自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人同病相憐,阿b濕疹,大人細路都無得訓。查過Q.V. Cream,醫生開的豬油膏,仲有無方法?

大宅

fredayys 發表於 17-12-2 23:20
有無人同病相憐,阿b濕疹,大人細路都無得訓。查過Q.V. Cream,醫生開的豬油膏,仲有無方法?
...

我B都系一樣昵幾日濕疹重咗,擦嘅同你一樣樣,冇用

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

YOM 發表於 17-12-2 23:37
我B都系一樣昵幾日濕疹重咗,擦嘅同你一樣樣,冇用

呀仔初起,剛試左呢只油。話比濕疹用的。我有用,一日四次,而家無r到損哂流血了:mother:

大宅

evahui619 發表於 17-12-2 23:45
呀仔初起,剛試左呢只油。話比濕疹用的。我有用,一日四次,而家無r到損哂流血了:mother:

...

好的,聽日換你昵只油試下,多謝你!

男爵府

回覆樓主

天氣開始乾燥,不如試下增濕機,前排濕度高,阿女D濕疹無出過,今日開始乾燥又黎料

大宅

evahui619 發表於 17-12-2 23:45

...

今日去萬寧話冇咗昵只產品了

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 環保接龍勳章

回覆樓主:

我keep住用vegetable glycerin(甘油)同豬油膏同仔沖涼,沖完涼就搽平時嘅cream,暫時都keep到。。。

支甘油我喺iherb買。。因為平

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

YOM 發表於 17-12-3 12:40
今日去萬寧話冇咗昵只產品了

上星期至買完,睇下第二間啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

...

老公同阿女濕疹查北海道藥用馬油好返

男爵府

...

沖涼用bath oil + 燕麥沖,沖完椰子油塗全身。

珊瑚宮

fmf903 發表於 17-12-3 17:12
沖涼用bath oil + 燕麥沖,沖完椰子油塗全身。

試左先, 椰子油有d人用完更嚴重左。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

用死海鹽浸浴,當年阿女都係咁先好轉

子爵府

我仔呢排濕疹發作,耳仔爛晒,
我用沙棘油搽完,補乳木果油,用左幾日,又差不多好晒,我係iherb買。

大宅

充裕 發表於 17-12-3 23:51
我仔呢排濕疹發作,耳仔爛晒,
我用沙棘油搽完,補乳木果油,用左幾日,又差不多好晒,我係iherb買。 ...

網站全英文,唔識睇

子爵府

回覆 YOM 的帖子

係選國家果到有得轉中文

大宅

充裕 發表於 17-12-4 00:33
回覆 YOM 的帖子

係選國家果到有得轉中文

好的,多謝你!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

搽同食都得,我女搽話好拿 搽左一次就唔肯再搽,呢支野勁臭

我自己用a cream+精油(乳香+北非雪松+薰衣草)+蘆薈gel+椰子油/葡萄籽油/甜杏油,我同女搽完連d印都淡埋,唯有密密搽,我知德國洋甘菊油都好有用,下次再溝呢隻
感激遇上你~

子爵府

...

我b嚴重時期,急症都收佢入院幾次,
睇過10幾個醫生,3個中醫,
睇過普通科,街政,皮膚科,急症...
d人一見到我b就開始發表自己既意見阿,偏方咁!質疑係咪奶粉敏感,知道你全母乳,就話你亂食野過比bb, 話戒得好清,就話你陀住果陣無戒口啦肯定。
大佬,醫生都話無成因,無成因,無成因!
最大機會係遺傳阿。

諗得到既偏方,都試晒,
eg:海鹽水,金銀花水,芫西水,精油,各式各樣既野生草藥...
幾十種保濕cream:豬油膏沖涼,aq cream, ai cream, qv, 加州寶寶,aveeno, psyxxxx gel,舒特膚,木瓜膏,雙妹麥,小熊...

最後,康復的方法:
1)睇皮膚專科,一定要係開唔同程度既類固純,一樽過既=無用,因為輕微濕疹一早醫好左,去到專科,醫生會輕微加重藥力。
2)正确使用類固純,用幾多日,停幾多日(醫生會教)
3)痕既時候,要飲止痕藥水,防止佢愈r,會發得愈勁(醫生會開)
4)唔好亂試偏方,要清水沖涼(溫暖偏涼既溫度,唔可以熱)
5)屋企溫度,濕度要穩定,出左汗要即刻抹走(因為刺激到皮膚又會爆發),著衫要涼爽,唔可以熱親。
6)隻保濕cream係沖完涼後10分鐘塗全身,臨訓+訓醒就要再塗過。而且塗得好,就唔好輕易轉,依個可以問醫生,醫生多數話舒特膚濕疹配方/psyxxxx gel...
7)一歲後,早晚食益生菌,濕疹係免疫問題,益生菌好有用。
8)塵滿+毛公仔+紫外線,好易令佢地爆發,要小心。
9)一日最多沖一次涼,沖太多會乾。
10)奶粉:聽醫生健議睇下轉邊隻奶粉,個個人唔同,亦都有bb係人奶敏感。我b試過牛欄牌百佳力一段時間,濕疹好返就轉返一般奶粉。
10)飲食,要小心慢慢試,試一樣野,要觀察兩三日。濕疹好返,就無戒口,因為bb
一歲前愈戒得清,有機會愈容易過敏。

我地用左近兩年時間同濕疹打仗,
bb每60分鐘就尖叫爆喊55分鐘,
晚晚都無教好訓,
成家都因為病程而心程起復,
我明白你樓主。
我地終於捱過左,真係好唔容易,
希望你小朋友都快快斷尾!

複式洋房

回覆樓主

試下轉著有機底衫,用有機毛巾,同被,呢d係BB最多接觸皮膚範圍,少化學野接觸皮膚好好多,永安有間平靚正有機野減價中,你可看看

大宅

回覆樓主:

我囡依家7 歲,之前一直都有濕疹,長期關節位包紗布。 我生完阿囡都間唔中有,冇阿囡咁嚴重。 試左 n 咁多樣後發現我地轉用左喺萬寧買既綠色樽無矽沖涼液後有好轉。 嚴重時用 cream d 系列,之後用 gel 系列都 ok. 記得之前試好過多偏方+中西醫。 最後叫做斷尾既係用公立醫院開既類固醇+凡士林+止痕藥,好返之後一直用無矽沖涼液到依家都近年幾兩年。 期間冇再食藥,冇擦藥膏,冇戒口都順利過渡。 平平地可以一試。

首頁

尾頁

跳至