跳至

首頁

尾頁

別墅

PR visa, 下年打算land 了,想買物業但不知道當地申請按揭的程序及需要什麼資料?

民房

回覆樓主

在那個state?

別墅

Sleepykamkamma 發表於 17-12-24 07:57
在那個state?

Queensland 呀!

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

fafa4884 發表於 17-12-25 22:07
Queensland 呀!

我之前問過HSBC, 最好有澳洲收入,如果用香港收入就算月入港元十萬都未必借到錢買大概1mil澳元嘅樓,同埋利息會高

別墅

ghoti 發表於 17-12-26 14:06

我之前問過HSBC, 最好有澳洲收入,如果用香港收入就算月入港 ...

我先生會有澳洲收入,但唔知入息証明要幾長時間?同埋要幾多收入先符合資格。我去regional area land 所以都係aim 250-400k Aud 嘅樓。

別墅

回覆 fafa4884 的帖子

應該要半年以上

別墅

timtimday 發表於 17-12-27 00:26
回覆 fafa4884 的帖子

應該要半年以上

Thanks! 咁啫係點都要租住先。

洋房

回覆樓主:

其實你老公有本地收入的話 銀行只會要3個星期既payslip 加上佢地係唔會睇。
係qld生活左差唔多十年

別墅

KennethWkh 發表於 17-12-31 05:15
其實你老公有本地收入的話 銀行只會要3個星期既payslip 加上佢地係唔會睇。
係qld生活左差唔多十年
...

但3星期payslip 之外,仲要d咩資料架?
其實,係QLD買樓由落訂到申請Mortgage 到成交要幾長時間?
(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

fafa4884 發表於 18-1-2 21:26
但3星期payslip 之外,仲要d咩資料架?
其實,係QLD買樓由落訂到申請Mortgage 到成交要幾長時間?
(emoji) ...

其實如果你符合要求,申請批核可以好快。如你交晒文件後,within一星期可以批到。

不過係之前你要做好多準備,如預備pay slip, 佢地會問你好多問題,check你credit, 通常佢地會要兩張payslip, 你係澳洲工作經驗,做緊咩,full time, permanent,幾多saving,平均每月開支....好多好多問題,又要睇你過唔過到壓力測試。

我建議你可搵個mortage broker幫你攪。佢地唔收你錢,只會收loaner錢。同埋佢地可幫你攪到較平的息口。利申,我唔係mortage broker, 但有用過,覺得好好,所以推介。

同埋留意返,呢到通常只可借到80%,some occupations 可借到90,不過貴些息同要買保險,同埋唔係間間銀行做。

樓主你話你你regional area買樓,想問下你地是否打算係果到長住?定係有機會便會搬去市區?留意返,如果打算搬,而間屋又賣唔到,租唔出, 咁便會加重負擔。

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

HxH 發表於 18-1-3 07:50

感謝你!
我地PR visa 嘅requirement 起碼要係 regional 做2年,而且住city 好貴呀!所以都希望係個度有個地部唔好搬黎搬去。regional 都有regional 嘅好(emoji)(emoji)

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

HxH 發表於 18-1-3 07:50

Mortgage broker 請問應該上網搵到嗎?

洋房

fafa4884 發表於 18-1-4 14:26
咁厲害!多謝你!
好想快d去,新開始!
QLD 用邊間銀行好d?

我自己個人就用westpac比較多。但其他銀行都會有 好似commonwealth and nab。要睇返你實際需要。

洋房

fafa4884 發表於 18-1-4 14:24
感謝你!
我地PR visa 嘅requirement 起碼要係 regional 做2年,而且住city 好貴呀!所以都希望係個度有個 ...

通常佢都唔會理你係咪真係住係個到,我朋友就係租左間屋,再租出去比人住。自己就住比較方便既地方。

別墅

我都係QLD, 在香港我搵了很多bank都無再做oversea property mortgage, 最後上網找了一間肯接受oversea income 既broker, 叫Homeload Experts. 服務超好同超貼心. 佢refer 我去commonwealth bank 同跟得好足. 最後已成事~

留意, 第一你最好係PR.

第二, oversea income (HK) 只會計8成人工, 做mortgage 通常只接受80% house price, 因為保險問題銀行唔會去咁盡 +extra charge. 其次, oversea income 只會當investment purpose, so 個interest rate 一定俾 owner occupied 高.

你會住QLD邊度?

大宅

KennethWkh 發表於 18-1-4 10:47
基本上搵華人做的話 係好容易過。payslip 都係改過黎 銀行唔會理你 好似我同我太太兩個人總貸款差唔多400 ...

嘩改payslip可以算係fraud! 比人發現會入blacklist 以後你都唔使借錢!呢啲招數唔好教人呀!

大宅

fafa4884 發表於 17-12-18 00:48
PR visa, 下年打算land 了,想買物業但不知道當地申請按揭的程序及需要什麼資料?
...
如果你先生有香港收入,打去香港westpac 問下,叫link morgage, 約2.25%。 你一定要話投資出租才借

大宅

mrschui 發表於 18-1-6 22:51
嘩改payslip可以算係fraud! 比人發現會入blacklist 以後你都唔使借錢!呢啲招數唔好教人呀!
...

銀行唔只睇payslip ,仲要睇埋銀行月結單cross check payroll。有機會會audit添, 查到唔只blacklist咁小事,真係唔好試

首頁

尾頁

跳至