自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

啲老人家既路人(由其啲呀伯,10次有9次都係啲呀伯)好鐘意自己行行下街,見到啲小朋友“得意“,就出手摸或小朋友塊面或者手。
今日我小朋友又遇到咁既情況,我地係巴士站等緊車,無啦啦有個呀伯出手大大力我小朋友塊面!我即刻出聲喝止,呀伯就笑笑口,面懞懞咁走左去!
我同屋企人講,屋企人次次都話人地可能覺得我小朋友得意,所以摸下佢,但我完全唔明亦唔同意呢種林法!
點解得意既小朋友(每個小朋友都係咁得意),就要俾陌生人摸?
摸人既路人識唔識尊重小朋友!
小朋友唔識出聲,唔明白就可以摸佢?
唔通你覺得個女人靚,又去摸個女人?!

有無jm同我有同樣既林法?
p.s:我地已經唔係第1次遇到類似既情況

男爵府

回覆樓主

冇,直接叫佢唔好摸,擰埋阿b去另一邊

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

勁討厭呀伯!
我囡小時候都試過!
我喺商場坐埋一邊,
個囡喺bb車人面我餵佢食粥,
個呀伯一手伸入架車度想摸佢!
我即刻擋住!
再擰開架車!
個呀伯又係笑笑口行左去!
正一鹹濕死老野!
反而呀婆呀嬸姨姨大姐姐等,
如果友善既我就唔太介意比佢地摸下bb

男爵府

回覆樓主:

我反而覺得好多阿伯去完廁所可能無洗手

大宅

VampireBaby 發表於 17-10-22 23:47
我反而覺得好多阿伯去完廁所可能無洗手

一來啦!都唔知換過啲咩野!有啲呀伯好嘔心,就咁用隻手,唔用紙巾呻啲鼻涕出黎, 污糟到爆!
2來,根本唔應該無啦啦隨便摸人!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都超唔鍾意,真心覺得佢地隻手點知乾唔乾淨,而家啲菌咁勁,你話我怪獸都係咁話

男爵府

choleba_by 發表於 17-10-22 23:34
啲老人家既路人(由其啲呀伯,10次有9次都係啲呀伯)好鐘意自己行行下街,見到啲小朋友“得意“,就出手摸 ...

我勁憎勁憎啲人咁!但我遇到嘅通常係阿婆大嬸大媽 得意唔代表要比你摸,又唔識你,就算親戚朋友都要洗咗手先可以摸 bb 啦!

我仔四個幾月大時,有個我 62 嘅唔知乜疏堂親戚,行完山仲揸住碌樹枝時,冇洗手就狂捽我仔塊面話佢得意 我仔即晚塊面敏感紅哂跟住爛面,仲惹埋落個身 得四個幾月人仔就要睇醫生搽類固醇,我憎到呢個女人死!佢到而家我仔過咗一歲,仲耐唔耐想摸佢,我次次都要擋佢,睇少眼都唔掂,好想搵次機會狠狠咁爆佢一鑊,等佢以後對我仔冇興趣

水晶宮

cathy-tse 發表於 17-10-22 23:57
阿伯可能細個都俾人摸得多呢

平心而論咁講

其實係架

大宅

回覆樓主:

我樓下都有個咁既阿伯,次次路經見到就會摸,我女比人摸時唔識比反應,但之後會問我拎紙巾抹面,之後教我女,如果係街比人摸而你又唔想就自己避開,我女而家見親個阿伯都彈開好遠,但阿伯轉左視線去我仔到,而家到洗我仔腦。我c6都話試過直接爆個阿伯,但過幾日又黎過,所以只可以教自己小朋友避開佢。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

勁憎不論阿婆定阿伯一樣咁憎摸咩呀摸,好熟呀熟人我都會叫佢地唔好摸面(有細菌),摸下手就算更何況39唔識7
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

回覆樓主:

我細個都成日俾人摸同搣塊面,以前細個以為係屋企人既朋友,到後來大左先發現原來啲唔熟既4姑6婆(成日係街搭嘴果啲),而我屋企人又唔識拒絕,我心理面其實係超級討厭呢種行為,我到而家都仲記得呢件事、呢種感覺,所以我絕對唔會俾呢件事發生係我啲小朋友身上!而我亦唔會對其他小朋友咁做。

珊瑚宮

隻手可能好辣撻。分分钟摸完生滋狗
玩具萬歲!

男爵府

啲老人家既路人(由其啲呀伯,10次有9次都係啲呀伯)好鐘意自己行行下街,見到啲小朋友“得意“,就出手摸 ...

勁討厭人亂摸B(不論年齡性別)而且我十歲試遇過咸濕老伯,所以阿B細時一直防笵,一有老伯想摸想抱我一定避得開,因為一直保持安全距離,反而從未遇任何年紀嘅女性起摸B喎~等B略懂事後成功洗腦只准俾我丶C6錫,如果佢唔中意又拍開人地隻手,我事後讚佢添

象牙宮

由小至成媽媽, 你有冇曾經被人摸過? 有冇摸過其它小朋友面? 不會沒有吧??

估你樣該友善 + 小朋友也可愛, 引人 approach。小朋友如討厭,唔識出聲,會叫,會哭。
當外界對你及小朋友, 不理不才, 反而須自我 思考下, 檢視 自身出什么問題。

在溝通 技巧 學課里 :
觸摸是與他人接觸/開始接觸。相互靠得越近, 就越增加相互觸摸的可能性。
触摸:触摸可以产生关怀、同情、安慰、鼓励和支持的作用。
幼兒, 成人, 長者....都需要。 小朋友也會 触摸別人。

小時我常被人摸块面。11歲 还被老師摸過头呢。
以前不明白, 和你一樣很討厭。
我小朋友得意,有人摸下佢。我不會反對。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

好多人話:人地見到你仔得意先摸下,唔好咁緊張。

我絕不贊同。
得意就要老奉被人摸?

我行街見到個妙齡少女波彈彈咁,我見得意又走去摸下?
有D阿伯唔只摸小朋友,仲會伸手去媽媽胸前摸小朋友,乜居心,顯然而見,各位請好好保護自己

大宅

回覆樓主:

唔止老人家,試過比酒樓阿姐話佢得意。隻手指掃一掃佢面豬燈。 我勁無奈... 阿姐...你手乾淨嗎?
乾淨既我唔會介意比你摸一下既

男爵府

呀囡細細個就教佢唔好俾陌生人掂,佢自己會避開,好醒目。

珍珠宮

回覆樓主:

唔好講阿伯,我都唔鍾意阿嬸阿婆摸我個仔,試過係教會,d 阿嬸剛剛去完廁所洗完手,手濕緊就摸我個仔塊面,搞到我個仔塊面敏感生粒粒。

伯爵府

333s 發表於 17-10-23 06:09
由小至成媽媽, 你有冇曾經被人摸過? 有冇摸過其它小朋友面? 不會沒有吧??

我都唔介意,其實有啲老人家可能好寂莫,或者自己仔女孫都好少見到。我細仔一啲都唔得意,但佢岀親街都成日引好多公公婆婆同佢hi five (我地係外國)呢度既公公婆婆應該比起香港既更寂莫,岀街只有老伴陪伴,仔女可能住好遠好遠一年都唔知見唔見到一兩次!我成日都由我仔主動同人say hello同人扼下手,啲公公婆婆會好開心。

首頁

尾頁

跳至