自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個兩歲囡好鐘意打家姐(四歲)我都有觀察同分析情況, 大致可以這樣歸類

1. 兩歲囡見到家姐坐耐黎佢到, 或者家姐拿東西比佢, 佢覺得唔想比家姐點, 但家姐點左, 佢就會喊和發脾氣, 跟住仲會將佢原本想要既野, 如書, 自己把本書掉落地, 就算你HOLD住, 唔比本書掉, 佢會一而再, 再二三咁拿起本書, 再掉落地

2.有時兩歲囡見到家姐玩自己的玩具或用緊自己既野, 如坐緊自己張椅, 都會打家姐

3. 兩歲囡見到我抱住家姐坐, 佢要求要我抱. 真係順得哥情失婦意, 因為個大既其實都想我抱, 如果我兩個都唔抱, 兩個會喊之餘, 仲一路伸手要我抱, 兩個無疑企近左對方, 佢地就會借意打對方. 如果我只抱一方, 另一方就會喊, 大囡仲會話我唔理佢添

4.有時講左D細囡唔ARM聽的野(如, 佢想個杯放係佢前面, 但我話咁放個杯係後面好嗎, 佢跟住就會打我一下), 或做左佢唔ARM心水既野(如, 佢想我拿水比佢, 點知爸爸聽到, 爸爸伸手拿水再比我, 咁佢見到爸爸取過, 佢就唔鐘意, 跟住就把水杯掉落地)

佢打人唔係因為見過家人打人, 我地唔打人既

各位姐妹, 請問有無方法教下我點做, 點教?
萬分感激

伯爵府

vvitaa 發表於 17-10-20 00:17
我個兩歲囡好鐘意打家姐(四歲)我都有觀察同分析情況, 大致可以這樣歸類

1. 兩歲囡見到家姐坐耐黎佢到, 或 ...

鬧爆佢。

子爵府

回覆樓主:

我細女都好類似,好在daddy夠惡可以食住佢,細個每次唔啱都會話,我地都係唔打嘅,次次佢唔啱都要出口講出錯處,依家兩個相親相愛,加上開始返學有老師教,情況又好好多,依有時都會手多多想蝦家姐,未出手我都制止左先,爭寵無計,盡量抱錫攬左細先安撫左佢先,然後再係大面前講媽媽都好愛你錫你

子爵府

回覆樓主:

以我觀察所得,大嘅一出世父母長輩都全部錫晒,細嘅由細到大都被分享愛,每件東西都有人爭,所以係野蠻少少

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔好介意,個細女應該是比你哋過份溺愛縱容。

大宅

我會話比佢水杯會痛架,書書都會痛架,唔好再亂Dell野啦乖女。
我都有兩個小朋友,我會經常同佢哋講我兩個都錫,媽咪有兩個大脾,一人坐住一隻腳一齊抱,同埋經常提醒佢兩個,妹你就好啦有家姐錫,再提家姐你就好啦有妹妹陪你玩。日日講,so far 兩個感情好好。
同埋妹妹爭家姐啲嘢,我會教家姐用另外一樣野去引妹妹攞,見到有新野,妹多數去拎新唔愛舊的。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

脾氣咁大?
唯有講道理,獎佢,一日唔發脾氣獎佢貼紙,儲貼紙換嘢

公爵府

回覆樓主

我屋企唔打的,但生完兩個小朋友,發現打人、摞地、掉嘢係天生唔使教的。我細女都有樓主嘅情況,只係輕微啲,當然佢做得好我有即讚,也有教佢用說話表達,同講條件,有啲用但都杜絕唔到打人。而家靠我鎮宅,我唔喺現場/轉過身都開打,琴晚兩個女都大戰幾場,唯有慢慢教...

