自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我仔問我每月收入 ( 問過不只一次, 佢而家唸初小 ) , 我沒有答他.

好怕現在的新一代, 心理面覺得父母的資產=自己的資產.

我有一個朋友, 佢個女在HK升不到大學, 想呀媽供自己去英國讀. 阿媽唔肯, 鬧大交. 佢女其中一個論點係 : 將來呀媽退休, 有一筆幾百萬的公積金, 所以應該可以供自己去英國讀書. (呢個
case, 最後結果係呀媽屈服, 而家個女已經在英國讀緊)

作為旁觀者, 我對佢女的想法/做法頗反感, 點解要 "謀" 住呀媽筆公積金? 公積金, 係用來退休後養老, 如果肯供你去外國讀, 係因為呀媽錫你, 係bouns, 但如果呀媽唔想, 係唔應該迫呀媽, 去外國讀大學, 唔係一個 must !

另一個case, 一個幫人做 facial 的姐姐, 佢女大概7/8歲, 已經周圍同人講 : 我將來都唔使做啦! 我呀媽有三層樓! (呢個係事實, 不過三層樓仲供緊)

而家唔知點解會有咁既風氣? 見得多, 搞到我咩都唔想向呀仔透露. (就算佢大左都係咁話) 我經常同呀仔講, 要搵錢, 應該靠自己, 問老人家攞, 係好無大志, 不可取的做法. 雖然我知講完未必有用, 但都照講住先, 希望有少少概念入到佢腦海.

其實諗起都覺得好灰.

你地呢? 有無比仔女知道自己的收入/ 資產狀況? 可以分享吓諗法嗎?

公爵府

回覆樓主:

最好唔好透露

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我冇睇曬咁大段嘢,不過要決定仔女係咩人, 因為有啲人真係會睇實父母嘅身家
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

唔會透露啦,

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

象牙宮

回覆樓主:

收入會比佢知,但資產唔會

水晶宮

回覆樓主

倒返轉,你地知唔知父母收入同資產架 ?

琥珀宮

唔透露,父母有幾多係父母,佢哋俾仔女係BONUS,唔好諗一定父母的錢就要俾仔女,正如好多人都話仔女大過唔係一定要養父母一樣

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔會。
就算有錢都詐死

yumui61    發表於 18-1-4 20:35
jc2009    發表於 18-1-4 15:11
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我只會用佢食幾多或花費左幾多去比喻大約返左幾多個鐘o既價,我想知知,使錢容易。。但搵錢難o既道理,錢唔會輕易獲得。

子爵府

回覆樓主:

不會比佢知,因為唔想佢唱通街...
眼見40-50歲既親戚不停謀父母物業財產,成日諗第時點分,而對兄弟姊妹挑起罵戰,生男孫既又比人攻擊,無得生既又比人單打。

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

唔會,不過我同先生份工都算係公價收入。會查到

男爵府

回覆樓主:

我細個父母成日話自己窮,無得出去食飯,又無得買玩具。二十年黎去得兩次旅行,d衫爛左都會補返黎著。
到讀大學我話申請grant loan ,爸爸話唔申請得,仲俾晒錢供我兩姊妹讀書,先知家境唔係真係咁差
直到父親去世,接手幫佢搞遺產先知爸爸又有樓又有舖收租,嗰時我都30歲。

到我而家做父母,我都決定唔會講。

男爵府

回覆樓主:

唔會講,佢地仲細冇咩錢銀concept, 一千約百對細佬黎講已經好多,一陣你話搵2萬,佢地以為你好有錢周圍唱就麻煩

寶石宮

2023年兔年勳章

hcd 發表於 18-1-4 13:36
我仔問我每月收入 ( 問過不只一次, 佢而家唸初小 ) , 我沒有答他.

好怕現在的新一代, 心理面覺得父母 ...

唔透露都略知一二

公爵府

回覆樓主:

資產唔會 ,唔想佢做大食懶

大宅

我都唔會特別講,如果問可能講大概數,但會講俾佢聽做野好辛苦,唔係咁易就賺到金錢。
我亦同佢講定將來唔會俾錢佢拍拖,書都未讀好,錢都未有能力賺就唔好 攤大手板攞錢拍拖

男爵府

回覆樓主:

未到佢需要知道嘅時候,唔需要俾佢地知,俾佢地知,亦唔需要完全透露

珍珠宮

房產知,其他唔知

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我會講資產,亦會講點解我地要咁辛苦儲錢(供樓),點解我地要照顧嫲嫲/公公婆婆,等佢地明白,唔可以唔理老人家,就算老人家有工作,都地都要供養佢

人工我無專登講,但我最近話佢知,佢地呢次去旅行幾日,係媽媽一個月嘅人工!我希望俾到一個正面嘅價值觀佢地,爸媽係點用錢嘅

我兩個小朋友未明白好難買到樓呢樣野,但我地有講過物價/通賬/升值呢d野,亦同佢地講過,嫲嫲住緊層樓就係佢兩個嘅教育基金,但唔夠兩個人去外地讀大學 (以及外地同HK讀嘅分別),一個就一定夠,叫阿大生性,自己攞獎學金...

公爵府

回覆樓主:

講起facial 姐姐-,做開的facial 姐姐都不斷套料要客人身家資產資料,好似諗緊 → 妳的,即是我 ← ,所以都避開佢

hcd    發表於 18-1-4 19:24
恭賀新禧,迎春接福!

首頁
12345...9

尾頁

跳至