0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb出世已接近2星期,大家係點樣堅持人奶路?又話要多休息,食多d飯,咩真係有時間休息咩?3,4個鐘食一次奶,埋身餵都用左1個鐘,最近試泵,夜晚起唔到身,再咁落去好快冇奶。
就算而家有陪月同屋企人幫手做家務,點解我都係覺得人奶路係辛苦?

大宅

spe98071 發表於 17-11-27 09:10
bb出世已接近2星期,大家係點樣堅持人奶路?又話要多休息,食多d飯,咩真係有時間休息咩?3,4個鐘食一次奶 ...

我bb出世一星期,無埋身,奶粉加人奶,我每3小時泵一次,現在每次大約60-70ml 左右,係好累,每次泵半小時,阿b 3個鐘一次奶,有時泵得比上次小就好沮喪,有啲乳線位仲硬,應該未通晒,自己有按摩,但都仲係腫起一舊,為有勤力啲泵。如果個餐唔夠就補奶粉。人奶呢條路真係唔容易走,大家要加油。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

我11月14日生,努力密密pump第四五日已經上奶!現在四五個鐘pump 一次平均兩邊加埋都有160ml !

努力密密埋身或者pump 奶就ok了!加油

複式洋房

lumokufung 發表於 17-11-27 16:48
我11月14日生,努力密密pump第四五日已經上奶!現在四五個鐘pump 一次平均兩邊加埋都有160ml !

努力密密埋 ...

哇,你點pump ga? 詳細d形容下。咁快上到160ml 好西利。

複式洋房

spe98071 發表於 17-11-27 17:54
哇,你點pump ga? 詳細d形容下。咁快上到160ml 好西利。

我第二胎開刀的,頭幾日bb咬到我乳頭出血,之後系屯門醫院姑娘鼓勵下我第三日開始用手榨,三個鐘一次每次四五個字,由5ml最後出院有30ml!醫院好好d姑娘會幫手餵的!

出院我好驚bb再咬我,所以我開始做pump媽,四個鐘一次!都系捱眼訓密密pump!大家加油!

複式洋房

回覆樓主:

醫院手榨的黃金初乳,有血有汗!不過辛苦幾日現在真係上曬奶!

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

bb出世已接近2星期,大家係點樣堅持人奶路?又話要多休息,食多d飯,咩真係有時間休息咩?3,4個鐘食一次奶 ...

已經行左人奶路2年幾,啱啱生左第3個b2個幾月
我二女一開始餵人奶時真係好辛苦,晚晚唔到3點都無得訓,bb又無限咁要啜!
捱到佢3個月大,開始見到署光,但一到佢出牙/生病/打針,每晚都要啜10次或以上
之後到左佢1歲,我有左第3胎,有害喜都好,都要煮飯洗衫買餸做家務帶仔番學放學照埋身餵人奶,全部都係我一手包辦,我女係歲半先戒夜奶! 生左第三胎之後,我而家兩個一齊埋身! 我二女又要食番夜奶1次,加呢兩日bb疑似猛長期食4次,一晚要餵5次奶! 人奶路係唔易行,但我覺得好值得!! 你都要加油!!

大宅

其實埋身係最好,泵到太多
每次食唔晒一係又要開壇繼續泵,
一係就塞奶。
係醫院健康院捉住姑娘教阿b食
一唔啱咀型一定要攝手指令佢甩咀重新再食過
你同bb夾合拍左,你就會發覺
一餓就埋黎食,連淥奶樽開奶粉都唔洗
食完放返低大家一齊瞓,奶樽都唔駛洗同消毒
出街揹少好多野,一件披肩就得喇

珍珠宮

回覆樓主

人奶媽媽特別辛苦,尤其係半夜起身喂,真係需要大勇氣!所以人奶媽媽特別偉大

大宅

係好辛苦好難行! 依到有好多媽媽會明白你支持你! 加油丫樓主媽媽

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下隔兩個小時,就埋身,或者自己泵,反正就係要密密咁泵,埋身。加油吖

大宅

我要做媽媽 發表於 17-11-28 23:09
你試下隔兩個小時,就埋身,或者自己泵,反正就係要密密咁泵,埋身。加油吖 ...

我現在坐月中,每3小時泵一次,最近兩次泵完個胸都仲好脹痛和硬晒 ,仲有小小刺痛,我係一路泵,一路用手按硬塊位,等佢快啲通。現在我擔心是否按傷左,另外腋下位都腫都好似鵪鶉蛋

大宅

係辛苦呀,多休息,多埋身餵佢飲奶,家務果D就點C6去做啦

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

全人奶泵媽6個月,坐月有人幫手最好
跟住bb作息時間,佢瞓你瞓,佢食你又瞓盡量埋身餵,好快就好順喇加油

別墅

回覆樓主

我b出院後,就開始唔肯埋身,試轉泵,但又係泵得好少,少到鋪唔到個奶樽底,果時bb已經有5-6日大,我個胸一d都唔谷,我都懷疑自己係咪冇奶,bb又大食,幾日人仔已食3安奶,果時我都keep住每日要補一至兩餐粉,跟住有個親戚黎探bb,係咁話我冇奶就冇架喇,佢話佢果時第二日就谷,我一怒之下,博命飲炒米茶飲湯同博命泵!跟住好快就每次兩邊加埋泵到3-4安,到個幾月就開始全人奶,而家bb就黎4個月大,我覆左工個幾月,都keep到全人奶,所以媽媽加油(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

坐月係最辛苦既時期!我都喊左幾次!個幾鐘又食,痴線的但好彩我個仔個半月戒到夜奶,你加油呀!捱埋佢!同埋個個BB情況唔同,唔好成日同人比較,會好辛苦架

複式洋房

我自己就坐月果陣除左餵奶都係休息同食野。。。bb其他事情我都全部唔理架。。。我覺得訓覺果part係一定唔會好舒服。。。好似岩岩訓lum就要起身餵奶。。。但真係休息到真係會唔識瘦架果陣。。。如果你想keep住之後餵得順最好頭個月唔好用泵。。。夜晚餵奶叫人望實你咁咪可以同阿b餵住奶訓囉

大宅

今日好反覆,人奶泵出黎分量少左3分1.....唔知咩原因,唔夠BB一餐

首頁

尾頁

跳至