....過期左成個星期養肥晒

我覺得磅數足起碼唔駛擔心佢唔夠磅 好似係易湊d

大宅

回覆樓主

恭喜晒!!好難得有正能量post!睇到都開心!

侯爵府

繼續........

恭喜晒呀樓主!但全程助產士幫你生 唔係醫生?

男爵府

好好笑,你老公見證胎盤出世

複式洋房

magiee 發表於 17-10-7 09:42

係助產士呀 無醫生

大宅

15週年勳章

回覆樓主

恭喜樓主
好好休息下

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

magiee 發表於 17-10-7 09:42

應該係生緊期間有問題先有醫生!

首頁

尾頁

跳至