親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

剛剛喺新加坡返黎,以下係我小小既分享。

住:
我今次揀左Hard Rock Hotel,本身喜歡Festive Hotel個房,但衛生負評太多,所以我揀左Hard Rock。佢只有一張細地氈,所以感覺乾淨D;只可惜佢冇浴缸,冇得浸浴。酒店房個境好靚,望到海、Adventure Cove Waterpark、Dolphin Island同Vivo City。酒店樓下就係The Forum食街,去環球影城都係幾分鐘,非常非常方便。

玩:
環球影城好好玩,雖然細d(我覺得比香港迪士尼細),但因為未去過,大部分都係入到去先知玩咩,刺激又好玩,有好多都係過山車黎!我地一開門就去,晏d人多就用express pass,所以基本上玩咩都唔駛排,Transformers都玩左兩次!大時大節,用錢買時間係非常值得。個水上表演亦都非常精彩,有水、有爆破、有船同飛機、有劇情,好睇!USS既精品非常多種類,淨係Transformers同Minions都有睇到眼花撩亂,真係好難忍手!

吊車同滑坡車好好玩,小朋友都自己控制到。不過滑落黎快,唔駛5分鐘,排隊搭吊車就好耐!吊車上睇日落同風景一流,d風吹埋黎又涼爽;不過腳fung fing咁又咁高,小朋友有d驚。另外個頭套有感覺好唔衛生,個個都用佢但冇野墊住,好sticky。。

海洋館冇咩特別,好細、品種唔算多,海洋公園多野睇好多!

Adventure Cove Waterpark就好似澳門個天浪淘園咁,都好玩既,唔同區域都有野玩;但設備同配套就唔夠澳門好,冇毛巾供應、唔夠救生衣同水泡、更衣室衛生麻麻。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

續:

Night Safari就真係只會睇一次,排隊勁耐,等左個半鐘,但坐車睇就只係半個鐘;而且黑麻麻,都睇唔清楚d動物。佢有建議可以行去睇動物,但又黑又夜又想落雨又涼浸浸,根本唔會想行。下次去新加坡會去睇Day Zoo,兩程的士司機都強烈推薦,話會睇得清楚好多,又可以餵食。

食:
聖淘沙有間自製pancake餐廳,有唔同味,又可以配唔同既食材;好玩又好食!
黃亞細肉骨茶就普通,冇咩驚喜。

行:
包車好方便,點到點唔駛搵唔駛等,又可以一早安排好,時間彈性大;但如果只係新加坡境內行走,其實搭的士(德士)就得,而且平d。不過發覺唔係個個的士司機都肯去Night Safari,佢地厭遠。
聖淘沙輕軌得兩卡,排長龍,要等起碼15-30分鐘先上到;所以住返喺聖淘沙就可以減免d等車時間。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

上網:

我冇買電話咭,因為聯絡包車司機用whatsapp就可以,所以我只係買左自由鳥漫遊咭。HKD10日,速度正常,睇youtube、上載相片、google map同下載app都好順,冇咩接收問題,我覺得好抵用!

wcpcelia    發表於 17-12-27 14:50

大宅

alicewtw 發表於 17-12-27 11:26
續:

Night Safari就真係只會睇一次,排隊勁耐,等左個半鐘,但坐車睇就只係半個鐘;而且黑麻麻,都睇唔清 ...

請問pancake shop 在那裏,咩名呢?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

starbucks2016 發表於 17-12-28 22:39
請問pancake shop 在那裏,咩名呢?

Slappy Cakes
喺韓國街隔離

wcpcelia    發表於 17-12-29 10:27

男爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主

Thx for sharing

子爵府

alicewtw 發表於 17-12-27 11:25

住:

Thx

別墅

我都想去 多謝分享

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

住:
我都同意用錢買時間好值得!去USS,我地本來都無諗住買express pass, 但太多人喇,個個game都要排個幾2個鐘,所以貴都要買返個express pass, 咁就好多game都唔使點排,係有2個都仲要排幾個字,但都好好多啦

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

alicewtw 發表於 17-12-27 11:26
續:

Night Safari就真係只會睇一次,排隊勁耐,等左個半鐘,但坐車睇就只係半個鐘;而且黑麻麻,都睇唔清 ...

Night Safari我地加錢買咗multi language tram, 條隊短好多,只要照返預約時間去就可以上tram, 我地book 8:10pm, 睇完7:30pm show過去o岩o岩好,所以如果有jm去night safari都建議買呢個呀 D walking trails我地都行晒,感覺好似探險咁,有D動物夜晚晚咁近距離見到都有D驚 另外我地day time就去埋singapore zoo and river safari, 各有特色,坐下小火車,坐下船咁睇動物

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

cutiemapa 發表於 18-1-1 11:04
Night Safari我地加錢買咗multi language tram, 條隊短好多,只要照返預約時間去就可以上tram, 我地book 8: ...

子爵府

alicewtw 發表於 17-12-27 11:32
上網:

我冇買電話咭,因為聯絡包車司機用whatsapp就可以,所以我只係買左自由鳥漫遊咭。HKD10日,速度正 ...
請問JM 自由鳥漫遊咭在那裡買, 謝謝

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

sonet 發表於 18-1-2 17:21
請問JM 自由鳥漫遊咭在那裡買, 謝謝

759,個時買$50蚊張,依家好似$60,但都抵用既!

子爵府

alicewtw 發表於 18-1-2 17:55

多謝,我去買先

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

sonet 發表於 18-1-2 19:50
多謝,我去買先

不過都要再提醒下自由鳥係上網咭,冇得打電話,但可以用whatsapp / wechat call。

sonet    發表於 18-1-3 09:11

子爵府

alicewtw 發表於 18-1-2 17:55

一樣可以share wifi 嗎?

大宅

住:

What is the best way to exchange hkd to sgd? Will fly to Singapore this Sunday.

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

meex2 發表於 18-2-9 11:20
What is the best way to exchange hkd to sgd? Will fly to Singapore this Sunday.

我喺中銀兌咋

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

豬仔mama 發表於 18-2-6 16:50
一樣可以share wifi 嗎?

冇試過,唔知得唔得。

首頁

尾頁

跳至