公爵府

回覆樓主:

以前睇Supernanny 用naughty corner 呢招,對我兩個worked.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

別墅

回覆樓主

由佢第一次掉野開始就要同佢講唔可以掉,咁係唔啱,佢每掉一次就嚴厲咁講一次,個杯玩具爛左就冇得再用再玩。2歲應該已經聽得明。我個女細時都聽得明,所以好少會掉野。佢再係咁掉,咁鍾意掉既話就罸佢掉,等佢掉到攰,佢喊都要佢掉。當然呢個係終極辦法。如果佢一掉野,你地就妥協,佢就知一掉野就得。

至於打人,如果可以佢打之前就要stop。我個囡細個d個陣都試過,講幾次都唔聽,唯有打佢手掌,之後問佢痛唔痛,等佢知道打人係會痛。佢之後都好少會出手打。

我係咁對個女,希望幫到你啦。

水晶宮

回覆樓主:

細的有咁的表現係佢仲未好能充分表達佢自己的意思比你地知,唯有用最簡單的身體語言,掉是人人都能明白的意思…………代表不喜歡,和打人,推人同樣代表唔喜歡

那可幫佢加多幾個唔喜歡的表達方式,可以用手做x代表唔喜歡,可以用口講no,no代表唔喜歡,可以用搖搖食指代表唔喜歡,你創意下……

公爵府

Honey 發表於 17-10-20 08:04
以前睇Supernanny 用naughty corner 呢招,對我兩個worked.

google search 冷静角,有篇pdf第五章……,不錯,唔單止講冷靜角,仲有適當的讚賞。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

畀面勳章

樓主, 我覺得你可以試吓去親子溝通嗰邊搵jm幫手, 有個topic類似叫小朋友大脾氣可以點攪! 入面有個jm叫SandraLo, 佢會根據小朋友嘅情況比意見你點樣教返好小朋友, 在我嚟講我覺得好work!

我個仔細個時又係成日蝦家姐, 會郁手, 差唔多日日都發脾氣, 攪到我好氣餒, 但經過jm見議嘅方法, 真係攪掂咗佢成日發脾氣同郁手打人嘅壞習慣! 如果你有時間就過去睇吓啦!

珍珠宮

回覆樓主:

獎罰分明,不要心軟。

小朋友知道自己發脾氣、或者喊係最犀利嘅武器,咩都有求必應,點會唔用到盡?2歲都仲唔教,返學就大件事。

子爵府

回覆樓主:

要教講道理, 否則家姐乘有餅食, 妹丢嘢要罰冇餅食。。

伯爵府

nobitakun 發表於 17-10-20 08:11
由佢第一次掉野開始就要同佢講唔可以掉,咁係唔啱,佢每掉一次就嚴厲咁講一次,個杯玩具爛左就冇得再用再玩 ...

等我試下你個終極方法先,我仔又係咁鐘意掉,已經好嚴厲警告佢,佢真係夠膽死陰陰咀望住你笑再慢動作掉,重複又重複.....

試過唔比反應又係照掉,佢未到兩歲但為人好固執,等我試下你個方法先

大宅

回覆樓主

送個naughty Corner 比佢,一打人就入去坐,逃走都要坐完,咩都唔唔使講捉佢入去,坐完先講道理。但係要劃一執法,家姐一樣咁罰,佢2歲就罰2分鐘,家姐4歲就罰4分鐘。
你唔好打返佢,因為教佢打人行為不能接受

珍珠宮

回覆樓主:

比個 corner佢冷靜,唔肯都要抱住佢直至冷靜再傾,傾係傾佢點解唔開心,大家搵解決辦法,鼓勵佢用語言表達代替用手
佢掉嘢你話佢只會將重點放左落佢發脾氣,但無解決佢點解發脾氣

伯爵府

想生BB熱投

pumpumpurin 發表於 17-10-20 00:25
鬧爆佢。

簡單,直接,有效!讚成。
I am Agent P

別墅

Ytfc 發表於 17-10-20 09:02
等我試下你個終極方法先,我仔又係咁鐘意掉,已經好嚴厲警告佢,佢真係夠膽死陰陰咀望住你笑再慢動作掉:an ...

比個安全既地方佢掉,等佢知掉野唔係解決既辦法。佢掉完一輪,結果都係一樣。到佢唔再掉就同佢講下道理,好多時佢地聽得明,只係未識去表達。 我寧願佢喊餐飽,等佢喊下發洩完就無野。發脾氣掉野就一定唔得。

我有親戚個仔好鍾意掉野同唔高興就喊,想要咩都喊定先。佢掉野,父母唔會話佢,掉野去飯枱,父母同其他人仲笑話佢大力。我個女暑假同佢玩幾次,都學佢喊定先。我同個女講,你唔好以為好似人地咁喊就有用,佢就知喊係無用,之後就冇試過。當然而家仲細,喊下好正常,當比佢發洩下囉。最緊要佢喊都唔好心軟。

首頁

尾頁

跳至